A to chyba do restauracyjnych?
Nowe browary rzemieślnicze w Polsce
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Nie wiem nie widziałem.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Cena chyba 7zł za butelkę.
plus petainery do knajp.
W najbliższym planie uwarzenie piwa z jakąś herbatą (jeśli dobrze pamiętam)Comment
-
Na dniach wystartuje nowy browar rzemieślniczy we Wroninie w woj. małopolskim. Sprzęt o wybiciu 650 litrów jest już po akceptacji wszystkich urzędów i czeka na pierwszą komercyjną warkę. Trzy naczyniowa warzelnia oraz 5 unitanków wraz z zapleczem sanitarnym mieści się z powodzeniem na 55 m kw. Piwowarem będzie pan Andrzej Kuglin znany z projektu Huta Piwa oraz sklepu o tej nazwie na oś. Szkolnym w Krakowie (dz. Nowa Huta). Za całość odpowiedzialny jest Tomek Jabłoński i możecie się spodziewać powrotu znanych i lubianych piw: Smocza Głowa Amber Ale i Smocza Głowa Dark Ale oraz całkiem nowych piw. Piwa mają być dostępne najwcześniej w październiku. Początkowo pojawią się w wersji lanej. Butelka w późniejszym terminie, czyli tak jak 11 lat temu, gdy startował pierwszy kontraktowy browar rzemieślniczy - Browar Stary Kraków. Skala mniejsza, ale pasja ta sama.
Comment
-
BSK czerpie wzorce z anglo-amerykańskich wzorców, gdyż właściciel tam nabywał doświadczenia, więc alta, koelscha czy innych piw z niemieckiej szkoły nie będzie. Natomiast stouta czy portera można się spodziewać. Wszak w browarze jest 5 tanków, a pojawiły się informacje dopiero o 3 piwach.Comment
-
Oficjalna premiera wszystkich 6 piw Browaru Stary Kraków 29 października o 20 w Weźże Krafta w Krakowie na ul. Dolnych Młynów 10.Comment
-
-
No to jednak się myliłem. Premierowe piwa to pale ale oraz golden ale na polskich chmielach.Comment
-
Tak to jest jak się nie czyta poczty na czas.
STANLEY - Polskie Golden Ale 10 Plato, dwa polskie chmiele - Marynka i Lubelski;
UROCZE - Single Hop Citra Pale Ale 11 Plato;
SMOK W NOWEJ HUCIE - Session IPA 12 Plato, polskie dwa chmiele - Marynka i Lubelski, plus Citra;
4 SCORPIOS - Polskie Pale Ale 13 Plato, dwa polskie chmiele - Marynka i Lubelski;
PYCHOTKA SMAKOTKA - Polski Czekoladowy Stout, lekko chmielony Marynką na sucho;
KOLOROWE - Ryzowa IPA Single Hop Mosaic;Comment
Comment