Relacja Marusi z Forum Technologii Browarniczych w Cieszynie - komentarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23894

    Relacja Marusi z Forum Technologii Browarniczych w Cieszynie - komentarze

    W dniach 5-7 października w Cieszynie odbyła się pierwsza edycja Forum Technologii Browarniczych zorganizowana przez Agencję Promocji Biznesu z Raciborza, przy aktywnym współudziale Brackiego Browaru Zamkowego. FTB było udaną kontynuacją dawniejszych spotkań, odbywających się pod nazwą Jesienne Spotkania Browarników (ostatnie odbyło się we Wrocławiu w roku 2009).

    Więcej o tej branżowej imprezie pisze Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Marusia):


    tutaj zapraszam do komentowania.
    Last edited by ART; 2011-10-14, 00:45.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Zdrój
    Porucznik Browarny Tester
    • 2001.05
    • 284

    #2
    Wyeasty były sprowadzane do Koźlaka Dubeltowego. Do zeszłorocznego BPA i tegorocznego Kolońskiego - WhiteLabsy. Ściąganie po 100 litrów gęstwy z Kalifornii nie jest jakieś specjalnie trudne, ale na pewno stresujące.

    A w ogóle cieszę się, że impreza się w takim kształcie odrodziłą i udała. Gdyby nie zaplanowany wcześniej Festiwal Piw Rzemieślniczych koło Barcelony to bym nie odpuścił
    Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Miałam okazję porozmawiać z piwowarem Browaru Południe i zapytać o stouta dolnej fermentacji. Dowiedziałam się, że ten stout to oryginalna receptura Andrzeja Sadownika i on to rzekł, że stouty dolnej fermentacji się zdarzają. Oczywiście nie omieszkałam przyciągnąć Andrzeja w celu potwierdzenia tej informacji – potwierdził. Teraz czekam na dowody ;-) W każdym razie – nie mam powodu nie wierzyć Andrzejowi, natomiast jednak szkoda, że taki ułamek procenta w produkcji stoutów zaistnieje teraz w świadomości polskiego piwosza, zamiast tego najbardziej popularnego rodzaju, czyli górnej fermentacji.
      Nie za łatwo odpuściłaś? Jeśli takie piwa są lub były warzone seryjnie (a nie np. testowo) to nie trzeba czekać na dowody tylko Czes powinien rzucać nazwami i krajami jak z rękawa.

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #4
        Zdjęcie nr.6 jest pocieszne. Normalnie jakby zwiedzanie wytwórni płyt CD lub mikroprocesorów - taki reżim higieniczny
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

          #5
          Relacja tylko pobudza ciekawość. Martwi ta puszka - jaka była opinia prtzedstawicieli browarów regionalnych w tym temacie?
          I więcej plotek i skandali
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Materiały prelekcyjne z Forum -> http://www.apbiznes.pl/referaty-i-pr...browarniczych/
            Last edited by zgoda; 2011-10-14, 09:46.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Gdyby w Polsce istniało normalne prawo dotyczące odbioru butelek to by nikt się nie bawił w puszki. Jakoś na Zachodzie puszki to ułamek rynku.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                Gdyby w Polsce istniało normalne prawo dotyczące odbioru butelek to by nikt się nie bawił w puszki. Jakoś na Zachodzie puszki to ułamek rynku.
                Zgadza się. Żeby w polskich marketach istniały automaty na wzór czeski to problem z oddawaniem flaszek zostałby rozwiązany. A co mamy? Sprawdzanie paragonów, kłopoty w marketach przy zwrocie pow 10 butelek, problemy z wymianą gdy nie zgadzają się poszczególne typy (zwracam 2 bączki Noteckiego w PiP, biorę Twierdzowe i dowiaduje się w kasie że nie mozna tak wymienić flaszek, musze mieć paragon). Nie trzeba wcale piwa konserwować, wystarczy wprowadzić normalność odnośnie opakowań zwrotnych.
                Last edited by pioterb4; 2011-10-14, 09:57.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Ale koncernom (piwowarskim i handlowym) wygodniej jest operować puszką. To po co mają się brudzić jakąś butelką. Odpowiedzią na rosnące ceny aluminium jest robienie cieńszych puszek, a docelowo syntetyk, butelka się przeżyła jak... przeżytek, by polecieć klasykiem. Stanie się tak, że tylko drogie i ekskluzywne piwa będą w butelkach.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • VanPurRz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 4229

