Nie do końca się z tobą zgodzę w temacie promocji dyni. Mnie Święto Zmarłych kojarzy się z gigantyczną ilością śmieci (głównie plastik i szkło) prawie w ogóle nie recyklowanych, ogromnych ilości spalanego tlenu z powietrza (może lepiej podpalić parlament!) i wątpliwych intencji odwiedzających groby bliskich (zwykle raz w roku). Owszem nie jestem zwolennikiem Halloween i tej tandety, którą niesie, ale zwrócenie uwagi na ten owoc/warzywo, wykorzystanie go do celów kulinarnych a przy tym masa frajdy z wycinania jest dla mnie dużym plusem. Księża grzmią z ambony, ale dlaczego? "Choinka też kiedyś była pogańska" że zacytuję Browarzyciela z z FB.
Promocja dyni
Collapse
X
-
Promocja dyni
Nie do końca się z tobą zgodzę w temacie promocji dyni. Mnie Święto Zmarłych kojarzy się z gigantyczną ilością śmieci (głównie plastik i szkło) prawie w ogóle nie recyklowanych, ogromnych ilości spalanego tlenu z powietrza (może lepiej podpalić parlament!) i wątpliwych intencji odwiedzających groby bliskich (zwykle raz w roku). Owszem nie jestem zwolennikiem Halloween i tej tandety, którą niesie, ale zwrócenie uwagi na ten owoc/warzywo, wykorzystanie go do celów kulinarnych a przy tym masa frajdy z wycinania jest dla mnie dużym plusem. Księża grzmią z ambony, ale dlaczego? "Choinka też kiedyś była pogańska" że zacytuję Browarzyciela z z FB.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-11-05, 08:22.Tagi: brak -
Ale dynia jest super tylko helloween be, i to nie z powodu jego (jakoby) antychrześcijańskiego przesłania ale hucpy marketingowo-handlowej jaka za tym się ciągnie.
A jeśli chodzi o inne niż chrześcijańskie tradycje związane z 31 X/ 1 XI to preferuję picie wódki na grobach bliskich a nie przebieranie się za kostuchę żeby dobrze wyglądać na dyskotece
-
Rozumiem, że piszesz o medialnie sterowanym pędzie do zakupów, protestach przeciw "mordowaniu" karpi etc.
Gardzę to za duże słowo. Mocno mnie irytuje ale nie więcej niż stadny romantyzm walentynek, obowiązkowa celebracja tzw. długich weekendów, porozumiewawczy rechot na hasło Smoleńsk czy picie Ataku Chmielu z butelki "bo wiesz, ono ma taki ładny aromat".Comment
-
-
Tak przy okazji to jest święto dyni (o w mordę, kolejne święto ku uciesze sprzedawców) w październiku, bynajmniej nie ku uciesze handlowców, ale ludzi pozytywnie zakręconych w kuchni. No dobra to jest Festiwal nie święto...
Jakby ktoś był ciekaw odmian dyni to zapraszam tutaj.
A co u mnie...
Zasyp:
1000 g pilzneński
580 g monachijski
430 g pszeniczny
140 g karmelowy jasny
90 g karmelowy ciemny
60 g palony jęczmień (te dwa dodane pod koniec przerwy scukrzającej)
+ garść płatków (mix) pszenicznych, owsianych, żytnich skleikowanych
Zacieranie na lenia 30 na 30.
Wyszło ok. 8 litrów głównego filtratu. Blg 18.
Przy wysładzaniu dodane 2 słoiczki ok 250 g uprzednio przygotowanej w piekarniku dyni z cukrem i przyprawami (mało cukru i przypraw).
Chmielenie
11 g Perle granulat na 60 min.
14 g Challenger (piguła) na 10 min.
Całość schłodzona i przelana do... wydrążonej dyni i zadane drożdżami S-04.
Zdjęcia poniżej.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2013-11-07, 23:07.Comment
-
czyli nie było potrzeby dezynfekować.
Piwo było testowane podczas jakiegoś spotkania w Lublinie. Z min degustujących wnioskowałem, że nie smakowało.
