AleBrowar
Collapse
X
-
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia." -
A jakież to fakty masz na myśli? Chyba Ci się pomyliły piwa belgijskie i stouty z IPA. Btw. naucz się wyrażać po polsku, skoro już się wdajesz w polemiki - co to znaczy"brak konsystencji''?? Chodziło Ci pewnie o brak konsekwencji.Chyba że przepisywałeś z jakiegoś angielskiego żródła...Ostatnia zmiana dokonana przez purc; 2014-05-26, 22:06.Comment
-
Comment
-
Konsystencja czyli zgodność, inaczej spoistość albo zwartość, fakt w polskim rzadko używane słowo, stąd może i błędna konotacja. Jeśli ktoś mądry już dawno ustalił nazewnictwo piw pod względem takich a nie innych parametrów i chciał zapobiegać chaosowi, to dlaczego mamy z tego nie skorzystać, tylko wpadać właśnie w wir chaosu, że każdy sobie nazywa jak chce, potem stwarza sztuczne kategorie, itd. Zwróć uwagę, że to nie ja zmuszam, ale terror BJCP i im podobnych, nazywaj sobie te piwa jak chcesz, ale pozwól innym mieć własne zdanie (bardziej poukładane i oparte na tym, co już dawno stworzono). Niech będzie alternatywa dla chaotycznych bredni wyżej wymienionych. Możesz chodzić na mszę w języku narodowym, możesz również chodzić na mszę w rycie trydenckim (do rytu trydenckiego nikt Cię nie przymusza), Ty nazywasz piwo tak, ja tak, masz swoje źródła, ja mam swoje, finał. Ktoś z nas chce to uporządkować, a ktoś chce to pomieszać, finał.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
A jaki sens ma takie pytanie? Czy trzeba najpierw wymyślić nazwę angielską i jeżeli, będzie brzmiała dobrze po Polsku to można myśleć o ewentualnym tłumaczeniu, a jeśli nie to znaczy, że polskiej nazwy dać się nie da. Jest jakaś kara za nazywanie produktów i firm po Polsku?--------------------
--------------------
"Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "Comment
-
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Z tym krulem to przecież ewidentna beka, w końcu jestem mega lewakiem tego forumaa mam nadzieje ze Mike zmasakruje mnie realnie i pozytywnie, a nie rzuci nieśmieszną anegdotką, tragicznym uogólnieniem lub debilnym porównaniem
Comment
-
Tak, polskość to nienormalność. Sam premier tak powiedział. Wstyd, obciach i beka.Comment
-
Słowa użyto po raz pierwszy w 1911 i dotyczyło fanów jazz'u. W slang'u hophead jest tożsamy z pothead, crackhead, czyli w zależności od rodzaju narkotyku, osoba uzależniona od tegoż, co wskazywałoby na obszczymura, moczymordę, opoja, bibosza tudzież. W rozumieniu kraft'u-sraftu określenie jest raczej nowe i mniej pejoratywne, więc jeśli musi być użyte, to najbliżej będzie chmielofil
Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Zapomniałeś o apostrofie w "sraftu".
Krzysiu, gdzie dokładnie cię boli? Chłopaki przyjęli taką konwencję nazewniczą, być może z eksportem w perspektywie, i konsekwentnie ją stosują, wykazując się przynajmniej jakąś pomysłowością. Lepsze to niż Freshmarket, Topmarket czy - w rodzimym nurcie - Janmar albo Stefbud (wiem, to z filmu, ale schemat szeroko stosowany).
Zalew obcych nazw jest przytłaczający i drażniący, nie każdy sobie z tym radzi (niektórzy dostają nerwicy na tle apostrofowym), ale AleBrowar trzyma poziom i jest przemyślanym, konsekwentnym projektem.Comment
-
Z tą konsekwencją to nie przesadzaj, bo od początki nazwali się "Ale Browar", a nie "Ale Brewery". Konsekwentnie niech wszystko podają po angielsku, skład piwa też.
Eksport? A gdzież oni znajdą tylu frajerów, skłonnych do płacenia absurdalnych cen za piwo, co w Polsce?Comment
-
Comment
-
Tu masz rację, to jest puszczenie oka do konsumenta polskiego, ale ta nazwa jest spokojnie do odczytania przez cudzoziemca - z czym mogłoby być różnie w przypadku nazw samych piw (patrz nazwy Pinty).Comment