Jak wyobrażacie sobie maksymalnie gęste, "mięsiste" piwo?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    #1

    Jak wyobrażacie sobie maksymalnie gęste, "mięsiste" piwo?

    Ja tak:
    bardzo mocne ciemne piwo, z udziałem płatków owsianych i jaglanych, niesłodowanej pszenicy (jak w wicie, mającej zapewnić mętność), dodatku miodu na etapie fermentacji, z udziałem słodu żytnego, nisko odfermentowane w stosunku do ekstraktu, na drożdzach bardziej w typie weizenowych lub belgijskich, dających mętność.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2016-08-18, 21:30.
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9822

    #2
    Tak na szybko i nie do końca poważnie, recepta na takie piwo jest prosta: podgrzać porter i zalać nim musli... .

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24144

      #3
      Robiliśmy sobie żytniego stouta na podstawie tej receptury z WKPD - no i takiej mięsisto-oleistej konsystencji nie widziałem nigdy wcześniej. Zupełnie jakby się zlewało mocno zużyty olej silnikowy z miski olejowej Tak więc jak na razie najbliżej mojego wyobrażenia jest piwo o ww. zasypie.
      Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-08-19, 12:07.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
        Robiliśmy sobie żytniego stouta na podstawie tej receptury z WKPD - no i takiej mięsisto-oleistej konsystencji nie widziałem nigdy wcześniej. Zupełnie jakby się zlewało mocno zużyty olej silnikowy z miski olejowej Tak więc jak na razie najbliżej mojego wyobrażenia jest piwo o ww. zasypie.
        To ciekawe, jaka musiałaby być wersja imperialna.
        P.S. Jakie drożdże dają najlepsze efekty, gdy piwo ma być wyklejające? A czy niesłodowane zboże może dawać większą gęstość piwa i bardziej płytko odfermentowuje? Nie mówię o niesłodowanym jęczmieniu na "dopingu" (czyt. enzymach) w tanim lagerze.

        EDIT: to oczywiście temat z lekkim przymrużeniem oka.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2016-08-19, 18:48.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Petitpierre
          25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
          Petitpierre
          Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
          2023-08-25, 21:15
        • seba76
          Grainfather G30 v2+ filtr BackBrewing+ akcesoria
          seba76
          Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!

          Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....
          2025-06-23, 09:26
        • darekd
          Gusswerk, Eisbergbock
          darekd
          Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

          11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

          Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

          Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C...
          2025-04-08, 23:58
        • ART
          Welders, Hazy Shark
          ART
          Australian-new zealand hazy ipa.
          5,8%. Ok.15 blg.

          Uwarzone z udziałem i na podstawie receptury zaprzyjaźnionego piwowara z Australii. Chmielenie 8 różnymi odmianami.

          Szuflowanie młóta w moim wykonaniu na szczęście nie zaszkodzilo :d

          Piwo wyszło...
          2025-03-13, 20:58
        • darekd
          Orca Brau, Bio Bock
          darekd
          "klassisch – modern – experimentell"

          to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

          https://orcabrau.de/

          Bez filtracji, bez pasteryzacji

          Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
          2025-02-09, 02:31
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...