Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ser - domowa serowarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Senior
    • 02-2005
    • 1968

    #46
    Endrio, Twoje oscypki są bardzo smaczne! Masz przy tej okazji podziekowania i pozdrowienia od Tomka i Mariusza, którzy także zasiadali w jury oceniajacym Twój wyrób. Ocena była krótka: PYCHA!

    Kupiłem 10 l mleka od gospodarza (po 1 zł/litr), odciagnełem z niego 1 litr śmietany, 1 litr zostawiłem na kefir, a z 8 zrobiłem jakiegoś sera. Jakiegoś, bo jeszcze ze dwa tygodnie muszą minąć do degustacji; w zamyśle był ser parzony.

    Comment

    • monne
      Senior
      • 02-2006
      • 914

      #47
      Teksty zajeżdżają zdeka wykładami pani Skrabki
      .



      Comment

      • endrio
        PremiumUżytkownik
        • 10-2004
        • 222

        #48
        Efekty sobotnio-niedzielnego serowarzenia i wędzenia
        Attached Files

        Comment

        • Wielki_B
          Senior
          • 02-2005
          • 1968

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio
          Efekty sobotnio-niedzielnego serowarzenia i wędzenia
          No, wyglądają ślicznie. Rozumiem, że to z 10 l mleka nieodtłuszczonego...
          Jak długo wędziłeś?
          Czy te sery jakoś dojrzewają, czy idą do bezpośredniego spozycia?

          Comment

          • endrio
            PremiumUżytkownik
            • 10-2004
            • 222

            #50
            Próbowałem dzisiaj serek i niestety smak nie dorównuje wyglądowi.
            Wyszły najmniej smaczne z moich dotychczasowych, najprawdopodobnie za krótko trzymałem je w solance, zazwyczaj jest to ok. 24 godzin, a tym razem aby wyrobić się z wędzeniem przetrzymałem je tylko coś koło 10. Serki są za mało słone jak dla mnie i w smaku lekko "twrogowe".

            Na zdjęciu porcja serków, która wychodzi u mnie z 10 litrów mleka i jak dotychczas nigdy nie odtłuszczałem go, napewno kiedyś spróbuję aby sprawdzić różnicę i przy okazji wyrobić trochę domowego masła.

            Cykl produkcyjny
            1 dzień- wyrabiam serki, solenie w solance
            2 dzień- wędzenie 4-5 godzin w dymie o temp. ok. 30 st.
            3 dzień- juz spożywam i nie zdażyło się aby poleżały dłużej jak kilka dni

            Moje lenistwo narazie nie pozwala mi na większe eksperymenty jak i przejście na inny asortyment serów.

            Comment

            • endrio
              PremiumUżytkownik
              • 10-2004
              • 222

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Kupiłem 10 l mleka od gospodarza (po 1 zł/litr), odciagnełem z niego 1 litr śmietany, 1 litr zostawiłem na kefir, a z 8 zrobiłem jakiegoś sera. Jakiegoś, bo jeszcze ze dwa tygodnie muszą minąć do degustacji; w zamyśle był ser parzony.

              I jak serek?
              Wyszło coś zjadliwego?

              Comment

              • Wielki_B
                Senior
                • 02-2005
                • 1968

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio
                I jak serek?
                Wyszło coś zjadliwego?
                Eeee tam, Mariuszowi bardzo smakuje, ale mi jakoś tak... To jest taki mocno zbity ser feta, niby tak zbity jak "ser żółty", ale jest biały i taki troche twarogowy.

                Muszę kapnąc tem myk, z wyrobieniem masy serowej, aby stała się plastyczna.

                Comment

                • huanghua
                  Senior
                  • 10-2005
                  • 1910

                  #53
                  Dziś dotarł zamówiony zestaw serowarski, więc w najbliższych dniach zostanie ten temat pewnie wskrzeszony.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Senior
                    • 07-2004
                    • 2287

                    #54
                    I dobrze Ja jak na razie mam za sobą robienie twarożków. Muszę zdjęć poszukać, bo całkiem ładne były
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • huanghua
                      Senior
                      • 10-2005
                      • 1910

                      #55
                      Ja nastawiam się na sery dojrzewające. Jeszcze nie mam koncepcji na dojrzewalnie, ale coś wydumam.
                      A zdjęcia oczywiście są zawsze mile widziane.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Senior
                        • 02-2005
                        • 1968

                        #56
                        Wydaje się, że po długim oczekiwaniu strona www.serydomowe.pl niemrawo ruszyła. W każdym razie admin(ka) pojawił(a) się. Niestety, uprzednie opublikowanie serwisu i zniknięcie admina na długi czas, musiało spowodawać ignorancję ze strony początkowych entuzjasów. Tak jest i w moim przypadku...

                        Comment

                        • huanghua
                          Senior
                          • 10-2005
                          • 1910

                          #57
                          Strona faktycznie mdła

                          Czy ktoś z Was spotkał się na rynku z kulturami zarodników grzybów do wytwarzania serów pleśniowych (Penicillium)? Wiem, że na polskim rynku funkcjonują Rhodia Food Biolacta i Christian Hansen, ale nie spotkałem się z handlem detalicznym tych kultur.
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Senior
                            • 07-2004
                            • 2287

                            #58
                            Ja spotkałem, co więcej będą za jakiś czas dostępne
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • Wielki_B
                              Senior
                              • 02-2005
                              • 1968

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                              Strona faktycznie mdła
                              Jedyne konkretne wiadomości, do których, jak widać trudno jest dotrzeć, są w zakładce "artykuły".

                              Comment

                              • Maidenowiec
                                Senior
                                • 07-2004
                                • 2287

                                #60
                                W artykułach coś jest? Chyba, że o przepisy Ci chodzi. Nie narzekajmy, fajnie, że coś takiego kiełkuje. Nie od razu Rzym zbudowano w końcu Ja na ten przykład napewno przetestuję pare przepisów w praktyce.
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                                Thou shallt not spilleth thy beer!

                                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