Dzisiaj zoczyłem Kwas Chlebowy Obołona w mim warzywniaku. Rzuciłem się do półki. Ale po przeczytaniu kontretykiety odrzuciło mnie równie mocno jak wczesnij przyciągnęło. Co ten produkt ma wspólnego z kwasem chlebowym skoro w jego składzie próżno szukać chleba za to są: ekstrakt słodowy, benzoesan sodu, olejek kminkowy, dwutlenek węgla i tym podobne specyfiki. I jak się ma do tego napis na etykiecie, że robiony jest z naturalnych surowców. Błłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłe
Ostatnia zmiana dokonana przez ergie; 2005-10-31, 18:08.
Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Kwas Obołonia bardzo mi smakuje. W sumie z kwasów, które dostałem na naszym rynku ten jest chyba najlepszy. Nie przeszkadza mi nawet jego skład.
Niestety ostatnio będąc na Ukrainie spróbowałem kwas sprzedawany z beczki na ulicy i ten beczkowy jest chyba niedoścignionym wzorem. Raz pokusiłem się o zrobienie kwasu i też nienajgorszy wyszedł.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Bardzo dobry jest taki, bodajże, litewski kwas chlebowy, sprzedawany w szklanych butelkach 0,5. Niestety nie pomnę w tym momencie nazwy, Gubernija?
Słyszałem kilka pochlebnych opinii o tym kwasie, ale nie rozumiem z czego one wynikają. IMO nie ma porównania do kwasu Obołonia, bo jest najnonormalniej w świecie ulpekowato słodki. Jeżeli chodzi o smak Obołoń jest na 1. miejscu. Jedyne co mnie męczy w tym produkcie to benzoesan sodowy - w naturalnym zgodnym z wielowiekową tradycją produkcie jakoś mi nie leży.
Dobry kwas chlebowy (o nazwie bodajże "magistracki") jest produkowany w restauracji "Ratuszowa" ("Dom pierogów") w Nowym Sączu. Mają też bardzo przyzwoity podpiwek.
Oba napoje są podawane w tradycyjnych krahlach (kwas 0,3l, podpiwek 0,5l) i smakują bardzo dobrze (smak kwasu różni się w zależności od rozlewu i czasu dojrzewania - jak to w produkcie naturalnym).
Jest dostępny na Rynku w Nowym Sączu (restauracja "Ratuszowa" - w Ratuszu i restauracja "Kupiecka" - na ścianie Rynku, praktycznie vis-a-vis "Ratuszowej") oraz na Rynku w Starym Sączu (Restauracja"Staromiejska").
Obołon od dwóch sezonów ma latem ogródek na rynku w Poznaniu - oprócz piwa serwują również kwas i jest to niezłe rozwiązanie dla tych, którzy muszą jeszcze wrócić samochodem do domu.
???? Gdzie ???? Ale jaja:-) A kwas chlebowy uwielbiam,głównie Obołonia, bo reszta taka sobie...
Właśnie mam okazję popijać przepyszny kwasik litewski z browaru Ragutis. Jakby ktoś gdzieś trafił - polecam.
Nie wiem czy jest sens tworzyć o nim osobny wątek, gdyż to nie piwo - ale skoro kwas z obołonia jest na liscie...Jakieś sugestie?
Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2011-06-17, 20:13.
Przymierzałem się do zakupu tego obołońskiego kwasu chlebowego, jednak dzisiaj rano ktoś mnie wyręczył i zrobił to za mnie.
Cóż mogę powiedzieć o tym napoju? Na pewno to, że jest aż nadto słodki, jednak zaraz po przełknięciu pozostaje ten wspaniały posmak świeżo pieczonego, żytniego chleba, o zapachu już nawet nie wspomnę, co rekompensuje tą słodycz, gdyby tylko był odrobinę mniej słodki, to byłby genialny, a tak to jest "tylko" bardzo dobry Polecam.
Ostatnia zmiana dokonana przez Mario_Lopez; 2011-12-22, 09:12.
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...
Wieś Raasiku niczym nie różni się od innych wsi w Estonii. Idylliczna atmosfera niedzielnego popołudnia, którą używają sobie liczni miłośnicy dwóch kółek, uskuteczniający przejażdżki przy pięknej pogodzie, która nie jest tam taka oczywista o czym przekonałem się osobiście. ...
Po stracie Krymu przez Ukrainę, trzeba było znaleźć jakiś nowy kawałek wybrzeża, by miłośnicy wypoczynku nad Morzem Czarnym mogli tam tłumnie zjeżdżać. Wybór padł na kawałek brzegu w pobliżu ujścia Dniestru. Ostatnimi latami nastąpił tam szybki rozwój infrastruktury turystycznej....
Comment