Chyba jedna butelka stała w depozycie U Fotografa i ktoś litościwy zabrał, bo już miałem ją sam wypić. Otworzyłem ostatni egzemplarz po pół roku i było dość wytrawne, cierpkawe, ale z wyraźnym aromatem dyni, choć jej samej w piwie nie było.
Sezon na dynie się zaczął na dobre, w marketach już stoją różne odmiany i wypada zacząć sezon na piwo dyniowe. W necie wypatrzyłem dwa eventy: Dwunasty Dolnośląski Festiwal Dyni zaczynający się 11 października we Wrocławiu oraz V Powsiński Festiwal Dyni zaczynający się w 18 października. Nowohucki festiwal Zaklęte w dyni już się odbył.
Zapraszam i polecam!Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-09-30, 18:08.Comment
-
Jeden z degustatorów zgłosił, że mu smakowało
Cieszy to tym bardziej, że Pinta w tym roku uwarzyła dwa piwa dyniowe. Wersję 2015 Dyniamitu oraz Dyniastię, czyli imperialne Pumpkin Ale jako listopadowa Pinta Miesiąca.
Comment
-
Link To zajawka jednego z festiwali w tym sezonie.Nikt nie przypuszczał, że realizowany pięć lat temu projekt edukacyjny dla młodzieży przeobrazi się w cykliczną imprezę, integrującą lokalne społeczeństwo. Festiwal Dyni, który odbywa się w Radaczu, budzi coraz większe zainteresowanie i roku na rok przyciąga coraz większą liczbę gości.
Odbył się także w ten weekend w Nowej Hucie V Festiwal Dyni.
Przed nami jeszcze XIII Dolnośląski Festiwal Dyni 9 października we Wrocławiu.
W tym roku dynie, przynajmniej u mnie w ogródku są wcześniej i bardziej okazałe. Szkoda, że w sierpniu słabo było z deszczem, bo mogłyby być smaczniejsze.
Tym niemniej sezon dyniowy i dyniowych piw rozpoczęty. A myślałem, że będę pierwszy
Jeśli, ktoś wypatrzył jeszcze jakiś festiwal dyni lub uwarzył takowe piwo, piszcie, linkujcie.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2016-09-19, 12:46.Comment
-
Dyń w tym roku jest urodzaj Zatem polecam stronę Beaty i podsumowanie poprzedniego Festiwalu Dyni.Comment
Related Topics
Collapse
-
Knajpa przy browarze, otwarta w weekendy (czwartek-niedziela 12-20). 12 kranów, ceny około 65-70 koron za 0,4l. dużo miejsca w środku, plus nasłoneczniony taras. Jakieś 1km od stacji i głównego deptaka. Piłem bocka oraz ipę (na zdjęciu) - bardzo smaczne i warte powtórzenia. Jak widać, jest...
-
Channel: Dania
2025-07-15, 18:49 -
-
Po wizycie na 5-leciu pivovaru Ovipistán https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...88#post2348988 drugą część dnia 21. 06.2025 (i już do oporu
) spędziliśmy w dużo większym i znacznie starszym (1872)...
-
Channel: Czechy
-
-
Tak jak tu pisałem miesiąc temu była promocja nowych piw browaru Osjann i w tym tego. W dniu premiery smakowało tak wybornie, że wypiłem 3. Teraz wiem dlaczego...
Kolega Gisou upierał się, że to APA bardziej niż IPA, ale w każdym bądź razie jest to wersja "session". Na...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-04-07, 15:00 -
-
Browarek założony przez piwowara domowego, który warzenie własnych piw rozpoczął jeszcze w l. 90 XX w. Wykorzystując bogate doświadczenie w 2016 r. założył własny browarek w Rodaun, dawnej wsi a obecnie osiedla wchłoniętego przez Wiedeń.
Gigerl to "Wiener Spezial"...-
Channel: Austria
-
-
Jeden z kilku barów lokalnego browaru. Lokal bardziej przypomina przerobiony garaż - ale z drugiej strony dywan na podłodze dodaje temu kampowemu miejscu klasy. 7 piw do wyboru, jedzenia - poza gratisowym popcornem - nie zauważyłem. Za to jest happy hour. Do 20, drugie piwo gratis. Chyba nie cieszy...
-
Channel: Ameryka Południowa
2025-01-01, 21:03 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment