Speedway czyli żużel :-)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Audi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 1682

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maremali
    A czy ten tor w Poznaniu ma już licencje co by można było jakąś poważną imprezkę zorganizować?
    Szczerze to nie wiem, ale zasięgnę informacji u źródła i dam Tobie odpowiedź.

Comment

• kiszot
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2001.08
      • 8132

Unia Tarnów zdobyła mistrzostwo Polski.Jak dla takiego laika jak ja w sprawach żużlowych to jest to dla mnie spore zaskoczenie.Do tej pory postrzegałem Unie jako "tło" w lidze,a tu spore zaskoczenie.
      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
      So von Natur, Natur in alter Weise,
      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Ewamali
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.08
        • 57

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
        Unia Tarnów zdobyła mistrzostwo Polski.Jak dla takiego laika jak ja w sprawach żużlowych to jest to dla mnie spore zaskoczenie.Do tej pory postrzegałem Unie jako "tło" w lidze,a tu spore zaskoczenie.
        W Unii Tarnów jeżdżą Gollobowie i Rickardsson , w zeszłym roku też byli mistrzami Polski.
        Szkoda że Polonia przegrała....

Comment

• PabloZD
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.08
          • 222

...może niektórzy nie zgodza sie ze mna ale ja jestem przekonany iż żużel w latach 90-tych miał wiecej finezji i charakteru jak teraz. Ileż to nocy zarwało sie za bajtla na kibicowaniu polskim żuzlowcom w GP, bądz też w DMP i IMP. Zawody pomiędzy Polonia Bydgoszcz a Polonia Piła śniły mi sie jeszcze tygodniami po ich zakończeniu Nie ujmując serca do jazdy i umiejętności "teraźniejszym" wirtuozom speedway'a, dla mnie żużlowcem wszechczasów zawsze był, jest i będzie Hans Nielsen. Aż sie łezka w oku kręci kiedy wspomina sie tamte czasy, ale cóż, dziadzio Hans zakończył juz kariere jakiś czas temu i pozostaje mi tylko wierzyć, iż kiedyś jeszcze uda mi sie zobaczyć go w akcji podczas jakiś zawódów pokazowych bądz charytatywnych. Jestem ciekaw kogo wy uważacie za nr 1 wszechczasów światówego speedway'a masze zdrówko

Comment

• Audi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 1682

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PabloZD
            ...może niektórzy nie zgodza sie ze mna ale ja jestem przekonany iż żużel w latach 90-tych miał wiecej finezji i charakteru jak teraz. .... dla mnie żużlowcem wszechczasów zawsze był, jest i będzie Hans Nielsen....Jestem ciekaw kogo wy uważacie za nr 1 wszechczasów światówego speedway'a ...
            Raczej się z Tobą zgodzę, pamiętam Mistrzostwa Świata par na żużlu w Poznaniu 21-07-1991 (mam jeszcze gdzieś zdjęcia , zamieszczę jak zeskanuję) w których Dania zdobyła MŚ

Hans Nielsen hmm to do niego należy nadal rekord toru w Poznaniu 68,0 s - 10.10.1989r - 16 lat temu

Co do zawodnika wszechczasów (wg. mnie ), moje uznanie i pamięć kieruję dla Edwarda Jancarza dlatego że :

"Edward Jancarz był naszym idolem. Był wielkim żużlowcem. Wielkim wtedy, kiedy zdobywał swój pierwszy tytuł II wicemistrza świata na pamiętnym Stadionie Ullevi w Goeteborgu, kiedy zdobywał swój pierwszy tytuł drużynowego mistrza świata, kiedy kolekcjonował mistrzów świata par. Chcę aby zapamiętano Edwarda Jancarza takim, jakim był na torze - Wielkim Eddym" - powiedział po śmierci mistrza mecenas Jerzy Synowiec.
            Cytat ze strony o Edwardzie Jancarzu

Comment

• Audi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 1682

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Audi
              ..mam jeszcze gdzieś zdjęcia , zamieszczę jak zeskanuję...
              Jak obiecałem tak zrobiłem.
              Dla ciekawych jak to było na MŚ 91 w Poznaniu dwa zdjęcia
              Przejazd zawodników przed wyścigami i jeden z wielu startów

Comment

• iommi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.07
                • 1522

Byłem na tych poznańskich mistrzostwach, jeszcze chciało mi się jeździć po Polsce za żużlem. Fajne zawody, choć tor nie należy do najtrudniejszych - na Olimpii o kolejności decydował zazwyczaj start i dobre rozegranie pierwszego łuku.
                A co do żużlowca wszechczasów - dla mnie jest nim zdecydowanie Józek Jarmuła. To takie moje prywatne skrzywienie, zawsze uwielbiałem jego styl jazdy i podejście do sportu. Podobnym charakterologicznie zawodnikiem jest Adaś Pawliczek, ale ten sprzed 5-10 lat. Teraz to już niestety sportowy emeryt...

