Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    • 06-2004
    • 4996

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
    1000 ml Żywiec Porter
    475 ml Revenant RIS
    750 ml spirytusu rektyfikowanego
    8 łyżek cukru trzcinowego
    4 łyżki wyciągu z wanilii

    Trzy butelki 750 ml idą leżakować.
    Zastanawiam się czy następną porterówkę zrobić tylko z RISa, czyli będzie to RISówka.
    Po tygodniu pierwsza degustacja.
    Zbyt mocno wali spirytusem, musiałem dorobić piwa by ja nieco rozcieńczyć.
    5400 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

    Comment

    • Petitpierre
      Senior
      • 01-2014
      • 2560

      Za wcześnie, najoptymalniej po roku można sprawdzić. Po tygodniu jeszcze nic się nie ułożyło, więc aromat i smak przekłamują i najlepiej nic nie robić, tylko zostawić czasowi.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Latarnik
        Premium Lamplighter
        • 06-2004
        • 4996

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
        Za wcześnie, najoptymalniej po roku można sprawdzić.
        Być może i tak będzie, ale teraz zrobiłem porterówkę tylko z amberowskiego Granda i świetnie smakuje od razu po rozlaniu

        5400 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

        Comment

        • Pancernik
          Senior
          • 09-2005
          • 9732

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi

          Być może i tak będzie, ale teraz zrobiłem porterówkę tylko z amberowskiego Granda i świetnie smakuje od razu po rozlaniu
          Tak tak, pić trzeba albo zaraz (zanim ostygnie), albo dopiero po czasie...

          Comment

          • e-prezes
            Senior
            • 05-2002
            • 19165

            Stosował ktoś tonkę do porterówki?

            Comment

            • Pancernik
              Senior
              • 09-2005
              • 9732

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Stosował ktoś tonkę do porterówki?
              ...że niby zamiast wanilii? A po co?

              Comment

              • e-prezes
                Senior
                • 05-2002
                • 19165

                Bo mam kilka koncepcji na inną jej wersję i szukam składników. Tonka jest droższa, ale może daje nieco inne efekty. Nie wiem... pytam czy ktoś robił jakieś odstępstwa od klasycznej receptury.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