ciekawy temat , Tomek chyba nabił sobie tutaj połowę swoich postów
ps Czy do browaru mam 1000m czy może 1500m i co z tego wynika ?
Na razie nic
Temat to tylko takie zestawienie statystyczne. Nie ma na celu wyłonienia zwycięzcy, bo może się okazać, że ktoś mieszka w zabudowaniach należących kiedyś do browaru i automatycznie zdeklasuje wszystkich a nie o to chodzi.
Napiszę tak - jedni robią spis wszystkich czeskich browarów, inni wgłębiają się w historię browarów Małopolski, jeszcze inni analizują sytuację ekonomiczną polskiego browarnictwa. Każde takie działanie ma jakiś cel i daje możliwość wyciągnięcia określonych wniosków.
Ja na razie mam za mało danych, ale myślę że po zebraniu już choćby 100 ,,odległości'' można będzie pokusić się o jakieś uśrednienie tych wartości i ciekawi mnie co wyjdzie.
Druga sprawa to aktywizacja tych, którzy jeszcze nigdy nie zastanawiali się nad tym zagadnieniem, wywołanie zainteresowania swoim najbliższym browarem, może poznanie jego historii, specyfiki, ciekawostek z nim związanych.
Może to zestawienie nie przyniesie jakiś konkretnych korzyści i nie nasunie wniosków istotnych dla rozwoju browarnictwa w Polsce, ale przynajmniej otworzy przed niektórymi nowe perspektywy poznawcze lub posłuży jako kolejna ciekawostka w piwnym świecie browar.bizu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert
Może to zestawienie nie przyniesie jakiś konkretnych korzyści i nie nasunie wniosków istotnych dla rozwoju browarnictwa w Polsce, ale przynajmniej otworzy przed niektórymi nowe perspektywy poznawcze lub posłuży jako kolejna ciekawostka w piwnym świecie browar.bizu.
jeśli ma to przynieść perspektywy poznawcze to browary historyczne ( istniejące lub tez TYM bardziej nie istniejące )powinny tez być włączone
Robi się fajna rywalizacja.
Odpaliłem Google Earth i wyszło mi 389 metrów od mojego balkonu do wejścia do zburzonego niedawno budynku browaru istniejącego przed wojną w Trzciance (Schonlanka).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert
Druga sprawa to aktywizacja tych, którzy jeszcze nigdy nie zastanawiali się nad tym zagadnieniem, wywołanie zainteresowania swoim najbliższym browarem, może poznanie jego historii, specyfiki, ciekawostek z nim związanych.
Ja też na to liczę, zatem ponownie proszę o podawanie linków do fotek tudzież źródeł, a nie tylko nazw dawnych browarów
P.S. Aktualizacja listy faktycznie trochę zbyt częsta jest
Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
Ten BrewPub nie był oznaczony na wyszukanej w sieci mapie browarów Islandii.Niemniej coś nam podpowiadało, że miejscowość, która ma w nazwie "pivo" musi posiadać browar. Tym tropem trafiliśmy do Faktor Brewery w Djúpivogur - miasteczku liczącym około pół tysiąca mieszkańców, położonym...
Comment