Jak rozwodnic piwo ;)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anjinsan
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 63

    #1

    Jak rozwodnic piwo ;)

    może po czasie piszę ale kiedyś (czasy studenckie ;-) rozmawiałem z kolegą barmanem.

    Wytłumaczył mi tak - do każdej beczki dodaje się lodu - świeża beczka smakuje wyśmienicie ale w miarę topnienia lodu robi się rozwodnione. Czyli pilnować kiedy beczkę wymieniają i po sprawie. Tylko co z beczkami przechowywanymi w ciepełku?
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anjinsan
    może po czasie piszę ale kiedyś (czasy studenckie ;-) rozmawiałem z kolegą barmanem.

    Wytłumaczył mi tak - do każdej beczki dodaje się lodu - świeża beczka smakuje wyśmienicie ale w miarę topnienia lodu robi się rozwodnione. Czyli pilnować kiedy beczkę wymieniają i po sprawie. Tylko co z beczkami przechowywanymi w ciepełku?
    Ten lód to dodają tylko do beczek z białym porterem
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3492

      #3
      I znalazła się odpowiedź skąd się biorą białe portery. Z lodów śmietankowych w beczce z końcerniakiem tylko trzeba odczekać sporo po podpięciu takiej beczki.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Ale jakie lody z Algidy?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • granat862
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.12
          • 945

          #5
          Wystarczy stara dobra "Śnieżka"
          Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #6
            Lody MUSZĄ być koncernowe, to przecież oczywiste...
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Błonie, [Inne Beczki], Hazy Haka
              darekd
              Hazy IPA na nowozelandzkich i amerykańskich chmielach (nie podano jakich), 16% ekstr., 5,6% alk.
              W składzie owsiane i pszenne płatki

              Aromat - słód dość wyraźny, całość jak słodka owsianka z pomarańczami
              Piana - średnia, zwarta, w miarę trwała, dłuższy kożuszek,...
              2025-06-20, 01:53
            • Javox
              Błonie, [Inne Beczki] Great Wheat
              Javox
              Piwo pszeniczne o ekstrakcie 12.0* i alko 5.0%.

              Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
              Lacing - sporo.
              Gaz - średni.
              Barwa - zamglony, blady żółty.
              Aromat - banan i płatki owsiane. Inna owocowość.
              Smak - słodkawe, dojrzały banan, płatki...
              2025-06-02, 16:15
            • Javox
              Błonie, [Inne Beczki] Win-Win
              Javox
              Lager z ekstraktem 12*, alko 5.0%.
              Chmiele: Huell Melon, Mandarina Bavaria.

              Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
              Lacing - dużo drobnego w cętki tygrysa.
              Gaz - średni.
              Barwa - złota słomka.
              Aromat - zbożowość i kwaskowe nuty.
              Smak...
              2025-05-15, 12:34
            • darekd
              Błonie [Inne Beczki], Bread&Butter
              darekd
              Marcowe, 14% ekstr., 6% alk.

              Aromat - słodowy z delikatnym chlebem, łagodnym karmelem i lekkim kwaskiem, trochę chmielu w tle (masełka nie wyczułem)
              Piana - wysoka, dość trwała, dłuższy kożuszek
              Barwa - ciemne złoto wpada w bursztyn
              Wysycenie - średnie, musujące...
              2025-04-10, 23:21
            • TommyCollins
              Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
              TommyCollins
              Witam!
              Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
              2024-05-15, 16:56
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...