O co chodzi z białostockim piwem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TomekPeisert
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.01
    • 181

    #1

    O co chodzi z białostockim piwem?



    Jakie niepasteryzowane piwo kojarzy się niby z Białymstokiem???
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    #2
    A o co ma niby chodzić? Zwykła pomyła zwykłego pismaka internetowego.
    Nie warto takimi "ciekawostkami" zaśmiecać naszego forum.

    Comment

    • TomekPeisert
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.01
      • 181

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
      A o co ma niby chodzić? Zwykła pomyła zwykłego pismaka internetowego.
      Nie warto takimi "ciekawostkami" zaśmiecać naszego forum.
      Wyluzuj, po prostu nad zwyczajniej w świecie myślałem, że o czymś nie wiem i tyle.
      To takie straszne?

      Comment

      • Promil03
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 2833

        #4
        Odpowiedź masz na PW.
        Pozdrawiam

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert
          ...Jakie niepasteryzowane piwo kojarzy się niby z Białymstokiem???
          Każde piwo przed pasteryzacją jest niepasteryzowane. Nawet z Białegostoku.

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #6
            Mylisz pojęcia. Piwa przed pasteryzacją to piwa przedpasteryzowane.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Tak? A gdzie taką definicję znalazłeś? I w którym momencie przedpasteryzowane staje się niepasteryzowanym? Po niepasteryzacji?

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #8
                To zależy, czy pasteryzator ma bieg wsteczny.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  I czy piwowar przypilnuje...
                  Czy Białymstoku pasteryzują Białe Portery?

                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    #10
                    Pasteryzują. Raz do roku, w dniu przesilenia letniego spotyka się czterech piwowarów, z których każdy zna tylko część tajemnicy pasteryzowania Białego Porteru...
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8131

                      #11
                      Wy tam o pasteryzacji a tu stolica biustonoszy.Kurde a moze biustonosz niepasteryzowany?
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment

                      • ppns
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.10
                        • 1737

                        #12
                        Każdy ZUBR , póki żyje , jest niepasteryzowany....

                        Chyba że , jak mówi wieszcz , zubr ugryziony w dupę , rozgoni wszystkich
                        dyskutantów i dalsze dywagacje będą bezcelowe
                        piwoppns@wp.pl

                        Comment

                        • Promil03
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.10
                          • 2833

                          #13
                          Mam rozmieć temat do wypierdzielenia.
                          I słusznie...

                          Comment

                          • slavoy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛
                            • 2001.10
                            • 5056

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                            To zależy, czy pasteryzator ma bieg wsteczny.
                            Te z biegiem wstecznym to już historia. Wiem z dobrych źródeł, że do końca roku w każdym sklepie z piwem będzie odpasteryzator, a w tych specjalistycznych dodatkowo odfiltrator.
                            Dick Laurent is dead.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy
                              odfiltrator.
                              To się chyba zamulacz nazywa. Sam słyszałem, jak taki Pan, co się na piwach zna, mówił "Po Żubrze strasznie mnie muli".

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Javox
                                Lost And Grounded, In Between Days
                                Javox
                                Pils (niby) z alko 4.4%.

                                Chmiele: Magnum, Kazbek, Saaz.

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - opalizujący, żółto złoty jasny.
                                Aromat - słodowość z owocową nutą, nieco sztuczną....
                                2025-07-17, 00:00
                              • Javox
                                Thornbridge, Day Maker
                                Javox
                                Niby Session IPA z alko 4.0%, IBU 15.

                                Chmiel: Krush.

                                Piana - z trzaskiem redukcja do obwódki.
                                Lacing - nic.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - blade złoto.
                                Aromat - lekko dzikie zioła.
                                Smak - woda gazowana z posmakami ziołowymi, homeopatyczne cytrusy,...
                                2025-07-10, 11:59
                              • heckler
                                Klobouky u Brna, Nádražní 830/85, Minipivovar Myjavka
                                heckler
                                Miejscowość Klobouky u Brna, a tam kolejny nowy browarek. W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni...
                                2025-06-27, 12:57
                              • bastion
                                Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
                                bastion
                                Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
                                2025-04-24, 22:25
                              • Javox
                                Niechanowo, Gnieźnieńskie Pils
                                Javox
                                Ekstrakt 12*, alko 5.0%
                                Chmiele: Tettnanger i Hersbrucker.

                                Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                                Lacing - nie za dużo.
                                Gaz - coś niżej średniej.
                                Barwa - zamglony żółty, jasne złoto.
                                Aromat - nieco piwniczne, gorzkawa zbożowość,...
                                2025-03-19, 18:13
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...