przy piwie o piłce kopanej

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Latarnik
    replied
    Brawo Maribor!
    Mam nadzieje, ze tym razem UEFA nie doszuka sie nieprawidlowosci w ich skladzie i nie przepchnie znow Celtiku.

Leave a comment:

• leona
    replied
    Czy mecz hiszpańskiej ligi Malaga-Bilbao był sędziowany przez Jarzębaka?

Leave a comment:

• Ura3
    replied
    Mam nadzieję, że po jutrzejszym meczu legii temat celticu zostanie zamknięty. Niech zarabiają w LE.

Leave a comment:

• emes
    replied
    Jak Legia będzie ciągać władze UEFA po sądach cywilnych, to w przyszłości odpadnie Legii w ogóle problem z Ligą Mistrzów, Przyszłe zgłoszenie Legii do rozgrywek LM, UEFA może bezpośrednio wyrzucić do kosza i Legia nie ma tu nic do gadania, nawet za pośrednictwem wszelakich sądów, papieża, brytyjskiej królowej i wszystkich świętych.

Leave a comment:

• kony
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71
    Trzeba też podkreślić że nie jest to żaden istotny międzynarodowy dokument prawny a jedynie słabo przemyślany wewnętrzny regulamin prywatnej firmy uefa. Nazywanie UEFA ustawodawcą świadczy o nieznajomości tematu.
    No ale jednak co by nie mówić to ta prywatna firma jest organizatorem tych rozgrywek więc jak bardzo ułomny ten regulamin by nie był to pozostaje się do niego stosować albo nie brać udziału w organizowanych przez jakąś mało znaczącą prywatną firmę turniejach

Leave a comment:

• wpadzio
    replied
    No to akurat jest jasne
    No akurat to może być mocno ciemne

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Dzięki Olie za odpowiedź.

Leave a comment:

• olie
    replied
    Pewnie chodzi o Debreceni VSC. Tam wystąpił zawodnik, który nie został wcześniej zgłoszony, a nie zawodnik zawieszony. na to jest inny paragraf, który dopuszcza karę finansową. Wpuszczenie zawodnika zawieszonego w przepisach UEFA jest karane wyłącznie walkowerem, nie jest przewidziana kara finansowa.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie
    Regulamin UEFA niestety w tej sytuacji jest jasny. Za występ w meczu zawieszonego zawodnika przewiduje tylko walkowera. Nie ma żadnych widełek. Dlatego Legia nie ma większych szans na odwołanie, mimo że po stronie UEFA było parę uchybień.
    Wracam więc do sedna. Jesli jest tak jak piszesz Olie to wynika że:
    a) w podanym przezemnie przykładzie meczu nie było identycznego problemu/przewinienia tzn gra niedopuszczonym zawodnikiem
    b) zmieniły się od tamtego czasu przepisy (w tym przypadku na niekorzyść Legi)
    c) poszła koperta a własciwie waliza z Glasgow

Leave a comment:

• bayern71
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
    Po sądzie cywilnym jeszcze można do Sądu Ostatecznego, żeby mieć pewność, kto pójdzie do piekła, a kto do nieba
    No to akurat jest jasne

Leave a comment:

• emes
    replied
    .... Jak sprawy nie załatwi arbitraż sportowy to sprawa pójdzie do sądu cywilnego.
    Po sądzie cywilnym jeszcze można do Sądu Ostatecznego, żeby mieć pewność, kto pójdzie do piekła, a kto do nieba

Leave a comment:

• olie
    replied
    Regulamin UEFA niestety w tej sytuacji jest jasny. Za występ w meczu zawieszonego zawodnika przewiduje tylko walkowera. Nie ma żadnych widełek. Dlatego Legia nie ma większych szans na odwołanie, mimo że po stronie UEFA było parę uchybień.

Leave a comment:

