Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
W tym roku zrobiłem pierwszą swoją nalewkę, pigwówkę. Wyszła całkiem niezła, ale postanowiłem poeksperymentować z nią trochę. Z dodatkiem cynamonu jest super. Z ekstraktem słodowym barwiącym też jest bardzo fajna. No i teraz myślę o porterówce pigwowej. Może ktoś doświadczony miałby jakieś sugestie co do proporcji i dodatków? Ja myślałem klasycznie (0,5l pigwówki na litr portera, wanilia) ale bez cukru, bo nalewka jest słodka. -
Na łódzkim robiłem i było super, ale dawno go już nie widziałem w Szczecinie. Porter łódzki był u mnie w domu jak sięgnę pamięcią (jeżeli udało się go kupić) - ojciec pijał od czasu do czasu. Ogólnie dostępny jest tylko cieszyński i witnicki, a na witnickim jeszcze nie robiłem, jest "cieńszy", ale za to lżejszy dla organizmu, dam mniej spirytu i powinno być dobrze - zdam relację w maju.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Jeśli chodzi o ten spirytus z Francji to też jest sprawdzony zarówno na orzechówce jak i paprykówceLeave a comment:
-
Jak pamiętam to było jakieś 8-9 cm długości laski na 2 piwa i butelkę spirytu - ja nie chciałem źeby było zbyt waniliowo, myślę, źe cała laska (ok. 15-16 cm) to będzie za dużo. Musisz pociąć na drobne kawałki wanilię i ją rozgnieść - skórkę można po miesiącu, dwóch oddzielić przez sitko, jak komuś to przeszkadza.
Po świętach zamierzam upichcić porterówkę na porterze witnickim, jest słodszy, więc chyba będzie trzeba użyć ciut mniej cukru, a cynamon chyba całkowicie wyeliminuję, rum zostaje, spirytus Koneser z Warszawy - wypróbowany wielokrotnie, także na paprykówce i orzechówce.Leave a comment:
-
Generalnie wszystkie wódki kolorowe są fantastyczne w trakcie picia, a wątroba nie potwierdza entuzjazmu (moja powypadkowa, szyta z 2 kawałków i serduszko budzone prądem trochę szybciej reagują obecnie, czasami dostaję zatrucia organizmu i idzie mi na głowę po kilku piwach, gadam i piszę niedorzecznie ponad miarę, za co mogę niektórych przeprosić (np. Cooper się kiedyś załapał bez sensu).
Rób porterówkę z markowego portera, markowego spirytusu (drogi warszawski reaktyfikowany ze sklepu 96 %) i laski wanilii (n9e cukier wanilinowy), do tego daj cukier brązowy trzcinowy.
Wódeczka będzie droższa, ale produkujemy to do smakowania chyba, a do powalenia połowy akademika należy użyć normalnych skladnikówLeave a comment:
-
Leave a comment:
-
Generalnie wszystkie wódki kolorowe są fantastyczne w trakcie picia, a wątroba nie potwierdza entuzjazmu (moja powypadkowa, szyta z 2 kawałków i serduszko budzone prądem trochę szybciej reagują obecnie, czasami dostaję zatrucia organizmu i idzie mi na głowę po kilku piwach, gadam i piszę niedorzecznie ponad miarę, za co mogę niektórych przeprosić (np. Cooper się kiedyś załapał bez sensu).
Rób porterówkę z markowego portera, markowego spirytusu (drogi warszawski reaktyfikowany ze sklepu 96 %) i laski wanilii (n9e cukier wanilinowy), do tego daj cukier brązowy trzcinowy.
Wódeczka będzie droższa, ale produkujemy to do smakowania chyba, a do powalenia połowy akademika należy użyć normalnych skladnikówLeave a comment:
-
A porterowka nie szkodzi bardziej niz inne alkohole, zawsze trzeba pic z umiarem.Leave a comment:
-
Zrobiłem porterówkę metodą CarlBerga z tą różnicą że użyłem portera cieszyńskiego. Spiryt z zaufanego źródła rodem z Polfy. Planuję rozlać do 3 butli 0,5l.
Słyszałem że jak się przecholuje podczas konsumpcji to później długo trzeba dochodzić do siebie. Stąd też moje pytanie do was czy to prawda?Leave a comment:
-
Jestem twardzielem!
Kolejne podejście do porterówki po prawie 20 miesiącach, Jezuńku .... warto było czekać.
A ponieważ w Polsce spadł pierwszy śnieg, oznacza to, ze sezon porterówkowy został otwarty.
Warto poświecić teraz chwilkę, by na święta móc delektować sie tym cudem.
P.S.
Wszystkiego nie wypiję, może za jakiś czas znów sprobuję.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74Skończyła się zima, więc postanowiłem zrobić trunek mniej słodki i mniej gęsty. Robocza nazwa Karmelówka:
butelka Smoczej Głowy Amber Ale
spirytusu "na oko" ok. 300 ml
cukru wanilinowego ok. 1/4 paczki
cukru "buraczanego" jedna łyżka stołowa.
Zagotowałem Smoczą z cukrem jednym i drugim, potem zalałem spirytusem, podgrzałem jeszcze prawie do wrzenia i rozlałem do butelek nie czekając na ostygnięcie.
Dzisiaj degustuję i bardzo mi smakuje ten wynalazek.
Chyba nie poleżakuje.
Muszę spróbować z Dark Ale - na pewno będzie jeszcze lepsza.Leave a comment:
-
O to mi właśnie chodziło, może mało precyzyjnie się wyraziłem, ale i tak właśnie wszyscy pojmują. Ja dałem sobie spokój po uważnym przeczytaniu torebki i zauważeniu "wanilinowy". Po co używać zamienniki, skoro na półce z przyprawami leży wanilia.
W ogóle to zastanawiałem się czy by kiedyś nie zainwestować w cukier trzcinowy, myślę, że smakowo mógłby bardziej pasować to porterówki.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekAle może chociaż kilka osób zapamięta, to co napisałem i przekaże następnym pokoleniom wtajemniczonych.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:
Tree House Brewing Company: Julius clone
(5 gallons/19 L, all-grain)
...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć.
Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...
Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...-
Channel: Przy piwie
-
-
Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą
Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: