Co zrobić by zostać sędzią piwnym?
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
A tu widzę
Mniej książków więcej piwaComment
-
No a jak ma wyglądać? Do tej pory piwa domowe sędziowali technolodzy z browarów przemysłowych, w przytłaczającej większości znający się jedynie na jasnym lagerze. Kto z zewnątrz ma nas certyfikować, jeśli nie ma w Polsce bardziej obeznanych piwnie ludzi niż środowisko piwowarów domowych?
Pierwszy i drugi egzamin zorganizował i przeprowadził Andrzej Sadownik, zasady opracowało kilku członków PSPD w powołanej do tego celu komisji. Nie ma w Polsce większego autorytetu niż Czes. Kto mógłby to przeprowadzić lepiej? Dzisiaj to robi człowiek instytucja - niemalże jednoosobowo. Za kilka lat, miejmy nadzieję, to będzie sztab ludzi.
Bo ona się nie powtórzy. Bez wielkiej przesady można powiedzieć, że na naszych oczach tworzy się historia polskiej sceny piwowarskiej. My jesteśmy pionierami. Na Dzikim Zachodzie, przyjeżdżasz, grodzisz i mówisz tu jest moje rancho. Potem przyjeżdżają inni, powstaje miasteczko, wybierają szeryfa i za jakiś czas powstaje bank, saloon, kolej itd i już nie możesz sobie przyjechać i grodzić, bo wszystko ma swojego właściciela.
Na razie nie ma takiej potrzeby, o ile się nie mylę mamy jakichś 27-28 sędziów. Jak będziemy mieli ich 3 setki to takie rangi się przydadzą. BJCP ma kilka tysięcy czynnych sędziów. Ale w takich Czechach, Niemczech, UK certyfikowanych sędziów nie ma wcale, albo są to pojedyncze osoby.
Już pisałem o Dzikim Zachodzie. Kto niby miałby nam dać prawo wydawania tych certyfikatów? Ministerstwo Rolnictwa? Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego? Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich? Nie znam takiej instytucji.
To jest zresztą, bez urazy, takie polskie myślenie - jakaś władza powinna dać pozwolenie na wydawanie certyfikatów. A to jest odwrotnie, oddolnie. Stowarzyszenie wydaje certyfikaty, czy one będą cokolwiek znaczyły, okaże się po jakimś czasie, czy sędziowie z takim certyfikatem będą chętnie zapraszani do jury, czy wręcz przeciwnie. W najgorszym razie będziemy sędziować tylko swoje konkursy, bo nikt nie będzie nas chciał zapraszać. Co więcej nikt nie będzie chciał wysyłać piw na nasze konkursy, bo to będzie lipa. Sędziowie na filmikach na YT będą ostentacyjnie palili certyfikaty.
Myślę, że tak się nigdy nie stanie, ale to jest mechanizm weryfikacji, lepszy niż zezwolenie takiej czy innej instytucji. To jest element społeczeństwa obywatelskiego.
Oferujemy opracowane Dobre Praktyki dla organizatorów konkursów. Każdy, jeśli chce może z nich korzystać. Każdy może zaprosić sędziów PSPD do swojego konkursu. Nikomu niczego nie narzucamy.Comment
-
Bez przesady z tymi piwowarami domowymi. Gdyby oni byli tak utalentowani, to nie zraziłbym się na dobre do tej pasji.Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2012-01-08, 23:08.Comment
-
Bingo!
Ty i becik jesteście dla mnie najbardziej zagadkowymi przypadkami jakie znam. Wasza niechęć do piwowarstwa domowego i piwowarów domowych jest dla mnie niesamowitą wręcz tajemnicą. Co Was spotkało, że macie tak wielki dystans do piwa domowego?
Comment
-
Nie mogę się wypowiadać za Becika, ale mnie osobiście spotkało morze piw zakażonych, kiepskich, kwaśnych, zjełczałych. Moja przygoda z piwami domowymi trwała prawie dziesięć lat, w tym czasie miałem styczność z piwami wybitnymi może ze dwadzieścia razy. Jak dla mnie to stanowczo za mało.
Ps. Niechęć do piwowarów domowych? Nie przesadzajmy proszę
.
Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2012-01-08, 23:22.Comment
-
No to albo za wcześnie zacząłeś (piwowarstwo domowe dopiero raczkowało, choć 10 lat to kupa czasu), albo miałeś wyjątkowego pecha do piwowarów z którymi się spotykałeś. Oczywiście ja też trafiłem wiele piw kiepskich, ale jednak więcej dobrych, bardzo dobrych i wybitnych.Nie mogę się wypowiadać za Becika, ale mnie osobiście spotkało morze piw zakażonych, kiepskich, kwaśnych, zjełczałych. Moja przygoda z piwami domowymi trwała prawie dziesięć lat, w tym czasie miałem styczność z piwami wybitnymi może z dwadzieścia razy. Jak dla mnie to stanowczo za mało.Comment
-
-
Podstawiali Ci same świnie
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-01-09, 11:32.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Masz w poście nr #5- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
O ile się nie mylę, powinny być podane w PN-65/A-04021 "Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu". W tej normie na pewno podano stężenia poszczególnych roztworów do badania progów wyczuwalności smakowej, możliwe, że także do testów na daltonizm smakowy. Bardziej ogólna jest PN-66/A-04020, dotyczy analizy sensorycznej. Coś może też być w PN-ISO 8586-1:1996 Analiza sensoryczna - Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających.
Cytując za Niną Boryłko-Pikielną, Zarys analizy sensorycznej żywności (1975):
Stężenie substancji smakowych (g / 100cm^3)
Smak słodki
sacharoza 0,8
Smak słony
chlorek sodu 0,25
Smak kwaśny
kwas winowy 0,018
kwas cytrynowy 0,03
Smak gorzki
kofeina 0,004
chlorowodorek chininy 0,0002
Osoba badana powinna prawidłowo ocenić przynajmniej 7/9 podanych jej próbek w teście ślepym - nie znając zawartości zlewek z próbkami. Ilości próbek (2,2,2,3), dowolna kolejność smaków.Comment
Related Topics
Collapse
-
Leżajsk ma zostać zamknięty od czerwca.
Nie wiem, mimo że hujnekeński browar, to i tak i się smutno zrobiło.-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.
Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.
Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.
W numerze 52 :- Wywiad numeru Nie przetrwamy
2025-03-13, 09:16 -
Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą
Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Chyba pierwszy raz zdarzyło mi się używać dzwonka, by zostać wpuszczonym do piwiarni...
A w środku solidny wybór piw z Chile i z Patagonii. Plus jedzenie, troche lokalnych potraw oraz pizza i burgery. Jako że miałem ochotę na coś znajomego po kilku dniach lokalnej diety, to zamówiłem...-
Channel: Chile
2025-11-24, 20:09 -
-
Dokładna data jeszcze nieznana.
Kategorie:- Berliner Weisse,
- Rauchweizen
- Schwarzbier
- Doppelbock
Za organizatorem:
Achtung, piwowarzy i piwowarki! Śląski Oddział PSPD zaprasza wszystkich pasjonatów do udziału w XI Śląskim Konkursie Piw Domowych!
W tym...2025-11-17, 18:41 - Loading...
- Koniec listy.
Comment