Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PALUCHY

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOMEK2
    Gość
    • 09-2004
    • 2523

    PALUCHY

    PALUCHY - doskonałe do piwa i wina.

    Duża porcja na około 30 szt. - czas pracy do 3 godzin - warto i tanio !

    Składniki :
    2x duża łyżka stołowa drożdży ( zalecane suche )
    5x d. ł. stołowa oliwy ( słonecznik, oliwka )
    4x łyżeczki do herbaty soli
    450 ml. ciepłej wody
    100 g. tartego sera żółtego - miękki ( zalecany jest parmezan )
    3/2x d. ł. stołowa miodu ( raczej naturalny - płynny )
    1,30 kg. mąki ( pszena )

    Robimy :
    1. 50 ml. ciepłej wody wymieszać z drożdżami i odstawić na 5 min.
    2. Resztę wody wymieszać z miodem i oliwą, i dodać do drożdży z wodą.
    3. Odstawić całość ( pkt. 2 ) do wyrośnięcia .
    4. Wymieszać mąkę, ser i sól, dodać drożdże ( pkt. 3 )
    5. Pkt. 4 wyrobić na ciasto - nieklejące, elastyczne.
    6. Ciasto przełożyć do miski nawilżonej wcześniej oliwą i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
    7. Ciasto kroić w kawałki i rolować na długość około do 30 cm. ( paluchy ) - odstawić na 1/2 godz.
    8. Przed pieczeniem spryskać oliwą - można dodać kminku, maku i t.p.
    9. Piec około 15 min. w temp. 220*C ( piekarnik rozgrzany ) - paluchy na bursztyn.

    Można też owinąć w szynkę i chrupać - " Grissini ".
    Przepis w/g jednego z pisemek kolorowych - sprawdzony.
    Wcześniej jedzone do piwa i wina " U Olimpijczyka " w Wiśle ( 12 szt. / 5 zł. ).

    Smacznego.
  • zbysia
    Senior
    • 09-2004
    • 907

    #2
    Nie głupie...

    Jedna uwaga: parmezan jest serem twardym, ale w tym przepisie nie ma to znaczenia.
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

    Comment

    • ZIOMEK2
      Gość
      • 09-2004
      • 2523

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
      Nie głupie...

      Jedna uwaga: parmezan jest serem twardym, ale w tym przepisie nie ma to znaczenia.
      Uważam, że Paluchy są idealne do piwa, gdyż nie każdy lubi chleb ze smalcem - n.p.
      Zalecany jest parmezan ( w / g gazetki ) ale ja użyłem zwykłego miękkiego, bo lepiej ( wygodniej ) się ciasto wyrabia i taniej.

      Comment

      • zbysia
        Senior
        • 09-2004
        • 907

        #4
        I mam jeszcze jedno "pense": żeby nie straszyć - czas przygotowania to 3 h, ale pracy to jakieś 50 min.
        Chyba zrobię...
        fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

        Comment

        • garfunkel
          Senior
          • 04-2005
          • 1068

          #5
          Ciekawe, czy z tego przepisu wyjdą prawdziwe włoskie grissini, które można potem con prosciutto schrupać ? Spróbuję, bo lubię

          Comment

          • ZIOMEK2
            Gość
            • 09-2004
            • 2523

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
            Ciekawe, czy z tego przepisu wyjdą prawdziwe włoskie grissini, które można potem con prosciutto schrupać ? Spróbuję, bo lubię
            Nie wiem jak smakują " prawdziwe " bo nigdy ich nie jadłem !?
            Sądzę, że jeśli tylko zastosujesz parmezan i obwiniesz we włoską szynkę, to osiągniesz sukces ...

            ...ale to raczej do wina.

            Comment

            • garfunkel
              Senior
              • 04-2005
              • 1068

              #7
              Zamierzam z winem , bez wina nie chcę

              Comment

              • ZIOMEK2
                Gość
                • 09-2004
                • 2523

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
                Zamierzam z winem , bez wina nie chcę
                ... oczywiście włoskim.
                Smacznego.

                P.S.
                Ja też kiedyś spróbuję.
                " U Olimpijczyka " podają bez szynki.

                Comment

                • garfunkel
                  Senior
                  • 04-2005
                  • 1068

                  #9
                  Pewnie, że włoskim . Dokładnie to mam na myśli Barolo albo Barbaresco. Aż się rozmarzyłam

                  Comment

                  • ZIOMEK2
                    Gość
                    • 09-2004
                    • 2523

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
                    Pewnie, że włoskim . Dokładnie to mam na myśli Barolo albo Barbaresco. Aż się rozmarzyłam
                    Nie znam win włoskich ( bo cena i nie mam zaufania - także do francuskich ).
                    Ja pijam przeważnie węgierskie ( n.p. Egry Merlot - w Polsce trudno osiągalne - półwytrawne).
                    Ale powyższe marki coś mi mówią - sprawdzę jutro w sklepie.

                    Comment

                    • garfunkel
                      Senior
                      • 04-2005
                      • 1068

                      #11
                      Namawiam, próbuj- te wspomniane powyżej są z Piemontu, czerwone i wytrawne, ale pojęcia nie mam, czy są dostępne w regularnej sprzedaży w naszych sklepach. W Częstochowie nie znalazłam, niestety.
                      Jak Ci się udadzą poszukiwania, to Barolo Gromis'98 i Barbaresco'00.

                      Comment

                      • ZIOMEK2
                        Gość
                        • 09-2004
                        • 2523

                        #12
                        Diękuję.

                        Comment

                        • ZIOMEK2
                          Gość
                          • 09-2004
                          • 2523

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
                          I mam jeszcze jedno "pense": żeby nie straszyć - czas przygotowania to 3 h, ale pracy to jakieś 50 min.
                          Chyba zrobię...
                          Zrób - to się przekonasz, że nawet 5 - ciu godzin Ci zabraknie z piwem , a pomiędzy możesz przygotować Utopence lub ogórki, i chleb ze smalcem... gotowa.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X
                          😀
                          🥰
                          🤢
                          😎
                          😡
                          👍
                          👎