Gra w... Jak to było? [temat pomocowy]

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • YouPeter
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 2379

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
    "Warszawianka" to się w Wawie nazywała gra piłkarska która w Łodzi była zwana "jednyka" (w skrócie: dozwolone jedno dotknięcie piłki, kto zrobił błąd ten na bramkę, ten kto stał na bramce przy 10-tym golu ten bronił karne, ile wpuścił karnych tyle robił pompek albo dostawał kopów w dupę, potem się zaczynało od zera).
    A w Krakowie nazywa sie to putingiem albo poprostu grą w Niemca.
    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
      "Warszawianka" to się w Wawie nazywała gra piłkarska która w Łodzi była zwana "jednyka" (w skrócie: dozwolone jedno dotknięcie piłki, kto zrobił błąd ten na bramkę, ten kto stał na bramce przy 10-tym golu ten bronił karne, ile wpuścił karnych tyle robił pompek albo dostawał kopów w dupę, potem się zaczynało od zera).
      A w moim rodzinnym mieście Grudziądzu nazywaliśmy tę grę "W Pelego" Ale u Nas zawsze było inaczej
      Poszukuję

Comment

Related Topics

Collapse

• pebejot
        USA, Hawaje, Honolulu, 831 Queen St, Waikiki Brewing Company
        pebejot
        Waikiki to znana ca całym świecie słynna plaża, oraz dzielnica miasta Honolulu.
        Taką nazwę nosi też browar restauracyjny, znajdujący się w dawnej przemysłowej dzielnicy Honolulu, gdzie aktualnie budowane są wielokondygnacyjne apartamentowce.
        Okolica to także zagłębie orientalnych...
        2022-11-11, 14:51
      • bastion
        Chorwacja, Zadar, Andreje Hebranga 6, Brlog Zadruzna Pivovara.
        bastion
        Kiedy dotarłem na miejsce po kilkunastominutowym spacerze z półwyspu na którym znajduje się starówka, spotkał mnie mały szok.
        Po przedstawieniu się że jestem z Polski, gość zaśmiał się i powiedział - Ja też.
        Mało tego ten co go tam widać też jest z Polski, a ten co warzy...
        2022-09-02, 22:32
      • heckler
        Stráž nad Nežárkou, nám. Emy Destinnové 7, Pivovar Stráž s.r.o.
        heckler
        Mała mieścina leżąca parę minut jazdy od Jindřichův Hradec. Na końcu mało urokliwego rynku stoi całkiem ładny pałac, a wcześniej, po jego prawej stronie w ciągu kamienic w zeszłym roku narodził się mały browarek.
        Odnowioną kamienicę przyozdobiono zdjęciami z wnętrza browaru,...
        2022-08-19, 14:37
      • dadek
        Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
        dadek
        Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
        2022-01-15, 04:06
      • pebejot
        Koło, Sienkiewicza 35, Beefteka Browar Koło
        pebejot
        Z końcem roku w Wielkopolskim Kole rozpoczął działalność browar restauracyjny.
        Browar "Beefteka Browar Koło" zlokalizowany jest w pobliżu centrum, półtora kilometra od dworca kolejowego.
        Lokal mieści się w budynku handlowo-usługowym na dolnym poziomie, dość zakamuflowany...
        2022-01-10, 17:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...