Chemiczno-techniczna kontrola fabrykacji piwa, opr. M. W. Chmielewski, CZPPF 1947

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24300

    #1

    Chemiczno-techniczna kontrola fabrykacji piwa, opr. M. W. Chmielewski, CZPPF 1947

    Trafiła do mnie ciekawa książeczka techniczna traktująca o wyrobie piwa. Techniczna ale ze wskazówkami praktycznymi. Opracowanie M. W. Chmielewski, według N. Bułhakowa. Wydane w Bydgoszczy w 1947 nakładem Centralnego Zarządu Państwowego Przemysłu Fermentacyjnego.

    Spis treści:

    Wstęp: Organizacja laboratorium w browarze
    1. Surowce zbożowe
    2. Chmiel
    3. Woda
    4. Kontrola słodowni
    5. Słód
    6. Słód barwiący i karmelowy
    7. Kontrola warzelni
    8. Piwo
    9. Materiały Pomocnicze
    10. Odpadki
    • Odczynniki i roztwory
    • Tablice
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-10-08, 00:33.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Jak CP wyda reedycję, to z przyjemnością nabędę.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2486

      #3
      O, bardzo ciekawe. Będę musiał uzupełnić listę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Portal:Piwo/Literatura

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13324

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
        Opracowanie [...] według Bułhakowa.
        Tego od "Mistrza piwowarskiego i Małgorzaty"? Żarcik

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Prusak
          Lubrow, Pils Chmielewski
          Prusak
          Ładne parametry: 11 Blg, 4, 4% alk.
          Piwo jaśniutkie, bledziutkie. PIana wysoka, ale opada bardzo szybko.
          Ładny ziołowo-chmielowy zapach.
          Użyte chmiele: Lubelski, Książęcy, Izabella, Iunga.
          No i właśnie: trochę tego za dużo jak na polskiego pilsa, chyba że przyjmiemy...
          2025-10-23, 22:54
        • slawekkazek
          Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
          slawekkazek
          Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
          2025-01-18, 10:17
        • etman
          Piwowar nr 54
          etman
          W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
          2025-09-25, 23:46
        • etman
          Piwowar nr 52
          etman
          Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

          Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



          Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

          W numerze 52 :
          • Wywiad numeru Nie przetrwamy
          ...
          2025-03-13, 09:16
        • dadek
          Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
          dadek
          Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
          2023-12-05, 00:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...