Originally posted by Maja Kadarka i domowe wino
===================
i czekolada
Czekolada, szczególnie na gorąco z rumem. Świetnie rozgrzewa, dlatego używam częściej zimą. A wino domowe nie koniecznie z winogron. Może być z wiśni i jęczmienia.
Janos Kadar to byl na węgrzech, a nie w Bułgarii,
Rosenthaler Kadarka to dobre, tanie wino, w Bułgarii kosztuje ok. 70 centów za butelkę, a u nas 11 zł.
Absynt mocno zmrożony, OUZO z lodem i odrobiną mineralnej
i dobry Calvados z odrobiną cukru na dnie kieliszka
Ja podobnie jak Maja uwielbiam CZEKOLADE W KAŻDEJ POSTACI I ILOŚCI I OKOLICZNOŚCI. Czekoladę na gorądzo piłam oczywiście z prądzikiem, ale nikomu nie polecam w 35- stopniowym upale.
Raz w miesiącu jestem na degustacji win z całego świata. Smakują mi najbardziej te, których nie muszę wypluć.
Piana - więcej na początku potem obwódka.
Lacing - niewiele.
Gaz - lekki.
Barwa - pod mocne światło - rubinowy.
Aromat - raczej na słodko, kawa, czekolada, ciemne susze owocowe...
Kranj to jedno z najludniejszych słoweńskich miast z małą, aczkolwiek urokliwą starówką.
Z Ljubljany można tu dojechać w poł godziny pociągiem kolei Słoweńskich SŻ.
Od 2016 roku działa tu browar regionalny "Kranjska Pivovara".
Niestety przybytek zlokalizowany...
Robiłem wino, ale jakoś ostatnio nie mam czasu na to.
Może ktoś z browarników robi też wino lub nalewki (te mniejsze balony idealnie do tego się nadają) i mu się przyda.
Mam 7szt. balonów plastikowych (butle po wodzie mineralnej). Mnie sprawowały się wyśmienicie i...
Comment