"Warszawianka" to się w Wawie nazywała gra piłkarska która w Łodzi była zwana "jednyka" (w skrócie: dozwolone jedno dotknięcie piłki, kto zrobił błąd ten na bramkę, ten kto stał na bramce przy 10-tym golu ten bronił karne, ile wpuścił karnych tyle robił pompek albo dostawał kopów w dupę, potem się zaczynało od zera).
A w Krakowie nazywa sie to putingiem albo poprostu grą w Niemca.
Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
"Warszawianka" to się w Wawie nazywała gra piłkarska która w Łodzi była zwana "jednyka" (w skrócie: dozwolone jedno dotknięcie piłki, kto zrobił błąd ten na bramkę, ten kto stał na bramce przy 10-tym golu ten bronił karne, ile wpuścił karnych tyle robił pompek albo dostawał kopów w dupę, potem się zaczynało od zera).
A w moim rodzinnym mieście Grudziądzu nazywaliśmy tę grę "W Pelego" Ale u Nas zawsze było inaczej
Waikiki to znana ca całym świecie słynna plaża, oraz dzielnica miasta Honolulu.
Taką nazwę nosi też browar restauracyjny, znajdujący się w dawnej przemysłowej dzielnicy Honolulu, gdzie aktualnie budowane są wielokondygnacyjne apartamentowce.
Okolica to także zagłębie orientalnych...
Kiedy dotarłem na miejsce po kilkunastominutowym spacerze z półwyspu na którym znajduje się starówka, spotkał mnie mały szok.
Po przedstawieniu się że jestem z Polski, gość zaśmiał się i powiedział - Ja też.
Mało tego ten co go tam widać też jest z Polski, a ten co warzy...
Mała mieścina leżąca parę minut jazdy od Jindřichův Hradec. Na końcu mało urokliwego rynku stoi całkiem ładny pałac, a wcześniej, po jego prawej stronie w ciągu kamienic w zeszłym roku narodził się mały browarek.
Odnowioną kamienicę przyozdobiono zdjęciami z wnętrza browaru,...
Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
Z końcem roku w Wielkopolskim Kole rozpoczął działalność browar restauracyjny.
Browar "Beefteka Browar Koło" zlokalizowany jest w pobliżu centrum, półtora kilometra od dworca kolejowego.
Lokal mieści się w budynku handlowo-usługowym na dolnym poziomie, dość zakamuflowany...
Comment