Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Misiekk
    replied
    Złoty środek na porterówkę???

    Poszukuję sprawdonego przepisu na porterówkę. Kręci się ich po świecie wiele, mam zamiar sporządzić sobie ten trunek na sylwka ...
    Co proponujecie dodać, oprócz podstawowych składników. Wiadomo mi że można użyć m.in. cukru waniliowego, miodu, cynamonu, goździków, rodzynek, ale nie chciałbym przedobrzyć. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

    Leave a comment:


  • mjp
    replied
    Odp: Porterówka "atrakcją turystyczną"

    Mistrzu napisał(a)
    Przeglądam właśnie przewodnik po Warszawie "Wiedzy i Życie" i czytam, że wśród spirytualii polskich warta spróbowania jest właśnie Porterówka. Czy ktoś wie kto to produkuje i czy w ogóle jest jeszcze w sprzedaży?
    Wyprodukowałem tego onegdaj ok 1.5 litra... Jeszcze trochę na dnie karafki zostało. Smakuje to jak cukierki kukułkami zwane. Tylko trzeba to wypić albo do trzech dni po zrobienu, albo odstawić na trzy tygodnie i dopiero pić. Pomiędzy jest ciężko pijalna... Tak naprawdę najlepsza jest trzy dni po zrobieniu.
    Miłęgo eksperymentowania.

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Wujcio_Shaggy napisał(a)
    Może i ktoś gdzieś produkuje, ale w żadnym sklepie nie widziałem. Na rynku "wódczanym" zresztą króluje masówka (czyli czyściocha); wódek smakowych jest niewiele i jakby coraz mniej (co najwyżej czysta barwiona karmelem)...
    Ostatnio piłem dobrą wódkę Pomorski Specjał.Coś ala żołądkowa tylko bardziej słodka.

    Leave a comment:


  • Wujcio_Shaggy
    replied
    Może i ktoś gdzieś produkuje, ale w żadnym sklepie nie widziałem. Na rynku "wódczanym" zresztą króluje masówka (czyli czyściocha); wódek smakowych jest niewiele i jakby coraz mniej (co najwyżej czysta barwiona karmelem)...

    Leave a comment:


  • Mistrzu
    replied
    Porterówka "atrakcją turystyczną"

    Przeglądam właśnie przewodnik po Warszawie "Wiedzy i Życie" i czytam, że wśród spirytualii polskich warta spróbowania jest właśnie Porterówka. Czy ktoś wie kto to produkuje i czy w ogóle jest jeszcze w sprzedaży?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Mistrzu; 2004-08-24, 15:01.

    Leave a comment:


  • Morbital
    replied
    Przepis Anrewbrw sprawdzony został przeze mnie kilkakrotnie. Jest to robione na szybkiego ale dobrze schłodzone i z sokiem jabłkowym w roli popychadła smakuje przyzwoicie. Z tym że raczej w niewielkich ilościach.

    Leave a comment:


  • leswodzu
    replied
    re portterówka

    ja zastosowałem ten przepis podany przez Becika, tylko zamiast spirytu wziąlem bimberek, i jak podano w przepisie porterek Boss-a i wyszło supeeeeeer i jeszcze jedna zaleta że szybko to się robi

    pozdro
    LeS

    Leave a comment:


  • symela1
    replied
    przepis na porterówkę z książki kuchnia polska:
    0,5 l ciemnego piwa, 1/3 l porteru, 3/4 l spirytusu (95%), 2 łyżeczki cukru

    zmieszać piwo z porterem i rozpuścić cukier, do mieszaniny (lecz nie odwrotnie) wlac powoli spirytus mieszając. Pozostawić wódkę na 3-4 dni aż wytworzony osad całkowicie opadnie na dno i przelac do butelek przez lejek z watą. Wódka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie. na zdrowie
    Ostatnia zmiana dokonana przez symela1; 2004-05-19, 13:22.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Odp: porterówka

    symela1 napisał(a)
    bardzo dobry przepis jest w kuchni polskiej
    warto podać o co dokładniej Ci chodzi...

    Leave a comment:


  • Andrewbrw
    replied
    [QUOTE]cielak napisał(a)
    [B]
    cielak napisał(a)
    Mój znajomy grzeje "karmi" 2*0,5 litra, lekko słodzi i miesza z 0,5 litra...




    chodzi o spirytus
    no i chyba (co podstawa) o PORTERA!!! -a nie karmi?!

    Leave a comment:


  • symela1
    replied
    porterówka

    bardzo dobry przepis jest w kuchni polskiej

    Leave a comment:


  • cielak
    replied
    [QUOTE]cielak napisał(a)
    [B]Mój znajomy grzeje "karmi" 2*0,5 litra, lekko słodzi i miesza z 0,5 litra...




    chodzi o spirytus

    Leave a comment:


  • cielak
    replied
    Mój znajomy grzeje "karmi" 2*0,5 litra, lekko słodzi i miesza z 0,5 litra. Chłodzi i następnie spożywa. Bardzo dobre. Polecam

    Leave a comment:


  • mjp
    replied
    W długi weekend próbowałem porterówkę, która smakowała jak cukierki, kukułki. Przepis od autora trunku:
    2 półlitrowe portery, pół litra spirytusu, 2 szklanki cukru, wymieszać razem. Pić po kilku dniach. Ta weekendowa miała jeszcze w celach eksperymentalnych odrobinę imbiru, ale raczej nie dało się go wyczuć.
    Miłego degustowania.

    Leave a comment:


  • Pinio74
    replied
    Ja też słyszałem taki przepis, jak Andrewbrw, tylko na koniec, gdy cały napój solidnie paruje trzeba napój w garnku podpalić i zakryć przykrywką. Ja jeszcze nie próbowałem tego robić, ale ma to podobno nadać specyficznego, przypalankowego smaku.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Latarnik
    Najlepsza NEIPA swiata - przepis
    Latarnik
    Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
    Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


    Tree House Brewing Company: Julius clone


    (5 gallons/19 L, all-grain)
    ...
    2022-03-19, 23:31
  • Flino
    Jak czytać przepis ?
    Flino
    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
    1. Składniki:
    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
    • monachijski Litovel 0,9 kg;
    • karmel jasny 0,5 kg
    • caraaroma 0,35;
    • chmiel Marynka granulat 40 g;
    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
    2....
    2021-11-17, 11:49
  • krakra8888
    Przepis IPA na pierwszy zacier
    krakra8888
    Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
    2018-04-20, 13:33
  • artoszek
    Przepis na inauguracje nowego browaru
    artoszek
    Cześć.

    Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

    Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
    2019-01-10, 12:33
  • darekd
    2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
    darekd
    Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
    Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

    Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
    2024-06-04, 04:20
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...