• bayern71
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    Ponieważ jakoś z racji poziomu gry nie fascynuje się zbytnio polską kopaną to rzadko zaglądam na ten wątek a już żeby wrzucić jakiś post to nawet mi do głowy nie przychodziło ale tym razem chciałem właśnie się zapytać szanownych brobizowych ekspertów jak to własnie jest z tymi "widełkami" w karze za tego typu przewinienie. Mimo że oczywiście kibicuje mistrzowi Polski a nie Szkocji i obiektywnie przyznam że za przewinienie kara musi być to nie rozumiem dlaczego akurat ta z najwyższej skali tzn wykluczenie z eliminacji do LM a nie np kara finansowa. Podobno (ale może się mylę więc niech ktoś mnie poprawi) podobna a może i identyczna sytuacja była kilka lat temu i dotyczyła jakiejś czeskiej drużyny. Za wystawienie do gry nieuprawnionego zawodnika dostali jedynie karę pieniężną w wysokości bodajże 15k euro. Mecz został przez nich wygrany, wynik uznany i po zapłaceniu kary awansowali dalej. Nie wiem czy były to rozgrywki jakiegoś niższego szczebla niż eliminacje do LM ale fakt że skonczyło się jedynie na drenażu klubowej skarpety a nie na odpadnięciu z eliminacji i stracie potencjalnych, przyszłych zysków. Czy coś zmieniło się w przepisach od tego czasu czy jednak faktycznie jest to obiektywizm UEFA tylko dla wybranych ?
    Paragraf był inny, rozgrywki te same. Ten artykuł z którego próbują stuknąć Legię nie przewiduje kar finansowych. Dlatego kancelaria prawna ma trochę pracy żeby zarzut oddalić. Przede wszystkim kara została odbyta (piłkarz nie został zgłoszony w odpowiedniej formie), przy jej nakładaniu popełniono kilka błędów proceduralnych (czas, niepełny skład komisji itd.) a sama kara jest nie adekwatna do winy. Trzeba też podkreślić że nie jest to żaden istotny międzynarodowy dokument prawny a jedynie słabo przemyślany wewnętrzny regulamin prywatnej firmy uefa. Nazywanie UEFA ustawodawcą świadczy o nieznajomości tematu. Nie widzę powodu żeby klękać przed zapisami ułomnego dokumentu. Jak sprawy nie załatwi arbitraż sportowy to sprawa pójdzie do sądu cywilnego.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
    Mam pytanie, czy w przepisach UEFA za takie "zagranie" ustawodawca przewiduje "widełki" od pogrożenia palcem do wybicia całej drużyny włącznie, czy tylko 3:0 dla przeciwnika. Jeśli to drugie, to mimo że kibicuję Legii, to uważam, że całe te odwołania można sobie w "korki" wsadzić i NIE POWINNO się nic zmienić. Jest przewinienie - jest kara i koniec.
    Problem jest taki, że ustawodawca przy okazji karania sam złamał kilka swoich zasad. A więc nie jest święty. Nie ma zresztą co gdybać - sąd rozstrzygnie. przypominam zresztą, że już nie raz przepisy ustalane przez UEFA okazywały się niezgodne z prawem (prawo Bosmana czy Webstera). Tym razem kara jest absurdalnie wysoka. I nie ma co poddawać się jak ciele wyrokom Uefy. UEFA nie jest pewna swego dlatego robi obstrukcję przy postępowamiu. Teraz Legia wystąpi o zabezpieczenie powództwa czyli w tym wypadku czasowe zawieszenie kary. Zobaczymy co dalej.
    Ponieważ jakoś z racji poziomu gry nie fascynuje się zbytnio polską kopaną to rzadko zaglądam na ten wątek a już żeby wrzucić jakiś post to nawet mi do głowy nie przychodziło ale tym razem chciałem właśnie się zapytać szanownych brobizowych ekspertów jak to własnie jest z tymi "widełkami" w karze za tego typu przewinienie. Mimo że oczywiście kibicuje mistrzowi Polski a nie Szkocji i obiektywnie przyznam że za przewinienie kara musi być to nie rozumiem dlaczego akurat ta z najwyższej skali tzn wykluczenie z eliminacji do LM a nie np kara finansowa. Podobno (ale może się mylę więc niech ktoś mnie poprawi) podobna a może i identyczna sytuacja była kilka lat temu i dotyczyła jakiejś czeskiej drużyny. Za wystawienie do gry nieuprawnionego zawodnika dostali jedynie karę pieniężną w wysokości bodajże 15k euro. Mecz został przez nich wygrany, wynik uznany i po zapłaceniu kary awansowali dalej. Nie wiem czy były to rozgrywki jakiegoś niższego szczebla niż eliminacje do LM ale fakt że skonczyło się jedynie na drenażu klubowej skarpety a nie na odpadnięciu z eliminacji i stracie potencjalnych, przyszłych zysków. Czy coś zmieniło się w przepisach od tego czasu czy jednak faktycznie jest to obiektywizm UEFA tylko dla wybranych ?

Leave a comment:

• leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
    Zalewski nie, a Hiszpan, który na medal nie zasłużył, o czym przypomnieli mu wczoraj podczas dekoracji kibice na stadionie.
    No w sumie tak, Hiszpan bardziej bo jeszcze jego federacja latała na skargę. A kibice zrobili dobrze. Celtikowi też wypomną nie raz, nie dwa.

A co do sprawiedliwości i sądów to nie ma się co łudzić, że za granicą funkcjonują inaczej niż u nas. Każdy system ma swojego Tuleję i Chodkowskiego

Leave a comment: