To ja mam takie pytanie, które mnie od dawna nurtuje - czy bk beczkowe to jest to samo piwo co olsztyńskie?
							
						
					Browar Kormoran
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ubaw mam z Twojej naiwności, nie z klientów. Którego fragmentu mojej wypowiedzi nie zrozumiałeś? W browarze wiedzą dobrze, co to jest Tesco. Na świecie jest tak, że jeśli chcesz kupić regionalne "nieutrwalane" piwo, to nie możesz wymagać, by było one we wszystkich regionach danego kraju w sieciach, bo wtedy nie jest regionalne i jak słusznie zauważyłeś może być gorszej jakości. Są koncernowe piwa i koncernowe sklepyComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Cały tekst o dziwo zrozumiałem.Teraz ja mam ubaw z Twojej naiwności -wiedzą że piwo będzie stało w 25*C i celowe wysyłają swoje niepastery żeby skwaśniały i wróciły do nich lub odpychały od siebie potencjalnych klientów tak?
 
 A tak w ogóle to zapoznaj się z pierwszym postem w tym temacie lub załóż wątek "darekd odpowiada w imieniu Browaru Kormoran na pytania z wątku Browar Kormoran"
 Pozdrawiam.Bez odbioru.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
 
 "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
 
 Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 A kto Ci powiedział, że one skwaśnieją? Moim zdaniem nie skwaśnieją, tak samo jak nie kwaśnieją wystawione na półkach Ciechany, Lwówki, Ambery, Noteckie. Piwami, które naprawdę kwaśnieją są te z Gościszewa i czasem Konstancina.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2011-07-12, 18:15.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Po pierwsze - vide Kopyr,
 Po drugie - panie Einstein, kto beknie, jeśli już teoretycznie do tego dojdzie? Myślisz, że Tesco wzięło to na siebie w umowie? Oni nie są z browar.bizu i nie łykną takiej wpadki jak tutaj z ciemnym Kormoranem. Stosują twarde zasady i niezależnie kogo wina twarda d. musi mieć browar. Na sprzedaży w sieciach niejeden się już przejechał. Oni nie są z browar.bizu i nie łykną takiej wpadki jak tutaj z ciemnym Kormoranem. Stosują twarde zasady i niezależnie kogo wina twarda d. musi mieć browar. Na sprzedaży w sieciach niejeden się już przejechał.
 Po trzecie - wiem o czym jest ten wątek, pytanie o warunki sprzedaży Kormorana w Tesco zadałem, choć pewnie zapisy umowy nie mogą być upubliczniane.
 Zatem nie nadymaj się i czytaj uważnieComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zdaje się, że ideą tego działu miały być pytania do Browaru Kormoran i odpowiedzi od tegoż, a wyszło jak zwykle - czyli totalna forumowa rozpierducha...
 Może darujcie sobie kłótnie w tym temacie bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :) bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
 Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
 Rock, Honor, OjczyznaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 OT. Niespasteryzowana PINTA Pierwsza Pomoc ale także Odsiecz Wiedeńska (butelki wzięte do próby) skwaśniały i zmętniały w ciągu 2 tygodni. PPP i POW z tej samej partii spasteryzowane mają się wg mnie całkiem dobrze.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Z tego co wiem, to Tesco bierze produkty Kormorana z hurtownii a nie od przedstawiciela browaru.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 To może wrócę do tematu i zadam pytanie:
 
 Jakie są optymalne temperatury przetrzymywania piwa niepasteryzowanego z Kormorana (informacje na etykiecie o ciemnym i chłodnym miejscu mi nie wystarczają) ?
 
 Czy do piw z Kormorana dodawany jest cukier lub karmel, lub jeśli nie to jak długo trwa warzenie (gotowanie brzeczki z chmielem) ?
 
 Pytanie drugie które nasunęło mi się po tym jak spróbowałem kilku piw warzonych przez Browar Kormoran. Zauważyłem dosyć silne posmaki karmelowo/słodkie. W niektórych przypadkach nie wynikają one z słodowości piwa bo te jest mocno odfermentowane (np. Krzepkie - ekstrakt. 14,5% i alk. 7.4%). Dlatego mam wrażenie, że brzeczka albo się karmelizuje/przypala albo dodawany jest karmel... .
 
 Wiem, że te pytania są z natury rzeczy techniczne, ale proszę o szczerą odpowiedź.
 
 Pozdrawiam
 piotryComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No i jak to się ma do piw z Kormorana? Ja piszę o tym, co wiem z własnego doświadczenia. Świeże, Rześkie kilka miesięcy po terminie może i smaczne nie są, ale bynajmniej nie są to kwasiory. Stawiam orzechy przeciwko kamieniom, że piwo z Kormorana na półkach TESCO nie spotka żadna dramatyczna tragedia. Te piwa stoją na półkach specjalistycznych sklepów w całej Polsce i jakoś w tematach dedykowanych nie pojawiają się co rusz informacje, że ktoś trafił kwasa.
 
 Pytanie do Kormorana - jakie filtry stosuje browar, do obróbki piwa?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 
 Browar nie sprzedaje bezpośrednio do sklepów, jedynie do hurtowni, które odsprzedają dalej. Ciężko jest nam egzekwować od sklepów jakiekolwiek wymogi, bo nie mamy z nimi kontaktu.
 
