Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piernik na piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • siostraaa
    Member
    • 02-2005
    • 90

    Piernik na piwie

    Ostatnio podałam dwie wersje obiadowe, teraz przyszła pora na deser . Zauważyłam że coś podobnego jest w artykułach, ale to z 2001 roku, ......moje lepsze
    Składniki:
    - 50 dag mąki pszennej
    - 4 jajka
    - ¾ szklanki cukru
    - szklanka jasnego miodu
    - szklanka jasnego piwa
    - 25 dag margaryny
    - 2 łyżki przyprawy do pierników
    - łyżeczka sody
    Miękką margarynę utrzeć z cukrem, potem dodać żółtka. Następnie, wciąż ucierając, dodać miód, przyprawę, potem piwo. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z sodą i po łyżce dodawać do masy. Na samym końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszać. Wyłożyć do formy keksowej i piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po przekrojeniu piernik powinien być na górze jaśniejszy niż na dole.
    Polewa:
    - pół kostki margaryny
    - pół szklanki cukru pudru
    - 3-4 łyżki kakao
    Margarynę rozpuścić na bardzo małym ogniu, dodać cukier puder, energicznie mieszać aż do rozpuszczenia, na koniec dodać kakao i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Można też dodać trochę przypraw do piernika.
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