Comment

• Audi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 1682

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
                  Byłem na tych poznańskich mistrzostwach...
                  Gdzie siedziałeś ?? ja tam skąd zdjęcia są robione (pod zegarem)

Comment

• iommi
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.07
                    • 1522

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Audi
                    Gdzie siedziałeś ?? ja tam skąd zdjęcia są robione (pod zegarem)
                    Ja zasiadłem na prostej startowej. A kiedy wtedy wyjeżdżaliśmy z Poznania wjechał nam w tył żuk i skasował zderzak wysłużonego poloneza...

Comment

• Audi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 1682

Dla zainteresowanych z Poznania :

29 września ok. godz. 17:00 na torze w Lasku Golęcińskim planowany jest trening żużlowców przygotowujących się do eliminacji Mistrzostw Świata Amatorów. Zapraszamy wszystkich mających ochotę zobaczyć maszyny żużlowe w akcji.

info ze strony Poznańskiego Stowarzyszenia Żużlowego

Comment

• Audi
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 1682

A czy ten tor w Poznaniu ma już licencje co by można było jakąś poważną imprezkę zorganizować?
                        Na dzisiejszym treningu dowiedziałem się, że dokumenty "poszły" do Warszawy i w przyszłym tygodniu ma zapaść decyzja.

Comment

• Maremali
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1955

cytat za internetowym wydaniem Gazety Wyborczej:
                          "Polscy żużlowcy - Janusz Kołodziej, Krzysztof Kasprzak, Marcin Rempała, Krystian Klecha i Karol Ząbik - zostali w Pardubiach drużynowymi mistrzami świata. Turniej o drużynowe mistrzostwo świata juniorów rozegrano po raz pierwszy w historii.
                          Polacy zdobyli 41 pkt i o sześć wyprzedzili Szwedów. Trzecie miejsce zajęli Duńczycy - 24 pkt, a na czwartym, z 20 pkt, uplasowała się ekipa gospodarzy"
                          http://maremali.web-album.org/

Comment

• kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8132

cytat za internetowym wydaniem Gazety Wyborczej:
                            "Polscy żużlowcy - Janusz Kołodziej, Krzysztof Kasprzak, Marcin Rempała, Krystian Klecha i Karol Ząbik - zostali w Pardubiach drużynowymi mistrzami świata. Turniej o drużynowe mistrzostwo świata juniorów rozegrano po raz pierwszy w historii.
                            Polacy zdobyli 41 pkt i o sześć wyprzedzili Szwedów. Trzecie miejsce zajęli Duńczycy - 24 pkt, a na czwartym, z 20 pkt, uplasowała się ekipa gospodarzy"
                            Jak to drzewiej bywało w Polsce napewno ich talenty zostaną rozmienione na drobne
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Maremali
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1955

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                              Jak to drzewiej bywało w Polsce napewno ich talenty zostaną rozmienione na drobne
                              W przyszłym sezonie czterech z nich wchodzi w wiek seniora i z tego co prezentują to raczej wszyscy zapewnione mają starty w ekstraligowych klubach. A jak potoczą się ich kariery to już zweryfikuje przyszły sezon oby nie skończyli tak jak śp. Rafał Kurmański.
                              http://maremali.web-album.org/

Comment

• Audi
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 1682

Zaproszenie ze strony www.pszpoznan.pl

Zaproszenie na zawody żużlowe w Poznaniu

Zapraszamy wszystkich kibiców sportu żużlowego na Finał Krajowych Eliminacji do Indywidualnych Mistrzostw Świata Amatorów, które to odbędą się na poznańskim torze w najbliższą niedzielę tj. 09.10.2005r. o godz. 14:00.

A już za dwa tygodnie w niedzielę 23 października zapraszamy na turniej indywidualny SPORTINGBET CUP. Wstęp na obydwie imprezy wolny.

Comment