Przepis na porterówkę

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
    Najstarsza moja porterówka jest z 2014.
    Twardyś!

Leave a comment:

• nikita_banita
    replied
    Ja nie mieszam w jednym wypuście różnych porterów i nie mieszam starych i nowych porterówek.

Z każdej "partii" odstawiam butelkę na leżakowanie i tym samym do smakowania - na wyjątkową datę i do porównań.

Najstarsza moja porterówka jest z 2014.

Leave a comment:

• Pancernik
    replied
    Ja też tego nie ćwiczyłem.
    Każdy nastaw porterówki robiłem z tego samego portera.
    Mogę tylko dodać, że w (rzadkiej) sytuacji braku porterówki "na składzie" odczuwam pewien niepokój .

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Myk polega na tym, że nie chcę się pozbywać całości wyleżakowanej. Tracąc całe dobro i pozbawiając się wypustów na długi okres. Tego typu blendowanie piw było znane już wieki temu. Chciałem wiedzieć czy ma to miejsce także w przypadku porterówki.

Leave a comment:

• Blackbeard
    replied
    Wspomnianego myku nigdy nie stosowałem, natomiast mieszanie porterów zdarzało mi się, lecz nie odnotowałem jakichś spektakularnych efektów tego zabiegu.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Nie doczytałem, ale czy stosujecie taki myk, że gdy partia porterówki jest już dojrzała, ulewa się pół (lub inną część) do spożycia, a resztę dalej leżakuje z nową dolewką, może niekoniecznie zupełnie świeżą, ale młodą. Mieszacie różne portery czy raczej jedną markę?

Leave a comment:

• leona
    replied
    Ja niemal znalazłem porterówkowego Graala szytego na moje gardło.

Po półrocznym leżakowaniu bardzo dobrze wyszedł test butelki zrobionej z:
    500 ml Argus Porter
    200 ml spirytus 95%
    50 ml rum ciemny
    70 g cukier biały

Koniec, kropka. Proste, nie przegadane, bez dodatków. Słodyczy w sam raz żeby wypełnić lukę po dość skąpym porterze ale nie na tyle aby zniechęcić do nalania kolejnego kieliszka. Eksperymenty z wanilią i cynamonem uznaję za niezbyt udane.

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    No bo z trójniakiem tak jest że może wchodzić w rejestry miodu półwytrawnego do słodkiego, ale nadal nie tak słodkiego jak dwójniak, dlatego użycia słowa "bardziej." Chodzi o stosunkowo rozbudowane pojęcie słodyczy.

Leave a comment:

• Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    ...mniej słodszy... [...] ...bardziej słodszy...
    OK. Ale nie po polsku... .

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Przyjmuję przeważnie ilość taką samą jakbym dawał syrop cukrowy, czyli na 250ml nalewki 30-50ml miodu, a słodycz ustalam samym miodem, mniej słodszy trójniak, bardziej słodszy dwójniak, procenty mają niewielki wpływ na smak, kwestia paru w górę. Np. nie za słodka śliwówka, 200ml nalewu na węgierki suszone, 50ml koniaku i 50ml miodu trójniaka.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2018-03-09, 13:02.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Koncepcja piękna i ciekawa, ale jak "przeliczyć" słodycz cukru (ja używam trzcinowego) na słodycz miodu/miodu pitnego (w tym ostatnim wariancie dochodzą jeszcze procenty).
    Zrobić kilka próbek po 250ml :]

I za rok się dowiemy
    Trzeba kombinować i spijać efekty swej pracy
    Oraz dzielić się doświadczeniem na naszym umierającym forum

Leave a comment:

• Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    Lepszy byłby gryczany albo spadziowy, a najlepiej zamiast surowego miodu, dosłodzić miodem pitnym.
    Koncepcja piękna i ciekawa, ale jak "przeliczyć" słodycz cukru (ja używam trzcinowego) na słodycz miodu/miodu pitnego (w tym ostatnim wariancie dochodzą jeszcze procenty).

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Ino gryka najlepsza.
    Spadziowy też ma dobry profil

Lipowy czy wielokwiat jest tylko słodki i landrynkowy. Mało wniesie
    \

Ja z porterówką mam taki problem, że mi szkoda zużywać na nią portery. Jak już kupię sobie 4 żywiecki na porterówkę to je wypijam zanim zacznę planować co tym razem wsadzić do porterówki.
    Po prostu zrobiony porterówka stoi już mnie po 3-4 lata i jakoś nie kusi mnie by ją pić. A porterki to już inaczej, skoro stoi w kuchni to się napiję. A te wyleżakowane mi szkoda\
    dekiel

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Lepszy byłby gryczany albo spadziowy, a najlepiej zamiast surowego miodu, dosłodzić miodem pitnym.

Leave a comment:

• Pancernik
    replied
    Daj ten miód, ciekawe, co wyjdzie. Nie wiem tylko, czy lipowy nie jest zbyt łagodny dla portera...

Leave a comment: