"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Ja wam mówię, ze w Hanusoviach używają szyszek chmielowych ale wy wiecie lepiej bo macie więcej postów. Akurat na czeskim piwie sie bardzo dobrze znam.
Prawdopodobnie w większość czeskich browarów uzywa się granulatów chmielowych-nie wiem, tak podejrzewam; wy oczywiście wiecie na 1oo procent; ale jest dużo browarów w Czechach gdzie stosuje się szyszki chmielowe.
I nie kłóćmy się, wy wszystko najlepiej wiecie a ja mam 20 postów to się nie znam.
Szkoda, bo akurat jestem ekspertem od czeskiego piwa i mam znajomych którzy pracują w czeskich browarach i wiem jak robi się piwo w Czechach. Ale dobra nie będę polemizował z ekspertami. Pozdrawiam.
To była szansa dla Żąleną na nowy wywiad z kimś (nie byle kimś ... z expertem) z branży
ART napisał:
Nasz forumowy sojowy oddział bojowy Kuba Nowicki alias Żąleną dołączył do BrowarBizowej redakcji. Zajmie się wywiadami z osobami z branży.
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny. Admin ma zawsze rację PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Nie chciałem też żebyście w dalszym ciągu obnażali swoją indolencję umysłową przed Bragielem i pogrążali opinie o tym forum, które mieniło się kiedyś siedliskiem ugruntowanej wszechwiedzy piwowarskiej. Bardzo nadszarpnęliście ten wizerunek z trudem budowany latami.
Nie ośmieszaj się, przecież wiadomo że te wszystkie relacje są zmyślone a zdjęcia to ordynarny fotomontaż.
Tak do końca to się nie pomyliłeś.
O surowcach,arkanach warzenia piwa w odwiedzanym browarze,autor "Piwny turysta" za wiele nie opisuje.Mocno sugestywne opisy smakowanego piwa często pozbawione są wiedzy na temat danego gatunku.Jeśli ja nieprzepadając za piwami pszenicznymi napisał bym,że to bylejaki produkt,pewnie wobec fachowców bym się ośmieszył.Pewne informacje na temat danego browaru też mijają się z prawdą.
Jeśli dobrze rozumiem to zwrot "zmyślone relacje"jest synonimem relacji zawierających nie do końca prawdę.Temat dotyczył "jakiego" chmielu używają browary i udostępniania tajemnic receptur zwiedzającym turystom.W dyskusji podano właśnie link do Tego blogu.
Nie wiem co przyświecało jako idea powstania tego piwa twórcom lub tfurcą, ale nie ma to racji bytu i umrze śmiercią naturalną jak inne pomyłki marketingowców Perły. Jak widać na obrazku poniżej zamiast tworzyć coś nowego idą po najmniejszej linii oporu i tworzą kopię... Harnasia. No,...
Trochę to zaskakujące, że właśnie to piwo dyniowe nosi imię mitycznej postaci znanej z legend i przekazów pisanych czy też już z współczesnej twórczości audiowizualnej. Głowę postać z etykiety puszki piwa posiada i ja jej po wypiciu nie straciłem.
Piwo ma dość pokaźny baling - 23 stopnie,...
Cześć Wszystkim! Miło być na tym forum. Mam do sprzedania dwa interesujące zabytkowe otwieracze. Jednak wolę pić piwo i jeść jedzenie, niż kolekcjonować przedmioty.
Zabytkowy otwieracz wyprodukowany w Stanach. Zdrowy kawał stali, wżery powierzchniowe....
Pozwalam sobie przypomnieć o browarze ze względu na zasłużoną postać belgijskiego piwowarstwa, którym jest Pierre Gobron. Ten pan razem ze swoim szwagrem założyli w latach 80. znany też w Polsce browar d'Achouffe. Ten z krasnalami. Początkowo to było hobby, o tak to wyglądało: https://chouffe.com/e...
Comment