To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Ja zauważyłem, że w każdym "Warsie" sprzedają piwo, a osobliwie "Żywiec".
Poza tym są jeszcze panowie "..piwo jasne, piwooooo..." nie wiem czy ma to jakiś wpływ na jakość podróżowania, ale jakaś zmiana jest....
Podobno to najstarszy browar restauracyjny w Bejrucie .
Sympatyczny nieduży trochę dziwny budynek, położony poza głównym szlakiem turystycznym miasta (w zasadzie na uboczu).
W tej okolicy Niemcy nie wyglądają na kraj zamożności i porządku, czasem widać śmieci, czasem cuchnie...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Miasto Handlova jest jednym z ostatnich reliktów wydobycia węgla kamiennego na Słowacji. Chociaż w sumie to raczej czas przeszły, ponieważ w pobliskiej kopalni trwa już ''sprzątanie''.
Na każdym kroku można spotkać się z miejscami związanymi z górnictwem. Są też kamienice w jakich...
W październiku 2019 roku małe miasteczko w połowie drogi pociągiem pomiędzy Přerovem a Vyškovem na Moravě uzyskało swój browarek. Zlokalizowano go w samym centrum 100 m od rynku. Dojście od stacji kolejowej jest proste - z budynku dworca 50 m w dół ul. Nádražní i w prawo w Masarykovą,...
Witam,
jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej na temat branży piwowarskiej. Chciałabym prosić Was, miłośników piwa, o wypełnienie krótkiej ankiety o zaspokajanych przez piwo potrzebach i jego substytutach. Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź. https://docs.google.com/forms/...
Comment