Pierwszy browar - german pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mlody16
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2025.11
    • 2

    #1

    Pierwszy browar - german pils

    Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
    Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

    Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj).
    Obawiam się tylko temperatury, bo w pomieszczeniu jest ok 22 stopnie, a termometr ciekłokrystaliczny na fermentorze pokazuje pomiędzy 22, a 23 stopnie.
    Niestety nie ma mnie na miejscu i nie mogę nic z tym zrobić.

    Myślicie, że pomimo tej temperatury moja pierwsza warka będzie zdatna do spożycia? 😆
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24302

    #2
    Biedy nie będzie 😀

    Zalecana temperatura fermentacji: 12-25°C (optymalnie 15-22°C).
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10856

      #3
      Kto Panie dał Tobie taki przepis? Pils w 22'C i na US?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • mlody16
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2025.11
        • 2

        #4
        Koniecznie chciałem zrobić pilsa, ale nie miałem warunków do fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Doradzono mi, żebym użył tych drożdży.
        Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie, na YT widziałem cos podobnego jak robiono brewkita finlandia lager, podobne warunki i ponoć wyszło.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24302

          #5
          Tu powstał fast modern lagier, nie bądźmy ortodoksami

          Generalnie zasada jest taka że dobierasz style pod posiadane warunki. Zapoznaj się z rodzajami drożdży, przyda się do kolejnych piw.

          A tutaj coś wyjdzie, ale nie będzie zgodne z oczekiwanym stylem. Us-05 to drożdze górnej fermentacji.

          Potraktuj to jako warkę szkoleniową.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Gubernija, German Pils
            Javox
            Pilsner, German Pils z alko 4.6%

            Chmiele: Saphir, Saaz.

            Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - złoto.
            Aromat - lekko piwniczne plus chmiel.
            Smak - słodkawe, owoce lagerowe, z czasem...
            2025-11-12, 16:27
          • Prusak
            Nepo, German Pils
            Prusak
            Piwo o zawartości alk. 5%, chmielone Hallertauerem.
            Barwa jaśniutka, jak w północnoniemieckich pilsach, ale nie ma stuprocentowej klarowności.
            Piana obita, utrzumuje się przez pewien czas na średnim poziomie, osadza się na szkle.
            Wysycenie średnie.
            W zapachu ziołowość...
            2025-09-06, 20:07
          • wirdar1
            Brewkit Czech Pils
            wirdar1
            Witam
            To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
            Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
            13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
            2023-03-21, 15:51
          • darekd
            Rittmayer, Craftmayer Grünhopfen Pils (Hallertauer Blanc)
            darekd
            Craftmayer to limitowana seria cenionego browaru z Górnej Frankonii.
            Używają do tego świeżo zebranych szyszek chmielowych

            Parę lat temu opisywałem jedno z tych piw. Wtedy był Pils był chmielony odmianą Mittelfrüh

            https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/euro...
            2025-09-08, 21:03
          • darekd
            Luchan, German Pils
            darekd
            Informacje na temat tego młodego browaru z Łucka na Wołyniu:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...wska-49-luchan

            Ekstr. 12%
            Alk. 5%

            Aromat - chmielowy (łąka, zioła), łagodny słód
            Piana - wysoka, trwała, zostaje na szkle
            Barwa - złota,...
            2021-08-02, 16:21
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...