O co chodzi z białostockim piwem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ppns
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1737

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    [..]
    Każde piwo przed pasteryzacją jest niepasteryzowane. Nawet z Białegostoku.
    [..]
    Tak? A gdzie taką definicję znalazłeś? I w którym momencie przedpasteryzowane staje się niepasteryzowanym? Po niepasteryzacji?

    No to kwiatek specjalnie dla Ciebie Krzysiu , wyjaśnij , jeśli to możliwe :

    Piwo z browaru Czarnków -> Noteckie , niskospasteryzowane
    (butelka bączek ,zielona etykieta )

    Comment

    • kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ppns
      No to kwiatek specjalnie dla Ciebie Krzysiu , wyjaśnij , jeśli to możliwe :

      Piwo z browaru Czarnków -> Noteckie , niskospasteryzowane
      (butelka bączek ,zielona etykieta )
      Prawdopodobnie w Czarnkowie pasteryzator stoi w piwnicy, dlatego mogą tam piwo dosyć nisko pasteryzować względem poziomu gruntu.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10853

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ppns
        , niskospasteryzowane
        A co to znaczy niskopasteryzowane
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • ppns
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.10
          • 1737

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          A co to znaczy niskopasteryzowane

          Nie wiem , ale dokładnie taki opis jest na etykiecie tego piwa

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Nie wiem o co Wam chodzi. Przecież Kony już to wyjaśnił.
            Piwa wysokopasteryzywane robione są w technologii wysokiej grawitacji (ang High Gravity), a to kosztuje.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24259

              #21
              Jeszcze docszedł ostatnio Okocim warzony w odpowiednim momencie za pomocą wyższej temperatury. Ma to się nijak do tematu oczywiście, ale post nabity
              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-02-01, 13:35.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • kony
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 1701

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                Piwa wysokopasteryzywane robione są w technologii wysokiej grawitacji (ang High Gravity), a to kosztuje.
                Ja słyszałem kiedyś od szwagra, że najlepsze browary (tzn. te najbardziej zaawansowane technologicznie w metodzie high gravity) osiągają już nawet przeciążenie rzędu 8G w swoich pasteryzatorach.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Javox
                  Salt, Gives You Helles
                  Javox
                  Angielski helles z alko 4.0%

                  Chmiele: Tettnang, Hallertau Mittelfruh.

                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka. Trzaskająca.
                  Lacing - sporo.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - złota słomka.
                  Aromat - kwiaty i sztuczny aromat cukierkowy... niby...
                  2025-09-30, 12:46
                • Serokomlak
                  Szwecja, Kalmar, Polhemsgatan 30, Ängöl AB
                  Serokomlak
                  Kalmar to miasto portowe (40 tys. mieszkańców) nad Cieśniną Kalmarską, znane z historii z Unii Kalmarskiej z 1397 r., wiążącej Szwecję, Danię i Norwegię unią personalną. W jej następstwie, na zamku w Kalmarze, koronowano władcę tych trzech królestw skandynawskich - Eryka Pomorskiego...
                  2025-09-28, 21:34
                • Vortex
                  Děčín, U Plovárny 1264/10c, Pivovar Sever
                  Vortex
                  Jak podał Heckler w wątku (https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-pivovar-nomad), browar od marca 2023 roku funkcjonuje pod nazwą Pivovar Sever, a jego właścicielem jest Jiri Moravec. Wcześniej w tej lokalizacji mieścił...
                  2025-09-08, 00:03
                • Prusak
                  Patrol piwny - Portugalia
                  Prusak
                  Zastanawiałem się, czy dwutygodniowy pobyt w północnej Portugalii uprawnia do założenia takiego wątku, ale moje skrupuły zostały przełamane, kiedy okazało się, że nikt wcześniej tego nie zrobił.
                  Kraj niby wina, z wielkim kobinatem chlania, pardon, degustowania w Viilla Nova de Gaia...
                  2025-08-29, 16:53
                • heckler
                  Čejetice, Čejetice 13, Pivovar Čejetice
                  heckler
                  Čejetice, to mała wioska, a właściwie jeszcze dzielnica Strakonic. Właśnie tam, na końcu ślepej uliczki, pod nr. 13 Dawid Velek w swoim wymarzonym browarze warzy piwo już od pięciu lat. Ponieważ tego dnia byliśmy pierwszymi klientami w browarze, mieliśmy dosłownie chwilę na...
                  2025-08-21, 13:08
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...