 
 Zapamiętane.Mała uwaga merytoryczna: http://browar.biz/forum/showpost.php...4&postcount=43, http://browar.biz/forum/showpost.php...31&postcount=2 - to jest butelka typu granat, Olsztyńskie jest lane w bączki  
 
 Nie, to różne piwa.
 
 
 1) Sugerujemy 6 - 8 st. CTo może wrócę do tematu i zadam pytanie:
 
 Jakie są optymalne temperatury przetrzymywania piwa niepasteryzowanego z Kormorana (informacje na etykiecie o ciemnym i chłodnym miejscu mi nie wystarczają) ?
 
 Czy do piw z Kormorana dodawany jest cukier lub karmel, lub jeśli nie to jak długo trwa warzenie (gotowanie brzeczki z chmielem) ?
 
 Pytanie drugie które nasunęło mi się po tym jak spróbowałem kilku piw warzonych przez Browar Kormoran. Zauważyłem dosyć silne posmaki karmelowo/słodkie. W niektórych przypadkach nie wynikają one z słodowości piwa bo te jest mocno odfermentowane (np. Krzepkie - ekstrakt. 14,5% i alk. 7.4%). Dlatego mam wrażenie, że brzeczka albo się karmelizuje/przypala albo dodawany jest karmel... .
 
 Wiem, że te pytania są z natury rzeczy techniczne, ale proszę o szczerą odpowiedź.
 
 Pozdrawiam
 piotry
 
 2) To zależy od piwa, w przypadku Krzepkiego nie dodajemy ani karmelu, ani cukru. Przyczyną karmelowgo posmaku są ciemne słody.
 
 Filtr płytowo kartonowy + łapacz ziemi okrzemkowej.Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
 www.BrowarKormoran.plComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Przynajmniej w latach 80-tych kiedy już sam zaczynałem pić piwo, określenie granat/bączek funkcjonowało równolegle i oba były popularne (trzecie to jeszcze była "małpka"). Już ponad 25 lat temu używałem zarówno określenia granat, małpka jak i bączek. To, że w latach 90-tych pojawiły się w "tych nowych butelkach - granatach -" piwa z Krotoszyna, potem ze Zwierzyńca nie obliguje chyba do zmiany potocznego nazewnictwa tych butelek.Mała uwaga merytoryczna: http://browar.biz/forum/showpost.php...4&postcount=43, http://browar.biz/forum/showpost.php...31&postcount=2 - to jest butelka typu granat, Olsztyńskie jest lane w bączki Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Przecież już to rozstrzygnęliśmy. Granat z długą szyjką, to granat zaczepny, Steine, to granat obronny.Przynajmniej w latach 80-tych kiedy już sam zaczynałem pić piwo, określenie granat/bączek funkcjonowało równolegle i oba były popularne (trzecie to jeszcze była "małpka"). Już ponad 25 lat temu używałem zarówno określenia granat, małpka jak i bączek. To, że w latach 90-tych pojawiły się w "tych nowych butelkach - granatach -" piwa z Krotoszyna, potem ze Zwierzyńca nie obliguje chyba do zmiany potocznego nazewnictwa tych butelek.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Skoro browar nie ma wpływu na dalszy obrót piwem przez hurtownie, czy są może miejscowe puby lub inne lokale w Iławie (lub w samym Olsztynie) do których piwo trafia bezpośrednio i BK może mi polecić? Mam nadzieję że nie okaże się że najciemniej jest pod latarnią i nie czeka mnie 2tygodniowe szukanie kwiatu paproci. A może ktoś z forumowiczów orientuje się w Iławskich sklepach, lub widział w jakiejś "restauracji" regionalny produkt serwowany turystom?Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Kolejny rok z rzędu... Kolejny rok z rzędu...
 
 Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...- 
							Channel: Wielkie uaktualnienie 2015
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Nowość w Dino. Ciekawa bezzwrotna butelka 375ml. Cena 4,99zł. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Alkohol 5%. Ekstraktu brak. Producent napisał "jasne pełne z chmielową duszą". Piana obfita. Piwo jest niefiltrowane. Barwa złota. W zapachu chmiel i trochę siarki.... Nowość w Dino. Ciekawa bezzwrotna butelka 375ml. Cena 4,99zł. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Alkohol 5%. Ekstraktu brak. Producent napisał "jasne pełne z chmielową duszą". Piana obfita. Piwo jest niefiltrowane. Barwa złota. W zapachu chmiel i trochę siarki....- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ekstrakt 21.0%, alko 9.0% Ekstrakt 21.0%, alko 9.0%
 
 Piana - tylko na początku potem obwódka.
 Gaz - lekki.
 Barwa - pod mocne światło rubinowy, czerwony.
 Lacing - nic.
 Aromat - czekoladowy, kawa, nuty jakby wiśniowe, czerwone wino (lekko) - dopasowane do całości.
 Smak - słodkawe,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2024-07-20, 18:15
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Porter Warmiński - Astus Malum Oak Wood Porter Warmiński - Astus Malum Oak Wood
 
 Ekstrakt 21.0*, alko 9.0%
 
 Piana - więcej na początku potem obwódka.
 Lacing - niewiele.
 Gaz - lekki.
 Barwa - pod mocne światło - rubinowy.
 Aromat - raczej na słodko, kawa, czekolada, ciemne susze owocowe...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2024-06-29, 15:51
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			KONSUMENCKI KONKURS PIW
 49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
 PIWA ZGŁOSZONE
 
 Piwa dolnej fermentacji:
 Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
 1. Primator Pumpa – Pivovar...
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment