Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

potrawy godne śmiechu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyborg_marcel
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 3467

    #1

    potrawy godne śmiechu

    właśnie w sklepie spożywczym o wdzięcznej nazwie "Alina" zobaczyłam wyrób w plastikowym opakowaniu, na którym widniało "Wędlina sojowa o smaku szynkowym" kto takie rzeczy je?? i po co kupować soję o smaku szynki, skoro można szynkę (cena porównywalna), a z kolei jak ktoś nie je mięsa, to po co mu wyrób o smaku mięsa?
    Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

    Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

    #2
    Odp: potrawy godne śmiechu

    cyborg_marcel napisał(a)
    ...po co kupować soję o smaku szynki, skoro można szynkę (cena porównywalna), a z kolei jak ktoś nie je mięsa, to po co mu wyrób o smaku mięsa?
    Też się nad tym zastanawiam, gdy widzę tego typu wymysły. Ktoś jednak to chyba kupuje, skoro co pewnien czas pojawiają się 'nowości'
    MM961
    4:-)

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #3
      Już dawno zauważyłam, że większość osób nie jedzących mięsa - większość potraw robi na mięsny wzór i podobieństwo: kotlelty sojowe, opisane na forum smarowidło mające imitować smalec, pasztety sojowe itp. I pal licho, jeśli ktoś nie je mięsa ideologicznie (lubi, ale nie je) - wtedy rozumiem takie posunięcia. Gorzej, jeśli ktoś nie je, bo jak twierdzi - mięso mu nie smakuje, a jednocześnie zażera się imitacjami potraw mięsnych...

      Comment

      • cyborg_marcel
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 3467

        #4
        no dlatego nie rozumiem, po co coś takiego zrobili - ale jakoś na tym producent musi zarabiać, czyli ktoś kupuje...
        ja raz w życiu jadłam kotlety sojowe i skutecznie mnie odrzuciło za to kiełki sojowe uwielbiam no ale one nie mają smaku szynki, ani wyglądu wędliny
        Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

        Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

        Comment

        • bury_wilk
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 2655

          #5
          Ja pamiętam, jak zrobiła się afera z fiksującymi krowami i wszyscy bali się jeść wołowinę, to u nas w bufecie pozycja "boeuf strogonow" została zastąpiona przez "boeuf strogonow wieprzowy".
          Po za tym w klubie Park ("...wieczorem się zaczyna balanga w klubie Park...") swego czasu wisiało menu, na którym były do wyboru: hamburger, hamburger z serem, cheesburger, cheesburger z serem (...)
          Co do potraw sojowych imitujących mięso, to szkoda gadać. Ja czasem jadam "kotlety sojowe", ale jako sałatkę...
          Lubię kiedy się zieleni
          Lubię jak się piwo pieni...

          ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

          Comment

          • djot
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.05
            • 621

            #6
            Odp: potrawy godne śmiechu

            cyborg_marcel napisał(a)
            "Wędlina sojowa o smaku szynkowym" kto takie rzeczy je?? i po co kupować soję o smaku szynki, skoro można szynkę
            A czy jesteś pewna czy ta szynka to jeszcze szynka czy też soja o smaku szynki?

            Comment

            • cyborg_marcel
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 3467

              #7
              właśnie, nie wiem, co to jest i nawet jeśli jadłabym mięso, to śmiem podejrzewać, że nie kupiłabym takiego wynalazku, ale korci mnie, żeby wrócić zaraz do sklepu i przeczytać składniki
              Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

              Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

              Comment

              • dkrasnodebski
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 2316

                #8
                Pamiętam jak kiedyś będąc w hipermarkecie zobaczyłem w lodówce niezwykle apetycznie wyglądające kiełbaski. Wziąłem to to w swe ręce co by sprawdzić czy aby świeże i czy stać mnie na takie delicje. Czytam ja sobie napis na opakowaniu i włosy stają mi dęba na głowie.
                Jak wół stoi napisane kiełbasa sojowa. Nie wytrzymałem i na całe gardło wrzasnąłem O RETY! NIE MOŻE BYĆ! lub jakieś podobne hasło mające wyrazić moje niezadowolenie z hańby jaką okryto tak zacny produkt jakim jest kiełba. Może jestem jakimś zacofanym ciemnogrodzianinem ale kiełbasa była, jest i powinna być z mięsa!
                Taka jest natura kiełbasy
                Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                www.radoslawstolar.pl

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Ta szynka IMO jest dla ludzi, którzy normalnie jedzą mięso, natomiast z jakichś względów nie mogą/nie chcą go jeść. Np. zabronił im lekarz, wyczytali w piśmie kobiecym, że soja zmniejsza ryzyko wystąpienia raka/zawału czy czegoś podobnego a mięso odwrotnie.

                  Sam nie jem mięsa (na początku ze względów ideologicznych, teraz z przywyczajenia i teoretycznie jestem sobie w stanie wyobrazić, że jem mięso, ale nie czuję takiej potrzeby) i nie do końca zgodzę się z tym co piszecie, że przyrządzanie soi na sposób mięsny jest swego rodzaju hipokryzją. O ile mogę się zgodzić co do smalca/u to np. bigos czy gołąbki z soją zamiast mięsa są moim zdaniem jak najbardziej ok. Podobnie kotlety a'la schabowy czy a'la mielony są IMO daniami na zasadzie podsmażenie w panierce a nie znakiem tęsknoty za mięsem. Na tej samej zasadzie czy smażony ser jest tęsknotą za schabowym, albo boczniaki panierowane?? Jakoś tą soję (czytaj białko) trzeba przyrządzić, a nie tylko kiełki, kiełki - choć muszę też przyznać, żę w pewnym momencie mi te sojowe kotlety tak obrzydły (choć mam też teorię, że ich jakość się pogorszyła), że obecnie jem soję głównie jako "zmieloną" w sosach z makaronem/gołąbkach, w kawałkach we wspomnianym bigosie.

                  A co do śmiesznych potraw to widziałem kiedyś w Międzygórzu w jednej knajpie (zresztą gdzieś indziej w Polsce też się trafiło) dania PÓŁJARSKIE - i był to np. bigos czy gołąbki właśnie, chcoć na chłopski rozum mógłby być też schabowy z ziemniakami (zależnie od gramatury schaboszczaka)
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • iron
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.08
                    • 6775

                    #10
                    Ale na boczniakach czy serze smażonym nie pisze że jest to kotlet (kotlet dla mnie w domyśle jest z mięsa) tyle że z soi tylko, że są to smażone boczniaki (mniam) lub smażony ser (też mniam).
                    Jak dla mnie, kotlet z soi ma jednak coś z hipokryzji

                    Nie wspomnę o smaku - mieszkając jeszcze w domu rodzinnym miałem okazję jeść te "sojowe ścierwa" dość często - Mama akurat uległa fascynacji soją i starała się nas przekonać, ale jako zatwardziali wszystkożercy z lekkim przesunięciem na mnięsko nie daliśmy się. O ile pierwszym razem potraktowałem to jako ciekawostkę, tak każdy następny był coraz gorszy. no i w końcu Mama się poddała, no a życie odtąd płynęło należycie
                    Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2005-01-05, 11:46.

                    Comment

                    • djot
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.05
                      • 621

                      #11
                      Jako wszystkożerca nie mam nic przeciwko zjadaniu soi, soczewicy, jęczmienia, pszenicy, gryki, jabłek, gruszek etc.
                      Przeraża mnie tylko zapychanie soją (może nawet modyfikowaną genetycznie) i innymi wytworami wyrobów mięsnych, które w ten sposób stają się "półjarskie" - bez podawania procentu dodatków (ewentualnie zawartości mięsa w mięsie )
                      A swoja drogą gulasz sojowy z grzybkami i wędzonym boczuniem - niebo w gębie.

