Czym różnią się piwa niefiltrowane z browaru przemysłowego od domowego
Collapse
X
-
-
To ja też już się pogubiłem. Jakiś czas temu Delvish cytował Kunzego: Celem filtracji jest uczynić piwo tak trwałym, żeby przez długi czas nie występowały żadne widoczne zmiany, a piwo zachowało swój wygląd
Jeśli nie trzeba dodawać drożdży, aby nastąpiła refermentacja w butelce, to jaką siłę utrwalającą ma filtracja?Comment
-
Zapytaj delvisha, albo tłumaczaTo ja też już się pogubiłem. Jakiś czas temu Delvish cytował Kunzego: Celem filtracji jest uczynić piwo tak trwałym, żeby przez długi czas nie występowały żadne widoczne zmiany, a piwo zachowało swój wygląd
Jeśli nie trzeba dodawać drożdży, aby nastąpiła refermentacja w butelce, to jaką siłę utrwalającą ma filtracja?
Comment
-
Uff człowiek się ciągle uczy. To już chyba na koniec - czyli gdyby browar do beczek/butelek dodawał przed beczkowaniem/butelkowaniem trochę "papu" dla drożdży do piwa niefiltrowanego mogło by wtedy stać dłużej ponieważ następowała by refermentacja? Bo zarówno w kegu jak w butelce powstaje warstwa CO2 chroniąca przed tlenem, a część drożdży jeszcze jest żywa.
Oczywiście abstrahuję teraz od możliwości takiej czynności w browarze przemysłowym i jej potrzeby."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Tak, ale to piwo musiałoby minimum dwa tygodnie postać w dojrzewalni w 18°C. A z takim pomieszczeniem, całkiem sporym jeśli produkcja nie byłaby minimalna, w polskich browarach może być problem. Słyszałem, ze w jednym browarze pszenica refermentowana w but. dojrzewa w... biurze.Uff człowiek się ciągle uczy. To już chyba na koniec - czyli gdyby browar do beczek/butelek dodawał przed beczkowaniem/butelkowaniem trochę "papu" dla drożdży do piwa niefiltrowanego mogło by wtedy stać dłużej ponieważ następowała by refermentacja? Bo zarówno w kegu jak w butelce powstaje warstwa CO2 chroniąca przed tlenem, a część drożdży jeszcze jest żywa.
Oczywiście abstrahuję teraz od możliwości takiej czynności w browarze przemysłowym i jej potrzeby.Comment
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
A po kiego kuta chcesz dodawać drożdzy?
Te ktore są i wyjadły cukry uległy "hibernacji". Po podaniu im papu, będa zapier...ć jak po sterydach
To oczywiście dotyczy piwa domowego bo komercyjne browary obawiam się, że robią to tak jak napisał Krzysiu - filtrują i dodają ściśle określoną ilość drożdży o znanej kondycji, tyle, że to jest marketingowa ściema - bo to piwo już było odfiltrowane z drożdży i innych "mikroelementow" a zatem zubożone smakowo...Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2012-03-06, 14:54.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Comment
-
Ja dodałem łychę gęstwy do barleywine i refermentacja trwała 2 tygodnie. Do RISa nie dawałem i trwało to z pół roku. Przy piwach, które były długo na cichej albo lagerowane w niskiej temp. ~0°C, jest to wskazane.Comment
-
To prawie jak tzw. krążkowanie, czyli dodanie już "pracujacej" brzeczki zadanej drożdżami do "leniwego" piwa.
Ja rozumiem dodawanie drożdży przy piwach mocnych, gdzie grzybki już są mocno zmęczone, lub przy długo "cichaczonych" ale w normalnych warunkach wydaje mi się to bezcelowe. No chyba, że chcemy założyć fabrykę granatów
Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2012-03-06, 15:41.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Comment
-
granaty NIE zależą od ilości drożdży tylko od ilości nieprzetrawionego ekstraktu.
u mnie czasem refermentacja trwała bardzo długo - zwłaszcza przy szczepach silnie kłaczujących, a szybkie nagazowanie jest bardzo zdrowe dla piwa:
-szybciej usuwa się tlen,
-piwo szybciej dojrzewa,
-mniejsze ryzyko rozwoju infekcji w butelkach.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam , mam na sprzedaż zestaw dla Piwowara domowego , Kocioł Royal Catering 40 l , na kotle było uważone 20 warek , sprzęt sprawny w bardzo dobrej kondycji . Z braku czasu oraz miejsca sprzedaje cały sprzęt widoczny na zdjęciach , dorzucam do tego ok. 500g sody kaustycznej oraz oraz kilka surowców...4 Photos
-
Channel: Targowisko piwowarskie
2025-10-06, 18:42 -
-
Czy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane może być przechowywane poza lodówką?
Nie mam na myśli długiego leżakowania a powiedzmy tydzień przetrzymywania w szafie.-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Dzień Dobry, przy okazji podróży nad Bałtyk wstąpiłem do wspaniałej Piwiarni Bumerang i uwierzyłem ich filmikowi https://m.facebook.com/1000247900828...1851821296454/ i żałuję.
Lubiłem...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-08-01, 17:25 -
-
chciałbym coś skrócić z tej nazwy, ale wychodzi na to, że takie jest pełne brzmienie
piwo też jest pełne, dość krągłe i gładkie, moc znamionowa to 5,3 obrotu (tak piszą)
litrowa petka i gazetowa etykieta przywodzą na myśl najgorsze tradycje piwowarskie
zakupił ten...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment