Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wieninger, Kerndl-Kini

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12202

    Wieninger, Kerndl-Kini

    Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

    Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
    W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej odmiany pszenicy ozimej Laufener).

    Ekstr. 15,5%
    Alk. 5,8%
    IBU 16

    Aromat - przyjemny, chyba najbardziej w kierunku klasycznego weizena. Jest kwasowość owocowa (bardziej śliwki niż cytrusy), trochę żytniej korzenności, ciasto drożdżowe, leciutki chmiel
    Piana - umiarkowana, średnia trwałość, dłuższa koronka
    Barwa - złoto z jasną pomarańczą, zamglona
    Wysycenie - wysokie, zdecydowanie musujące
    Smak - tu z kolei najbardziej przypomina mi roggena - dużo korzennej szorstkości, kwasowość okołocytrusowa, generalnie wyraźna korzenność górnofermentacyjna, znikome banany i ciasto drożdżowe, lekki chmiel, ciut goryczki chmielowej (bardziej wyraźna na finiszu jest ta korzenna).
    Treściwość - pełne piwo

    Złożone bardziej z delikatnych niuansów, poza kwaskowo-korzennymi dominującymi. Dopiero na finiszu banany i ciasto stają się wyraźniejsze. Dzięki temu posiada rześki charakter i dobrą pijalność. Ogólnie ciekawe, sympatyczne piwko.
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12202

    #2
    foto: Click image for larger version

Name:	P1130548.jpg
Views:	14
Size:	21,3 KB
ID:	2339411

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