Browar Kormoran
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 [QUOTE=BrowarKormoran;989522] Sama mutacja zachodzi w powietrzu kiedy to drożdże unoszone są razem z dwutlenkiem węgla. Dlatego też problem potęgowany jest przy warzeniu w otwartych kadziach i na małej przestrzeni...
 
 Myślałem, że wypowiadają się o swoim browarze a nie ogólnie o fermentacji w otwartych kadziach. Z drugiej strony to, że jakiś browar ma unitanki chyba nie wyklucza posiadania również kadzi do otwartej fermentacji?Ostatnia zmiana dokonana przez lynx_lynx; 2011-07-17, 18:04.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zapewniam ciebie, Browar Kormoran nie stosuje otwartej fermentacji.
 Zdjecia z wnętrza browaru znajdziesz w galerii.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie twierdzę, że jest inaczej bo nie byłem i nie widziałem, tylko, że takie wrażenie można odnieść z wypowiedzi przedstawiciela browaru.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 
 moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
 
 Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 W zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi BK jest mowa o warzeniu w otwartych kadziach 
 Warzenie a fermentacja to jakby dwa różne procesy a zakładam że przedstawiciel browaru musi wiedzieć co pisze. Dlatego też zadałem pytanie pomocnicze o fermentację w otwartych kadziach bo wciąż nie przekonuje mnie ten argument o mutacji drożdży. Nie za bardzo wiem co mają do roboty drożdże w warzelni.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Raczej nic, chyba, że chcą je ugotowaćW zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi BK jest mowa o warzeniu w otwartych kadziach 
 Warzenie a fermentacja to jakby dwa różne procesy a zakładam że przedstawiciel browaru musi wiedzieć co pisze. Dlatego też zadałem pytanie pomocnicze o fermentację w otwartych kadziach bo wciąż nie przekonuje mnie ten argument o mutacji drożdży. Nie za bardzo wiem co mają do roboty drożdże w warzelni. (ale to pewnie jakiś lapsus)dlatego miałem na myśli kadzie fermentacyjne, ale abernacka juz mnie w tej kwestii wyprostował (ale to pewnie jakiś lapsus)dlatego miałem na myśli kadzie fermentacyjne, ale abernacka juz mnie w tej kwestii wyprostował  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie, ale szukamy. Jak tylko dotrzemy do jakichś ciekawostek to na pewno damy znać. 
 
 
 Nie mamy otwartych kadzi, choć faktycznie tak mogło wynikać z naszej wypowiedzi, jednak dla części piw prowadzimy fermentację bez ciśnienia - czyli tak jak w kadziach otwartych. Mimo, że dwutlenek uchodzi tylko rurą czopową, to tą samą rurą zaciągane jest powietrze z zewnątrz, żeby wyrównać ciśnienie wewnątrz kadzi.Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
 www.BrowarKormoran.plComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
 www.BrowarKormoran.plComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ni boicie się, że Wam się kiedyś te szczepy owocowe zmutują?  
 moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
 
 Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No ja myślę, że prapremiera będzie miała miejsce w drugi weekend września?  
 moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
 
 Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Kolejny rok z rzędu... Kolejny rok z rzędu...
 
 Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...- 
							Channel: Wielkie uaktualnienie 2015
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Nowość w Dino. Ciekawa bezzwrotna butelka 375ml. Cena 4,99zł. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Alkohol 5%. Ekstraktu brak. Producent napisał "jasne pełne z chmielową duszą". Piana obfita. Piwo jest niefiltrowane. Barwa złota. W zapachu chmiel i trochę siarki.... Nowość w Dino. Ciekawa bezzwrotna butelka 375ml. Cena 4,99zł. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Alkohol 5%. Ekstraktu brak. Producent napisał "jasne pełne z chmielową duszą". Piana obfita. Piwo jest niefiltrowane. Barwa złota. W zapachu chmiel i trochę siarki....- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ekstrakt 21.0%, alko 9.0% Ekstrakt 21.0%, alko 9.0%
 
 Piana - tylko na początku potem obwódka.
 Gaz - lekki.
 Barwa - pod mocne światło rubinowy, czerwony.
 Lacing - nic.
 Aromat - czekoladowy, kawa, nuty jakby wiśniowe, czerwone wino (lekko) - dopasowane do całości.
 Smak - słodkawe,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2024-07-20, 18:15
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Porter Warmiński - Astus Malum Oak Wood Porter Warmiński - Astus Malum Oak Wood
 
 Ekstrakt 21.0*, alko 9.0%
 
 Piana - więcej na początku potem obwódka.
 Lacing - niewiele.
 Gaz - lekki.
 Barwa - pod mocne światło - rubinowy.
 Aromat - raczej na słodko, kawa, czekolada, ciemne susze owocowe...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2024-06-29, 15:51
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			KONSUMENCKI KONKURS PIW
 49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
 PIWA ZGŁOSZONE
 
 Piwa dolnej fermentacji:
 Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
 1. Primator Pumpa – Pivovar...
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
 
	 
		
	 
		
	
Comment