Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kurczak w piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • siostraaa
    Member
    • 02-2005
    • 90

    Kurczak w piwie

    Składniki:
    - 3 cebule
    - 3 marchewki
    - 1 por (biała część)
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 łyżka oleju
    - 2 łyżki masła
    - 1 oczyszczony kurczak
    - sól
    - pieprz
    - 1 łyżka cukru
    - 2 płaskie łyżki mąki
    - liście laurowe
    - goździki
    - tymianek
    - 1/2 l jasnego piwa
    - 2 łyżki śmietany
    Cebule, marchewki i pora oczyścić, cebule pokroić w kostkę, natomiast pora i marchewkę w plasterki. Lekko rozgnieść obrane ząbki czosnku. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Kurczaka podzielić na osiem części, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodać pora, potem marchewkę. Warzywa posypać cukrem i mąką, wymieszać. Do garnka wkładamy kurczaka, dodajemy liście laurowe, goździki i szczyptę tymianku (ja standardowo dodaje jeszcze zioła prowansalskie ), wlewamy zawartość patelni. Zalewamy piwem, dusimy pod przykryciem około 40 minut. Dodajemy śmietanę i nadal dusimy aż mięso będzie już dobre. Bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem (który wcześniej zagęszczamy mąką ziemniaczaną) i posypujemy natką z pietruszki.
    Piwo które zostało mi z cebulki dolałam do kurczaka, czyli dałam ponad pół litra...Mimo to Ark powiedział że zbytnio piwa nie czuje....
    Ale jakoś wszyscy talerze wyczyścili , zresztą można popić piwkiem
  • Ahumba
    Senior
    • 05-2001
    • 8962

    #2
    Kurka wodna, zaraz po powrocie z Sopotu potrawa znajdzie się w grafiku do sporządzenia.
    Już w trakcie czytania dostałem ślinotoku. Mam nadzieję, że po konsumpcji będzie podobnie.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • siostraaa
      Member
      • 02-2005
      • 90

      #3
      Do tego kurczaka zrobiłam jeszcze cebulkę w piwnym cieście, którą zamieściłam w zakąskach do piwa post#214, oraz pieczone na masełku kartofle.
      Życzę smacznego

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #4
        Ja chyba też sie skusze, ale aleeee.... można zastąpić kurczaka indykiem, a najlepiej wieprzowiną?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Ahumba
          Senior
          • 05-2001
          • 8962

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Ja chyba też sie skusze, ale aleeee.... można zastąpić kurczaka indykiem, a najlepiej wieprzowiną?
          I tak dobrze, że nie soją
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • siostraaa
            Member
            • 02-2005
            • 90

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            można zastąpić kurczaka indykiem, a najlepiej wieprzowiną?
            Można, chociaż jakoś wieprzowina mi nie pasuje, ale zależy co kto lubi. Ja jakoś dawno mięsa w ustach nie miałam...
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
            I tak dobrze, że nie soją
            Z kuchni wegetariańskiej też coś zamieszczę, ale to już jutro.....

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #7
              To poprzestanę na indyku Przepis brzmi smakowicie, chyba go w najbliższy weekend zaserwuję rodzince
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • siostraaa
                Member
                • 02-2005
                • 90

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                chyba go w najbliższy weekend zaserwuję rodzince
                Opisz wrażenia po spożyciu... Oby pozytywne

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #9
                  Przepis zmodyfikowałam i z powodu - po bliższym przyjrzeniu się - pewnej nieczytelności - zapewne zrobiłam zupełnie inna potrawę Tzn. właśnie się dusi

                  Nieczytelne dla mnie było:

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika siostraaa
                  [kurczaka] Zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodać pora, potem marchewkę. Warzywa posypać cukrem i mąką, wymieszać. Do garnka wkładamy kurczaka, dodajemy liście laurowe, goździki i szczyptę tymianku (ja standardowo dodaje jeszcze zioła prowansalskie ), wlewamy zawartość patelni (czyli, jak dla mnie warzywa). Zalewamy piwem, dusimy pod przykryciem około 40 minut. Dodajemy śmietanę i nadal dusimy aż mięso będzie już dobre. Bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem (który wcześniej zagęszczamy mąką ziemniaczaną) i posypujemy natką z pietruszki. - jakim sosem, skoro zawartość patelni została dodana do gara z mięsem?
                  Siostra(aa), jak to miało być w oryginale? Domyślam się, że warzywa powinny się patelniować osobno. Ja jednak dodałam to wszystko do mięcha i duszę razem - w sumie składniki bardzo podobne do golonki po bawarsku, którą robiłam tydzień temu, zatem zapewne i tak wyjdzie smaczne

                  P.S. Zamiast kurczaka dodałam w końcu golonki indycze
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • siostraaa
                    Member
                    • 02-2005
                    • 90

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Nieczytelne dla mnie było:
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika siostraaa
                    wlewamy zawartość patelni
                    Tak jak napisałaś chodziło o warzywa, które się smaży osobno.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika siostraaa
                    Bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem (który wcześniej zagęszczamy mąką ziemniaczaną) i posypujemy natką z pietruszki.
                    Zagęściłam tą piwną zupkę na kurczaku, żeby się nie zmarnowała - to nazwałam sosem.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Domyślam się, że warzywa powinny się patelniować osobno. Ja jednak dodałam to wszystko do mięcha i duszę razem
                    Leniuch
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    P.S. Zamiast kurczaka dodałam w końcu golonki indycze

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      #11
                      Jedzonko wyszło bdb, ale następną razą dodam jeszcze korzeń pietruszki i selera, a dam mniej marchwi, bo słodkie toto było za bardzo

                      Dalej nie rozumiem, jaką zawartość patelni miałam wlać, skoro na patelni były warzywa, które miałam fajczyć osobno
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • siostraaa
                        Member
                        • 02-2005
                        • 90

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Dalej nie rozumiem, jaką zawartość patelni miałam wlać, skoro na patelni były warzywa, które miałam fajczyć osobno
                        Widzę, że obie się trochę nie zrozumiałyśmy. Jak warzywka się już posmarzą na patelni to potem przerzucamy je do głównego garnka
                        Cieszę się że smakowało
                        Z tą marchewką też ostatnio miałam problem, jedne są bardzo słodkie a inne wręcz bez smaku. Ostatnio sobie robiłam potrawę to wyszedł mi deserowy słodzik a nie obiad

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