druhboruch napisał(a) Z całym szacunkiem Ludeńkowie Mili,ale to nagminne czepianie się
słówek zaczyna być denerwujące.Na pierwszy rzut oka-elita filologów
polskich.Po bliższym przyjrzeniu się-stowarzyszenie frustratów.
Żyjcie sobie.Ja idę na piwko w normalnym towarzystwie.
Z całym szacunkiem, ale ochłoń. Widzisz złośliwość tam, gdzie jej nie ma.
To jest dwuwiersz Jana Izydora Sztaudyngera.
Brzmi dokładnie tak:
"Dwaj starcy ujrzeli Zuzannę w kąpieli,
chcieli ją postraszyć , ale czym , nie mieli".
Inna jego fraszka [ tylko proszę mnie nie rugać ] :
"Gdzie winowajca - wśród nas , rzekły jajca"
Daaaawnymi , daaawnymi czasy zaczytywałem się Sztaudyngerem , Lecem , Mrożkiem , Wańkowiczem , itd.
Te dwie fraszki są z książki wspominkowej córki Sztaudyngera . On jej powiedział te fraszki podczas wizyty w szpitalu , gdy leżał już śmiertelnie chory. Tego typu figliki mówił do współtowarzyszy w cierpieniu i niedoli lub do pielęgniarek , aby rozśmieszyć salę.
W nocy zaś zwijał się z bólu. To był człowiek !!!
Wańkowicz z kolei , raportując w jednym ze swych szkiców podróży po Rosji napisał o staruszku , który ( bodajże na Ukrainie , głowy nie dam , a nie mogę odnależć tej książki , wspominków z Rosji i Litwy Wańkowicz napisał wiele ) napisał ( staruszek )nad drzwiami przydrożnej oberży,myląc znaki odstępu między wyrazami,:
"Zdieś obie dajut, dzierżat za kuśki , i użynajut".
Osobiście powątpiewam , czy była taka oberża , bo Wańkowicz niesamowicie uwielbiał ubarwiać . Ale to wyczytałem i przytaczam dokładnie.
Z pamięci (czyli z niczego) kolejne fraszki Sztaudyngera:
"Każda jej pozycja to już propozycja"
"Jeśli wejdziesz do mej chaty
zapisz cnotę swą na straty"
Było tych frywolnych żarcików w/w autorstwa całe mnóstwo, ale uleciały z niczego, czyli mojej pamięci.
A tak na marginesie to Jan Izydor miał jak najbardziej ambitne zapędy literackie, a został zapamiętany jako twórca frywolnych wierszyków, które choć pyszne powstawały jakby mimochodem, dla uprzyjemnienia czasu, na rautach itp. Cóż tak to już bywa w życiu...
iron napisał(a) A tak na marginesie to Jan Izydor miał jak najbardziej ambitne zapędy literackie, a został zapamiętany jako twórca frywolnych wierszyków, które choć pyszne powstawały jakby mimochodem, dla uprzyjemnienia czasu, na rautach itp.
W tomikach opowiadań Wiecha wydawanych ostatnio przez Etiudę, w ramach motta przytaczanych jest kilka cytatów, m.in. ten:
Wolę książkę, która ma niepoważne zamierzenia i poważne osiągnięcia, od dzieł, które mają poważne zamierzenia i niepoważne osiągnięcia
W rozdziale 9 książki Przemysława Wiśniewskiego pt Piwa historie niezwykłe znajduje się taki oto fragment:
„W poemacie Ramajana piwo traktowane jest jako napój cudowny, odradzający, dający zdrowie, bogactwo i przynoszący potomstwo tym niewiastom, które go skosztowały”
Cytat (moim zdaniem) jak najbardziej nadaje się do tematu „Działanie piwa na kobiety”.
Ciekawe co na to Nasze Drogie Panie?
A może taką właściwość miało tylko starożytne piwo hinduskie zwane „Soma” ?
A może i współczesną „Somę” trzeba pijać... hmmm... rozważnie?
Schiedam to miejscowość przylegająca od północnego zachodu do Rdamu. Są dobrze ze sobą skomunikowane, jest metro, tramwaje, busy. Centrum to kanały, niska zabudowa, wiatraki (przynajmniej jeden działający, jeśli dobrze pomnę z 1795r. Można go zwedzić. ) oczywiście najważniejszy temat...
Schruns to miasteczko malowniczo położone w cieniu ostrych grani okolicznych szczytów. Zimą jest to raj dla narciarzy, gdzie na stokach korzystając z bogatej infrastruktury, mogą uskuteczniać swoje szusy. Samo miasto jest raczej senne, jakieś stragany z miejscowymi specjałami oraz solidnie...
W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił...
Comment