Kuchnia czeska

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Senior
    • 07-2007
    • 2153

    Kuchnia czeska

    Przez 20 lat wyjazdów do Czech z różną częstotliwością i w różne regiony, kuchnia czeska stała się moją jedną z ulubionych. W zasadzie jest w pierwszej trójce. Uwielbiam te tłuste potrawy z knedlikami, chleb z kminkiem i zakąski do piwa. Nawet unowocześnianie tej kuchni przez niektórych szefów kuchni wychodzi na plus.
    Jedynie zupy kuchni czeskiej uważam za słabe, uznawałem tylko czesneczkę.
    Będąc w Jihočeským kraju zwróciła moją uwagę regionalna zupa Jihočeská kulajda która mi bardzo zasmakowała. W domu próbowałem odtworzyć przepis i natrafiłem na fajną stronę z przepisami regionalnych dań z poszczególnych krajów Czeskiej Republiki. Można też znaleźć jakie produkty regionalne są charakterystyczne dla danego regionu. Sery, wędliny, wina piwo itd...

    Wklejam poniżej link.

    Fajnie jak w tym temacie pisalibyśmy o smacznych ciekawostkach i nowinkach kuchni czeskiej. Ja chętnie będę dalej zgłębiał kulinarną wiedzę o Czechach

    Link
  • Smora
    Gość
    • 11-2019
    • 7

    #2
    o nie, knedlicki, uwialbiam je, przez ciebie nabrałam ochoty

    Comment

    • RobJack
      Junior
      • 11-2023
      • 1

      #3
      Warto także spróbować smacznych przekąsek, takich jak smażone serki smazeny syr lub trdelnik, rodzaj drożdżowego ciasta w kształcie wałka, posypanego cukrem i cynamonem.
      Last edited by ART; 03-11-2023, 09:49. Powód: usunięto spam

      Comment

      • SupeR_PiwosZ
        Senior
        • 05-2008
        • 318

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
        chleb z kminkiem i zakąski do piwa..[/URL]
        Polecam zapiekanki z ciemnego chleba kminkowego zapiekane z czosnkowym serem Romadur, posypanym dodatkowo suszonym dzikim czosnkiem niedźwiedzim. Najlepiej "wchodziły" mi z piwkiem Opat Svetle Vycepni 3,8% alk.. Z zakąsek solo do piwka to z kolei ser Romadur ale ten nie czosnkowy, twarożki ołomunieckie, oczywiście pivni syr, Hospodske Bramburky. To jest to co mi utkwiło najbardziej w pamięci. A i sery nie dojrzewające ala parenica. Ogólnie mocno słone i tłuste przekąski najlepiej sprawdzały się w parze głównie z czeskimi jasnymi desitkami. Z wędlin nie natrafiłem na nic szczególnie wartego uwagi. Ktoś coś ewentualnie może polecić?


        Last edited by SupeR_PiwosZ; 05-11-2023, 00:59.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          • 02-2001
          • 23822

          #5
          z przekąsek jako małe conieco do piwa trafiają do mnie
          (ale powiedzmy sobie szczerze - nie zawsze są na wybitnym poziomie, gdzieniegdzie robi się domowo z sercem, gdzie indziej trafić można na średnie (w kierunku słabym) produkty marketowe)

          Tlačenka - w browarze Clock - świetny salceson.
          Utopence - w knajpach często z masprodukcji się na nie trafia, ale z rzadka można spotkać wybitne spekacky w interesującej zalewie jak np. w (jeszcze działającym do listopada 2023) browarze w Jeseniku (nie wiem co pocznę jak się zamkną).
          Nakladany Romadur - rzadziej spotykany niż hermelin - a bardziej klepiący - nie mogę zapomnieć zajebi**** wersji wg knajpy w Podebradach - Pivnice U Čiháků (przy okazji dobry wybór piwa, knajpa bez zadęcia)

          Nakladany hermelin -- czeska klasyka pod piwo, czasem nawet nie ma w karcie, a jak się zapyta obsługi, to skądś wyczarują (najważniejsze żeby nie był "cerstvy" znaczy się świeży )

          Pieczywo kminkowe - co ciekawe zazwyczaj chleb ogólnodostępny w sklepach i co gorsza w piekarniach bywa słabawy, za to w knajpach dobre pieczywo jest zazwyczaj co najmniej tak ważne jak piwo

          cdn.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            • 02-2001
            • 23822

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
            Wklejam poniżej link.
            Link
            dalej aktualny
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • e-prezes
              Senior
              • 05-2002
              • 19204

              #7
              Byłem w Czechach z trzydzieści parę lat temu i 4 lata temu. Skok czasowy ogromny. Za drugim razem byłem raczej rozczarowany utopencami, choć miałem okazję gdzieś z 15 lat temu je jeść. Nie czuję fascynacji!
              Być może podobnie jest, choć to zależy od wykonania z knedlikami, które pamiętam z pierwszego wyjazdu z gulaszowym sosem. Sam knedlik to chyba austro-węgierski wynalazek, ale do dziś mile wspominam.
              Generalnie w barze samoobsługowym na wagę miałem problem z wybraniem czegoś do jedzenia. Haha, chyba nie jestem czechofilem....

              Comment

              • Rafaell
                Junior
                • 06-2023
                • 6

                #8
                Dla mnie taki must have w Czechach to knedliczki z gulaszem i kapustą biała

                Comment

                Przetwarzanie...
                X