Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hamburger domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Hamburger domowy

    Jesli sie Wam spodoba to bede czesciej zamieszczal moje kulinarne kombinacje
    Na poczatek slowfoodowy burger. Fastfoodu nie lubimy i nie popieramy, ale raz na jakiś czas przychodzi ochota na prawdziwego dobrego burgera. I to takiego zrobionego samemu. I bynajmniej nie wypada go już wtedy nazywać fastfoodem
    Potrzebujemy:

    800g wołowiny (udziec, krzyżowa, rostbef – wedle uznania, wiado, że i tak najlepsze wyjdą z mieszanki tych mięs)
    jajko
    4 bułki hamburgerowe, lub dowolne jakie lubimy
    sałata lodowa
    ogórek kiszony lub małosolny
    pomidor
    cebula biała lub czerwona (czerwona jest deliaktniejsza w smaku)
    czosnek
    sól, pieprz do smaku
    ketchup, majonez musztarda do wyboru

    Mięso siekamy na drobne kawalki. Ci, którym się nie chce mogą oczywiście zmielić, ale polecam ktoregoś dnia sie zmotywować – siekany beefburger smakuje zupełnie inaczej. Do mięsa dodajemy posiekany czosnek i posiekaną cebulę. Ja dodaję jeszcze siekane papryczki jalapeno. Doprawiamy solą i pieprzem (zamiast soli używam sosu sojowego). Z mięsa formujemy 4 foremne burgery i smażymy na patelni grillowej. Czas smażenia zależy od tego jak wysmażonego burgera lubimy. Na średnio wysmażonego wystarcza 3-4 minuty z każdej strony.
    Na drugiej patelni lub w piekarniku odgrzewamy bułki, przecinając je na pół jeśli nie były tak przygotowane. Jeszcze lepiej odgrzac je na grilowej patelni. Zdejmujemy burgery z patelni i odkładamy by „odpoczęły” 2-3min.
    Na spodnią część bułki nakładamy sałatę, ogórka, cebulę, na to beefburgera (możemy na to położyć jeszcze kawałek sera), dekorujemy pomidorem, keczupem, majonezem lub ulubionym sosem i podajemy. Jedno jest pewne – po tak przygotowanym burgerze na pewno nie ma ochoty na kupnego.
    Smacznego.
    Efekt wyglada mniej wiecej tak:
    Attached Files

  • #2
    Domowy burger to jest to! Polecam każdemu. Ciekawy smak można uzsykać opiekając mięso nie na patelni a po prostu na grillu.

    Tak czy inaczej - paluszki lizać.

    Comment


    • #3
      mmmm, aż zgłodniałem czytając ten przepis.
      Jedno piwo jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sailor Wyświetlenie odpowiedzi
        Na poczatek slowfoodowy burger. dekorujemy [...] keczupem, majonezem lub ulubionym sosem i podajemy.
        Jedno jest pewne to fatfoodowy burger. Zdjęcie raczej nie pasuje do opisu, ale kubki smakowe szaleją. Dodałbym jakąś ostrą papryczkę, marynowaną...
        Last edited by Cez; 04-10-2012, 20:49. Powód: literówka
        Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
          Jedno jest pewne to fatfoodowy burger. Zdjęcie raczej nie pasuje do opisu, ale kubki smakowe szaleją. Dodałbym jakąś ostrą papryczkę, marynowaną...
          i koniecznie piwo

          Comment


          • #6
            Ale taki burger byłby chyba jeszcze lepszy bez buły, roztopionego sera i majonezów.
            Smak wołowiny podkreślony grubo zmielonym pieprzem, sałatka, ostra papryczka, dobre piwo.

            Comment


            • #7
              Tak mi się skojarzyło:
              https://www.youtube.com/watch?v=zGkHRa64sDY

              Comment


              • #8
                Bardzo konkretny burger, choć nie wiem jak jesteś w stanie to ugryźć za jednym razem .

                Comment


                • #9
                  Haha! Ja też jestem w momencie zrzucania zbędnych kilogramów, ale ten hamburger wygląda wspaniale! Mam w zamrażarce mięsko, chyba będzie obiad na poniedziałek!
                  Bo wszechświat zawsze pomaga nam spełniać marzenia.

                  Comment

                  Working...
                  X