Zakąska do piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • esmeralda098
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 2

    #316
    Do piwa najlepiej smakuje dobra samorobna kiełbasa, tatar ogólnie mięso jakie by nie było z grilla czy na zimno zawsze będzie odpowiednie.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19348

      #317
      A jak to jest w Niemczech? Co podają jako zakąski do piwa? Pamiętam z czasów Domu Norymberskiego w Krakowie precel piwny i bradwursty (?)
      Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-08-12, 20:12.

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9827

        #318
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        A jak to jest w Niemczech? Co podają jako zakąski do piwa? Pamiętam z czasów Domu Norymberskiego w Krakowie precel piwny i bradwursty (?)
        Brat..., brat-wursty... . W Niemczech do piwa podają... ...różnie.
        Na południu (Frankonia, Bawaria) rzeczywiście często jako zakąski/przekąski stosowane są precle (czasem w rozmiarze XXL ), do nich tzw. Obazda, czasem rzodkiewki...
        Poza tym, teraz Niemcy to nie tylko kolesie w kapelusikach i skórzanych majtkach z klapą, jest coraz więcej lokali "nowomodnych", gdzie tradycyjnego żarcia (i przekąszania) nie uświadczysz...
        A Niemcy, mający takie typowo germańskie imiona, jak "Mehmet, Hassan i Burak" najpewniej i tak zakąszą kebabem...

        Comment

        • mariolko
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.08
          • 6

          #319
          Na majówkę byłam ze znajomi na Łotwie, gdzie zakąską do piwka były smażone świńskie uszy pokrojone w małe kawałeczki. Trochę było to gumowate, ale wynalazek niezły!
          Bo wszechświat zawsze pomaga nam spełniać marzenia.

          Comment

          • WojciechT
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2012.09
            • 2546

            #320
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mariolko
            Na majówkę byłam ze znajomi na Łotwie, gdzie zakąską do piwka były smażone świńskie uszy pokrojone w małe kawałeczki. Trochę było to gumowate, ale wynalazek niezły!
            Też miałem okazję to jeść, dla mnie paskudztwo.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • pebejot
              Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
              pebejot
              Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
              W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
              2025-01-25, 22:06
            • pebejot
              Włochy, Treviso, Via della Quercia 2/F, Fabbrica di Pedavena
              pebejot
              Browar restauracyjny w Treviso, zlokalizowany niestety w znacznej odległości od centrum miasta.
              Odległość ok. 3 km pokonaliśmy pieszo, ale można dojechać autobusem komunikacji miejskiej za 4 euro.
              Po przybyciu na miejscu poczułem się jakbym był gdzieś w Stanach Zjednoczonych....
              2025-09-27, 15:25
            • dadek
              Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
              dadek
              Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
              2025-09-27, 03:28
            • ART
              ? [Dziki Wschód], Smoke & Shadows
              ART
              Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
              Peated Foreign Extra Stout

              7,5 ABV / 19 P

              Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.

              ----------------------------------------

              ...
              2025-06-08, 10:34
            • dadek
              Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
              dadek
              W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
              2023-05-18, 04:23
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...