                    #10
                    Wystarczy, jak to się dzieje w wielu krajach Europy, prawnie preferować buteli zwrotne narzucają wysokie opłaty na puszki i pety.
                    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                    Comment

                    • chemmobile
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.03
                      • 2168

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                      Dzięki za linka. Materiały prelegentów ciekawe, zwłaszcza części wykresowo-tabelkowe.
                      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                        Zdjęcie nr.6 jest pocieszne. Normalnie jakby zwiedzanie wytwórni płyt CD lub mikroprocesorów - taki reżim higieniczny
                        Wyobraź sobie, jak wesoło było osobom zapakowanym w te foliaki - co chwila ktoś się podśmiechiwał z sąsiada lub sam z siebie
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                        Nie za łatwo odpuściłaś? Jeśli takie piwa są lub były warzone seryjnie (a nie np. testowo) to nie trzeba czekać na dowody tylko Czes powinien rzucać nazwami i krajami jak z rękawa.
                        Migał się
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • skitof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2007.11
                          • 2481

                          #13
                          Ciekawie zapowiada się inicjatywa 3 uczelni z Łodzi, Krakowa i Wrocławia. Z prelekcji A. Poredy:

                          STRONA INTERNETOWA - skarbnica wiedzy o piwie
                          • CYKLICZNE ARTYKUŁY w prasie ogólnodostępnej
                          • NOWA OFERTA EDUKACYJNA na uczelniach
                          • ORGANIZACJA OGÓLNODOSTĘPNYCH SYMPOZJÓW - promocja
                          kultury i odpowiedzialnych zachowań
                          • WYDARZENIA STUDENCKIE (juwenalia, konkursy, itp.)
                          • WSPARCIE MERYTORYCZNE RÓŻNYCH PRZEDSIĘWZIĘĆ
                          • Dobre praktyki w oznaczaniu produktów piwowarskich
                          • Lobbowanie wybranych inicjatyw

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                            Ciekawie zapowiada się inicjatywa 3 uczelni z Łodzi, Krakowa i Wrocławia. Z prelekcji A. Poredy:

                            STRONA INTERNETOWA - skarbnica wiedzy o piwie
                            • CYKLICZNE ARTYKUŁY w prasie ogólnodostępnej
                            • NOWA OFERTA EDUKACYJNA na uczelniach
                            • ORGANIZACJA OGÓLNODOSTĘPNYCH SYMPOZJÓW - promocja
                            kultury i odpowiedzialnych zachowań
                            • WYDARZENIA STUDENCKIE (juwenalia, konkursy, itp.)
                            • WSPARCIE MERYTORYCZNE RÓŻNYCH PRZEDSIĘWZIĘĆ
                            • Dobre praktyki w oznaczaniu produktów piwowarskich
                            • Lobbowanie wybranych inicjatyw
                            No nie wiem. W tej prezentacji jest jedno dobre pytanie czy komuś na tym zależy, żeby świadomość piwna rosła. Obawiam się, że nie. Nie zależy koncernom ze względów oczywistych, nie zależy małym, bo potrzebne są jedynie chwytliwe idee - niepasteryzowane, nieutrwalone. Sama sprawa z byczą żółcią jest na rękę branży, byle tylko dotyczyło to konkurencji, a nie nas. Skoro klient wierzy, że "zawiera słód jęczmienny" oznacza nie zawiera chmielu, to napiszmy na naszych piwach pełny (wymagany prawem skład), przecież klientowi i tak nie zrobi różnicy czy będzie tam napisane woda, słód jęczmienny, chmiel, czy może woda, słód jęczmienny, jęczmień, chmiel, a automatycznie nasze piwo trafi do zbioru piw prawdziwych, nieoszukanych.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Prezenter nie przekonał mnie podczas swoich 15 minut, że ta inicjatywa ma szanse ruszyć, no, ale zobaczymy. Póki co chwalił się przedsięwzięciami typu pokaz warzenia na juwenaliach itp. zatem szału ni ma.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...