Przepis IPA na pierwszy zacier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10855

    #16
    Marynka na goryczke, pozostałe dawki daruj sobie. Wsyp na zimno na 5-7 dni
    ps Ibu tez dał bym mniejsze, tak z 50
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • krakra8888
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2018.04
      • 13

      #17
      no i chyba tak zrobię, marynka na goryczkę na około 60 ibu a reszta jak na poprawionym przepisie. Pytanie czy dawać dodatek skórki z pomarańczy czy będzie wyczuwalne te 5 g.

      Comment

      • krakra8888
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2018.04
        • 13

        #18
        Jeszcze jedno, jaki program mniej więcej pokazuję poprawne wartości przepisu, np bs2 daje mi 17 blg a brewness 15,4 na tych samych składnikach 1:1, ibu bs2 64 brewness 59
        w przypadku ibu to różnica jest nie duża ale w blg to ma znaczenie, którym się sugerować czy uśredniać wyniki?

        Comment

        • anteks
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10855

          #19
          Nie uśredniać tylko korzystać z jednego programu. Po kilku warkach będziesz wiedział jaką masz wydajność i sobie zrobisz dokładne receptury
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • k_s
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.05
            • 66

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakra8888
            Jeszcze jedno, jaki program mniej więcej pokazuję poprawne wartości przepisu, np bs2 daje mi 17 blg a brewness 15,4 na tych samych składnikach 1:1, ibu bs2 64 brewness 59
            w przypadku ibu to różnica jest nie duża ale w blg to ma znaczenie, którym się sugerować czy uśredniać wyniki?
            Wydajność zależy od piwowara nie od programu. W programie wydajność podaje się jako parametr, a większość recept zakłada 75% wydajności zacierania. W rzeczywistości przeważnie jest wyższa, ok. 80%-85%. Jak zrobisz tą warkę to sprawdź jaką masz wydajność i wprowadź ją do programu i następne receptury będzie liczyć wg twojej rzeczywistej wydajności.

            Comment

            • krakra8888
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2018.04
              • 13

              #21
              Rozumiem że mam zliczać początkowe i końcowe wartości zacieru , przed i po gotowaniu, blg itp.
              zobaczymy, właśnie przy pierwszej warce nie pomyślałem o tym ale przy tej zrobię podziałki na łyżce itp. Surowiec zamówiony w niedzielę 2 warka po zlaniu 1 szej.

              Comment

              • krakra8888
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2018.04
                • 13

                #22
                jeszcze jedna myśl mi przyszła przy oglądaniu pewnego filmiku, nie napowietrzyłem brzeczki przy pierwszej warce tylko przelałem do siatki oddzielając chmiel, ale piwo od fermentowało do 2 blg czy będzie to miało jakieś znaczenie w późniejszym okresie?

                Comment

                • anteks
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10855

                  #23
                  Przefermentowało to nie ma problemu
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • krakra8888
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2018.04
                    • 13

                    #24
                    Co myślicie o filtrowaniu wody w dzbanku np brita do Warki?
                    Jutro idzie przepis https://brewness.com/pl/recipe/a-la-vermont-ipa/view
                    Myślę że będzie git

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
                      dadek
                      Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
                      Dzisiaj, 01:19
                    • Serokomlak
                      Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
                      Serokomlak
                      W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

                      Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
                      2024-09-28, 23:39
                    • dadek
                      Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
                      dadek
                      Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
                      2024-09-19, 02:44
                    • Latarnik
                      Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                      Latarnik
                      Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                      Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                      Tree House Brewing Company: Julius clone


                      (5 gallons/19 L, all-grain)
                      ...
                      2022-03-19, 22:31
                    • dadek
                      Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                      dadek
                      Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                      Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                      2025-04-19, 18:18
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...