Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
    Najstarsza moja porterówka jest z 2014.
    Twardyś!

    Leave a comment:


  • nikita_banita
    replied
    Ja nie mieszam w jednym wypuście różnych porterów i nie mieszam starych i nowych porterówek.

    Z każdej "partii" odstawiam butelkę na leżakowanie i tym samym do smakowania - na wyjątkową datę i do porównań.

    Najstarsza moja porterówka jest z 2014.

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Ja też tego nie ćwiczyłem.
    Każdy nastaw porterówki robiłem z tego samego portera.
    Mogę tylko dodać, że w (rzadkiej) sytuacji braku porterówki "na składzie" odczuwam pewien niepokój .

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Myk polega na tym, że nie chcę się pozbywać całości wyleżakowanej. Tracąc całe dobro i pozbawiając się wypustów na długi okres. Tego typu blendowanie piw było znane już wieki temu. Chciałem wiedzieć czy ma to miejsce także w przypadku porterówki.

    Leave a comment:


  • Blackbeard
    replied
    Wspomnianego myku nigdy nie stosowałem, natomiast mieszanie porterów zdarzało mi się, lecz nie odnotowałem jakichś spektakularnych efektów tego zabiegu.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Nie doczytałem, ale czy stosujecie taki myk, że gdy partia porterówki jest już dojrzała, ulewa się pół (lub inną część) do spożycia, a resztę dalej leżakuje z nową dolewką, może niekoniecznie zupełnie świeżą, ale młodą. Mieszacie różne portery czy raczej jedną markę?

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Ja niemal znalazłem porterówkowego Graala szytego na moje gardło.

    Po półrocznym leżakowaniu bardzo dobrze wyszedł test butelki zrobionej z:
    500 ml Argus Porter
    200 ml spirytus 95%
    50 ml rum ciemny
    70 g cukier biały

    Koniec, kropka. Proste, nie przegadane, bez dodatków. Słodyczy w sam raz żeby wypełnić lukę po dość skąpym porterze ale nie na tyle aby zniechęcić do nalania kolejnego kieliszka. Eksperymenty z wanilią i cynamonem uznaję za niezbyt udane.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    No bo z trójniakiem tak jest że może wchodzić w rejestry miodu półwytrawnego do słodkiego, ale nadal nie tak słodkiego jak dwójniak, dlatego użycia słowa "bardziej." Chodzi o stosunkowo rozbudowane pojęcie słodyczy.

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    ...mniej słodszy... [...] ...bardziej słodszy...
    OK. Ale nie po polsku... .

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Przyjmuję przeważnie ilość taką samą jakbym dawał syrop cukrowy, czyli na 250ml nalewki 30-50ml miodu, a słodycz ustalam samym miodem, mniej słodszy trójniak, bardziej słodszy dwójniak, procenty mają niewielki wpływ na smak, kwestia paru w górę. Np. nie za słodka śliwówka, 200ml nalewu na węgierki suszone, 50ml koniaku i 50ml miodu trójniaka.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2018-03-09, 13:02.

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Koncepcja piękna i ciekawa, ale jak "przeliczyć" słodycz cukru (ja używam trzcinowego) na słodycz miodu/miodu pitnego (w tym ostatnim wariancie dochodzą jeszcze procenty).
    Zrobić kilka próbek po 250ml :]

    I za rok się dowiemy
    Trzeba kombinować i spijać efekty swej pracy
    Oraz dzielić się doświadczeniem na naszym umierającym forum

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    Lepszy byłby gryczany albo spadziowy, a najlepiej zamiast surowego miodu, dosłodzić miodem pitnym.
    Koncepcja piękna i ciekawa, ale jak "przeliczyć" słodycz cukru (ja używam trzcinowego) na słodycz miodu/miodu pitnego (w tym ostatnim wariancie dochodzą jeszcze procenty).

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Ino gryka najlepsza.
    Spadziowy też ma dobry profil

    Lipowy czy wielokwiat jest tylko słodki i landrynkowy. Mało wniesie
    \

    Ja z porterówką mam taki problem, że mi szkoda zużywać na nią portery. Jak już kupię sobie 4 żywiecki na porterówkę to je wypijam zanim zacznę planować co tym razem wsadzić do porterówki.
    Po prostu zrobiony porterówka stoi już mnie po 3-4 lata i jakoś nie kusi mnie by ją pić. A porterki to już inaczej, skoro stoi w kuchni to się napiję. A te wyleżakowane mi szkoda\
    dekiel

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Lepszy byłby gryczany albo spadziowy, a najlepiej zamiast surowego miodu, dosłodzić miodem pitnym.

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Daj ten miód, ciekawe, co wyjdzie. Nie wiem tylko, czy lipowy nie jest zbyt łagodny dla portera...

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Latarnik
    Najlepsza NEIPA swiata - przepis
    Latarnik
    Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
    Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


    Tree House Brewing Company: Julius clone


    (5 gallons/19 L, all-grain)
    ...
    2022-03-19, 23:31
  • Flino
    Jak czytać przepis ?
    Flino
    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
    1. Składniki:
    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
    • monachijski Litovel 0,9 kg;
    • karmel jasny 0,5 kg
    • caraaroma 0,35;
    • chmiel Marynka granulat 40 g;
    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
    2....
    2021-11-17, 11:49
  • krakra8888
    Przepis IPA na pierwszy zacier
    krakra8888
    Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
    2018-04-20, 13:33
  • artoszek
    Przepis na inauguracje nowego browaru
    artoszek
    Cześć.

    Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

    Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
    2019-01-10, 12:33
  • darekd
    2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
    darekd
    Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
    Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

    Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
    2024-06-04, 04:20
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...