Piwo w proszku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cezar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1349

    #1

    Piwo w proszku

    Na stronie



    można przeczytać, jak można zrobić piwo z proszku.
    Ciekawe, czy ktoś zetknął się już z tym wynalazkiem i degustował tak wytworzony napój?
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Ten proszek to suchy ekstrakt słodowy. Otrzymuje się go techniką jak dla mleka w proszku i wyglądem mleko w proszku przypomina - tyle ,że jest żółtawy i bardzo chłonie wilgoć.
    Chmiel w postaci zizomeryzowanego granulatu też może mieć postać proszku.
    W końcu suszone drożdże to też proszek.
    Wyobrażam sobie, że mieszaninę suchego ekstraktu i chmielu zalewa się wrzącą wodą. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej dodaje drożdży. Po kilkudniowej fermentacji i następych kilku dniach klarowania jest jakies tam piwo...

    Nie ma jak dotąd piwa w proszku ani w innej skoncentrowanej postaci (tak jak syrop CocaColi),
    którą wystarczyłoby rozpuscić w wodzie i nagazować - i bardzo dobrze!!!
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Czes, ależ na linku zapodanym przez Cezara piszą własnie coś odwrotnego!!!
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Faltarn
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2001.04
        • 133

        #4
        Ani tekst Czes'a ani to co na stronce nie przekonało mnie do metody. Jak mam robić sam w domu to SAM, a jak chcę piwo w 10 minut to idę do sklepu.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Nie sposób nie przyznać koledze racji

          To taki fast food jak McDonalds
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #6
            Upieram się przy swoim!
            Zresztą w tej notce piszą raz o "proszku piwnym", zaraz potem o mieszaninie słodu, chmielu i drożdży.
            Szkoda,że "Wiedza i Życie" kolportuje takie dyrdymały.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24149

              #7
              heehehe
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Kilka lat temu czytałem o tym jako o ciekawostce chyba w "Przemyśle Fermentacyjnym ..."
                Czes ma rację. Albo to jest mieszanka słodu, chmielu i drożdży, która musi pofermentować jakiś czas, albo jest to jakiś ekstrakt, który po rozgotowaniu w 10 minut - nie jest piwem, a na przykład kawą zbożową. "Inka" wszak jest sprzedawana w postaci proszku...
                Taka mocno stężona kawa od biedy może udawać niektóre piwa.

                Comment

                • baklazanek
                  † 2014 Piwosz w Raju
                  • 2001.08
                  • 3562

                  #9
                  Piwo w proszku

                  Był już podobny temat, ale gdy przeczytałem posty w nim zawarte to doszedłem do wniosku że chodziło tam o coś innego. No ale do rzeczy. Kilka dni temu dziennikarz radia RMF poinformował słuchaczy że w Austrii wynaleziono piwo w proszku Są to jakieś granulki które zalewa się wodą(wystarczy zimna) i już ma się piwo. Wynalazek ten został podany pewnej grupie piwoszy( bodajże anonimowo) którzy nie stwierdzili uchybień w tym ?piwie?. Na koniec dowiedziałem się że ten produkt będzie znacznie tańszy niż normalne piwo. Etykietki i kapsle przepadną no ale będą torebeczki do zbierania. A tak poważnie to wkurzyłem się!!!

                  Comment

                  • Johnus_Beer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.08
                    • 124

                    #10
                    W starożytnej Mezopotamii to już było. Nazwyało się to "sikaru" (hmm... ) i uważane jest za pierwsze piwo. Było to swago rodzaju ciasto, wielkości bochenka chleba. Taki bochenek kroiło się na pół i wrzucało do wody na parę dni. Po czym hyc- już jest piwo. Co do austryjackiego piwa w proszku, pomysł się nbie sprawdzi, bo po co komu piwo, na które się czeka jak na zaparzene herbaty, a równiez cena nie gra tu zasadniczej roli.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Johnus_Beer; 2002-12-17, 18:06.

                    Comment

                    • behemoth
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.12
                      • 248

                      #11
                      A ja obawiam się, że pomysł może wypalić. Podobnie jak napoje w proszku, zupy instant, gorące kubki, ciasta w proszku itd. Ze względu na małe rozmiary będzie można to wszędzie ze sobą zabrać. Cena zapewne też będzie niska. Wkońcu będzie to sama chemia. A smak? No cóż -już teraz wielu "piwoszy" nie zwraca na niego uwagi.

                      Comment

                      • Kudłaty
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.09
                        • 1972

                        #12
                        Piwo w proszku to chyba coś z serialu " Świat według Kiepskich" hehehe

                        Comment

                        • baklazanek
                          † 2014 Piwosz w Raju
                          • 2001.08
                          • 3562

                          #13
                          Przecież napisałem że wystarczy zimna Nie trzeba długo czekać. Proszek do kufelka, zalewamy wodą i piwko gotowe.

                          Comment

                          • szostak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.02
                            • 1176

                            #14
                            Jeśli od razu po zalaniu wodą i zamieszaniu powstanie piwo, to rzeczywiście, to ma bardzo dużą szansę się przyjąć. Zastanawia mnie tylko, w jaki sposób udało się sproszkować alkohol
                            No, chyba że to będzie piwo bezalkoholowe

                            Comment

                            • Dudlik
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.11
                              • 269

                              #15
                              Chciałbym zauważyć że to oznaka rychłego nadejścia końca świata!!
                              A tak na marginesie może nie długo wynajdą kaszankę w aeorozolu?
                              Na zdrowie normalnym piwem!
                              Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • pebejot
                                Bułgaria, Płowdiw, Iztoczen 69, Piwowarnica FRIK&S
                                pebejot
                                Browar restauracyjny zbudowany na podwalinach historycznego i chyba pierwszego bułgarskiego browaru Kamienica, który wyburzono przed kilkoma laty.
                                Pamiątką po Kamienicy jest komin, który dominuje nad wielkim kompleksem nowego browaru restauracyjnego o powierzchni 1690 m2.
                                Z dworca kolejowego...
                                2024-09-07, 16:07
                              • Grbuy
                                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                Grbuy
                                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                2023-11-30, 21:57
                              • pebejot
                                USA, Hawaje, Honolulu, 700 Queen St, Aloha Beer Company
                                pebejot
                                Kolejny browar restauracyjny znajdujący się również w zagłębiu knajp przy Queen Street, dosłownie rzut beretem od Waikiki Brewing.
                                Jest to niezwykle urocze miejsce.
                                Wita nas pomalowany na czarno parterowy budynek, przed którym zaparkowany jest rower piwny.
                                Wchodzimy do środka,...
                                2022-11-15, 11:44
                              • bastion
                                Ukraina, Ivano - Frankivsk, Wowczyniecka 196, Good Brewery.
                                bastion
                                Można powiedzieć że dawny Stanisławów jest potęgą piwną w tej części Ukrainy.
                                Mikrusów do wyboru do koloru. Duże i małe. W ciągu kilkudniowej wizyty tam, miałem możliwość zobaczenia większości z nich.

                                Pierwszym i chyba najciekawszym był Good Brewery.
                                Położony...
                                2022-10-28, 21:21
                              • nonFelix
                                2021.10.07-09 - 12 Warszawski Festiwal Piwa
                                nonFelix
                                Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.


                                Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
                                2021-09-23, 20:47
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...