Jasiowa jajcówka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jasiu_piwosz
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 620

    #1

    Jasiowa jajcówka

    Składniki; 6 żółtek
    1/2 kg cukru
    2 puszki mleka niesłodzonego (400g)
    1 cukier waniliowy
    250 - 300 g spirytusu

    Żółtka miksować dodając powoli cukier, następnie dolać mleko z puszek i dosypać cukier waniliowy. Miksować dalej i kiedy mieszanka będzie już jednolicie płynna dolać spirytus i wszystko razem dobrze wymieszać.
    Rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce ( nie polecam lodówki).
    Po 10 dniach zalecam spożycie - SMACZNEGO.
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Się naczekałam.
    Dzięki Wielkie
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Jasiu jajcówa była na medal, będzie próba odtworzenia najbliższym czasie.

      Comment

      • dryx
        † 1966-2017 Piwosz w Raju
        • 2002.04
        • 1735

        #4
        Stosowałem podobny przepis - jajcówka doskonała, ale od kilku lat dałem sobie spokój. Kupuję gotowe w Czechach - tylko 70 koron i mi się po prostu nie chce bawić. Pozostałe nalewki i likiery robie jednak nadal . W tym roku rozlałem jakieś 12 litrów nalewki z aronii i likieru z jeżyn. Nie miałem czasu na pozostałe spirytualia.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx
          W tym roku rozlałem jakieś 12 litrów nalewki z aronii i likieru z jeżyn.
          O kurtynka
          Nie miałbyś ochoty na spotkanie z forumowiczami przed Sylwestrem, będziemy przecież w Cieszynie
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • dryx
            † 1966-2017 Piwosz w Raju
            • 2002.04
            • 1735

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            O kurtynka
            Nie miałbyś ochoty na spotkanie z forumowiczami przed Sylwestrem, będziemy przecież w Cieszynie
            Dlaczego nie ? Nie wiem jeszcze jak będzie wyglądał u mnie okres poświąteczny. Jeśli już pojawicie się w DSN, możemy się spotkać. Przyniosę oczywiście butelkę z nalewką z aronii i likier jeżynowy Wszystko do ustalenia

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Nepomucen, Nepo No Title
              darekd
              Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

              Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

              24,5% ekstr.
              10,5% alk.

              Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
              2024-11-29, 01:44
            • ART
              Midtfyns Bryghus, Rough 2 Snuf
              ART
              9,5ABV / 20,1 P
              7 różnych słodów, syrop rodzynkowy, cukier kandyzowany i morszczyn pęcherzykowaty


              pierwsze wrażenie - przegazowany domowiec

              Trochę przekombinowane, ale są suszone owoce, podpiekane nuty i nieco alkoholowości. No i dużo mocy w nim tkwi....
              2025-05-19, 07:52
            • darekd
              ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
              darekd
              Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

              Ekstr. 15%
              Alk. 6,0%

              Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
              Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
              2025-01-22, 23:57
            • darekd
              Opillia, Rizdwiane
              darekd
              Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

              12% ekstr.
              4,8 % alk.
              12 IBU

              Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
              Piana - wysoka, trwała,...
              2025-01-03, 00:50
            • SupeR_PiwosZ
              Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
              SupeR_PiwosZ
              Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

              Piwo jasne, pasteryzowane.

              Ekstrakt: brak informacji.
              Alk.: 5,6% obj.

              Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
              Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
              2024-12-31, 22:45
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...