                      Comment

                      • cyborg_marcel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 3467

                        #12
                        dzisiaj był pełny zestaw=
                        Wędlina sojowa o smaku:
                        - warzywnym,
                        - szynkowym,
                        - kurczakowym,
                        - mielonki.

                        Składniki: jakaś tam soja, różne rodzaje białka, przyprawy, aromaty, konserwanty i jakieś E.

                        Nie zmieniam zdania - nie wzięłabym do ust...
                        Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                        Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2002.07
                          • 15003

                          #13
                          Odp: potrawy godne śmiechu

                          cyborg_marcel napisał(a)
                          (...)"Wędlina sojowa o smaku szynkowym" kto takie rzeczy je?? (...)
                          jak to kto? Żą
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9866

                            #14
                            Jakiś czas temu, w Auchanie albo Tesco, widziałem flaczki... wegetariańskie. No koszmar po prostu.
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                            Comment

                            • Czapayew
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.10
                              • 1966

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                              Jakiś czas temu, w Auchanie albo Tesco, widziałem flaczki... wegetariańskie. No koszmar po prostu.
                              No bez przesady, drogi Adamie. Moja szwagierka robi takowe, zamiast mięsa jest pokrojony w paski naleśnik. Mnie smakują.

                              Z ciekawszych pozycji w menu: onegdaj w schronisku na Hali Łabowskiej była pozycja: "Viet Mihn Cośtam-głupia zupka chińska - 1,60 zł"

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • grzeber
                                Mołdawia, Ghindești, Str.Fabricii 1, Rockscor
                                grzeber
                                Dzisiejszy wpis to jeden z dziwniejszych browarów jakie kiedykolwiek odwiedziłem. Nowoczesny i obszerny kompleks browaru, wraz z restauracją, położony jest prowincji niemal na z dala od wszystkiego. Ghindești, liczące ok. 1650 mieszkańców (za Wikipedią), to jedno z najmniejszych miast w kraju....
                                2025-01-25, 16:56
                              • Ahumba
                                Białowieża, Stoczek 16, Fanaberia
                                Ahumba
                                Chociaż Fanaberia znajduje się przy tej samej ulicy co Browar Przełom to dzieli ich ok 1,5 km. Jest blisko wejścia do Parku Narodowego oraz cerkwi. Sala dość sporo z ogródkiem od strony ulicy, w którym od słońca chronią parasole Browaru Markowego. Zresztą na 6 kranach jest tylko Markowe....
                                2025-04-20, 10:44
                              • pebejot
                                Głowno, Plac Wolności 11/13, Restauracja&Pizza Sami Swoi
                                pebejot
                                W samym centrum Głowna przy Placu Wolności w restauracji i pizzerii "Sami Swoi" od niedawna działa browar.
                                Jest to browar restauracyjny inny niż wszystkie. Nie ma tu wyszukanych dań z górnej półki i nadętej atmosfery, jest to po prostu zwykły bar z prostą kuchnią + narodowa...
                                2020-06-15, 16:39
                              • Krzysiu
                                Świeradów - jest coś godne uwagi?
                                Krzysiu
                                Świeradów - jest jakaś knajpa godna uwagi? Najlepiej mordownia.
                                2019-10-19, 23:04
                              • abelincoln
                                Punta Arens, Armando Sanhueza 1042, Birra! Cerveza & buena mesa
                                abelincoln
                                Chyba pierwszy raz zdarzyło mi się używać dzwonka, by zostać wpuszczonym do piwiarni...
                                A w środku solidny wybór piw z Chile i z Patagonii. Plus jedzenie, troche lokalnych potraw oraz pizza i burgery. Jako że miałem ochotę na coś znajomego po kilku dniach lokalnej diety, to zamówiłem...
                                2025-11-24, 20:09
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...