Cukier i w zimnym się rozpuści a wanilia będzie wyczuwalne i bez tego
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Ale dłużej potrwa i rozpuszczenie cukru i ekstrahowanie olejku, lepiej, jak jest możliwość, sobie życie ułatwić.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Z racji tego, że siedzę w domu i mam wolne te całe 60-90 minut czasu tylko dla siebie uczyniam wreszcie tzw. PORTERÓWKĘ.
Skład:0,35l spirytusu 96% marki Wratislavia,
0,2l Wódki Starotoruńskiej
1l piwa Porter Okocim
rozcięta laska wanilii
5 goździków
szczypta cynamonu
oraz dwa rozkruszone ziela angielskie na podbicie smaku.
Do tego 3 łyżki miodu gryczanego oraz 150g cukru trzcinowego.
Podgrzewam wszystko oprócz spiru i wódy(ale nie zagotowuje). Po ostygnięciu, do powstałego "zacieru" jedzie alkohol o wysokim %. Wszystko ląduje do 2 buteleczek 0,5l. Jedna zjedzie na kilka miesięcy do lochów, a druga pozostanie w domu, aby co jakiś czas "sprawdzać kondycję trunku".
Obym miał do niej cierpliwość i brak łaknienia jak do aroniówki z poprzedniego roku, której mam nadal kilka litrówComment
-
Ile dasz radę wytrzymać
A na serio - minimum odleżakowania to około tygodnia. Ile maxymalnie może leżakować - nie wiem.
Ja mam Porterówkę sprzed 3 lat i jest OK.Comment
-
pewnie ile wlezie. Myslę, że optymalnie 2-5 lat :]Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barto0oa ile taka porterówka powinna leżeć ?
ale trzeba by narobić płynu ze wszystkich porterów które mam w domu i piwnicy, aby wytrzymała tyle sezonów grzewczych
Myślę, że 3-6 miesięcy i jest zdatna do picia. Kwestia co się tam ulokuje z dodatków/przypraw.
Ja tylko gdybam, bo to moja pierwsza porterówka :]
no i wyszło 3 butelki, a nie dwieWszystko ląduje do 2 buteleczek 0,5l. Jedna zjedzie na kilka miesięcy do lochów, a druga pozostanie w domu, aby co jakiś czas "sprawdzać kondycję trunku".
Ciekawie sobie to obliczyłem :]
A tylko skosztowałem, czy ten porter jest smaczny plus kilka łyżek już "wymieszanego wszystkiego"Comment
-
Dzięki za przepis, właśnie się chłodzi, postanowiłem wykorzystać czas podczas przerwy dekstrynującej, jak tylko się schłodzi to wykorzystam butelkę po spirolu i dwie po piwie, żeby to zapakować. Pytanie mam tylko do ludzi wykorzystujących wanilię w laskach. Jakiej wielkości/wagi te laski wykorzystujecie? Słyszałem, że w sprzedaży potrafią być takie 5 cmi takie po 12 cm. Ja dostałem w pobliskim sklepie Wanilię w laskach marki Kotanyi, masa netto 2 gr, kraj pochodzenia Madagaskar, długość to ponad 10 cm, po 9 zł za paczkę, w której jest jedna laska.620ml porteru min. 20 blg, schłódź go trochę, żeby nie był pienisty
310ml spirytusu
cukier biały lub trzcinowy (300g lub 500g)
cukier waniliowy* torebka albo jedna laska wanilii przerżnięta wzdłuż
*to jest cukier z prawdziwą wanilią, nie mylić z wanilinowym
Porter zagotuj z dodatkami, do ostudzonego dodaj spiru. Po roku sprawdź, po 3-ech, pij na zdrowie.
Gdzieś w piwnicy mam ekstrakt, mogę Ci dać, to sobie dolejesz dla poprawy całości.
I czy porterówka, w której wykorzystano 500 g cukru trzcinowego na 0,5 l spirytusu i 1 l porterów z Żywca wyjdzie bardziej jak słodkawa nalewka, czy bliżej jej do wódek?Comment
-
C prawda ja bardzo sporadycznie używam takich lasek, ale się wypowiem :]
Wsadziłem taką z lidla. Miała ok 10cm długości. Grunt to rozciąć i wydłubać ziarenka i wszystko do płynu i lekko zagotować, aby przyśpieszyć proces
pół kilo cukru na takie proporcje to wydaje mi się, że będzie bardziej słodko niż wytrwanowódkowo. Słodko, ale nie ulepkowato.
Wlej jeszcze kieliszek rumu jeśli taki posiadasz w zbiorach swojego "barku".
Ja znacznie zmniejszyłem ilość cukru i dodałem zdziebko miodu gryczanego.
Lepiej później dosłodzić niż się katować takim syropem, jak ktoś nie lubi aż takich słodkościComment
-
Porterówka to słodka wódka gatunkowa, nie mylić z likierem porterowym, który jest słodki i mniej alkoholowy. Będzie słodka tak zaraz po półwytrawnej, tzn. można wypić więcej, ale nie zmuli. 500g cukru na gotowy produkt to jest bardzo mało wbrew pozorom.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Reasumując na litr gotowego produktu wychodzi raptem 330g cukru, co jest raczej niczym w porównaniu z trunkami, które są osłodzone syropem sporządzonym z nawet ponad 2 kilo cukru (a są takie przepisy); jak będzie za słodka, to zawsze, zgodnie z wykładnią historyczną możesz ją podpiąć po likiery wrocławskie, które już w roku 1820 były uważane za najsłodsze w całej Europie.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Dzięki za odpowiedzi. Moje pierwsze 4 butelki (gdzieś po 0,4 l /but.) tyle raczej nie poleżą. Najpierw muszę przekonać się, czy mi (i nie tylko mi) zasmakuje i jak ewentualnie zmienić proporcje, w szczególności ilość cukru. Potem można zrobić więcej, żeby mogło sobie poleżeć.Comment
-
Zacznie układać się dopiero po roku, więc wcześniej nie ma co kosztować. Na bank będzie już dobra po 5 latach-ani się obejrzysz
Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
-
Ja co 4 tygodnie podpijam banieczkę i sprawdzam czy jednak nie trzeba dosłodzić.
No i cały czas biję się z myślami, dosypać czy nie. Poleży jeszcze chwilę to może w końcu wymyślę :]Comment
Related Topics
Collapse
-
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:
Tree House Brewing Company: Julius clone
(5 gallons/19 L, all-grain)
...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć.
Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...
Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...-
Channel: Przy piwie
-
-
Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą
Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.

Comment