Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ryba wedzona

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kuczman
    Senior
    • 01-2008
    • 146

    Ryba wedzona

    Czy wedzicie ryby?
    Poniewaz uwielbiam spedzac czas nad woda z wedka i piwkiem, cos z tymi rybkami trzeba robic.


    Wedzenie jest wspanialym rozwiazaniem i rowniez wspaniale podchodzi pod piwo!
    Rybki czyszcze, sole i pieprze, nacieram swiezym sokiem owocow cytrusowych do marynowania.

    Wedze w pewnej odmianie wedzenia, na cieplo, mianowicie nad pojemnikiem z woda (czasem dodam bialego wina) rozpalam wegiel drzewny i dodaje namoczonych kawaleczkow drewna. Nabardziej podchodzi mi dym z jablonki..
    Karp wychodzi bardzo smaczny, sum tym bardziej
  • barthez
    Senior
    • 07-2005
    • 367

    #2
    Ja niestety nie wędzę, bo nie mam warunków, ale uwielbiam ryby i tym podobne - mogę je jeść codziennie na każdy posiłek i nie znudzą mi się. Najlepsza wędzona ryba jaką jadłem to chyba świeży węgorz jedzony od razu po uwędzeniu, po prostu poezja, ale te Twoje sztuki też są kuszące.
    Last edited by barthez; 19-01-2008, 14:50.

    Comment

    • Wielki_B
      Senior
      • 02-2005
      • 1968

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barthez Wyświetlenie odpowiedzi
      ...ale te Twoje sztuki też są kuszące.
      Taaaak. Zwłaszcza te na pierwszej fotce.
      Dziwny to pasjonat wędkarstwa, który w taki sposób prezentuje swoje osiągnięcia.

      Comment

      • kuczman
        Senior
        • 01-2008
        • 146

        #4
        ...bo misie Imageshack nie chcial dzisiaj otworzyc i skopiowalem linki z wypowiedzi w innym miejscu, juz jakis czas temu.
        No coz, tam gdzie drwa rabia, wiora leca- jakos tak mowia, i to prawda...

        Comment

        • hasintus
          Senior
          • 07-2006
          • 850

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedzi
          Wedze w pewnej odmianie wedzenia, na cieplo, mianowicie nad pojemnikiem z woda (czasem dodam bialego wina) rozpalam wegiel drzewny i dodaje namoczonych kawaleczkow drewna. Nabardziej podchodzi mi dym z jablonki..
          Karp wychodzi bardzo smaczny, sum tym bardziej
          A jak to się robi tak krok po kroku?

          Comment

          • kuczman
            Senior
            • 01-2008
            • 146

            #6
            Widze ze popelnilem skroty myslowe w poprzednim poscie. Korzystam z kupionej wedzarki, wrecz dokladnie taka jak pokazana tytaj:

            Tyle ze zaplacilem 1/3 pokazanej ceny. Dziala to tak, ze podnoszac za raczki zdejmujemy calosc z podstawy w ktorej rozpala sie wegiel drzewny. Zas wewnatrz zawiesza sie nad weglami miske z woda ponad ktora jest pierwsze ruszto a jakies 30cm. ponad nim drugie.
            Na rusztach rozkladam marynowana rybe a przez drzwiczki dodaje moczonych kawaleczkow drewna dajacych dym. Po kilku godzinach rybka jest gotowa. Palce lizac. A jeszcze lepsza kiedy zostanie w wedzarce na cala noc.
            Trudno cos zle zrobic- owszem, mozna dodajac pozniej zbyt duzo wegli wysuszyc mieso.

            Comment

            • Bombadil13
              • 05-2005
              • 2479

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedzi
              Ale hard core. Pozwolisz, że zrobię z tego etykietę na kolejnego kwasiżura
              Poszukuję

              Comment

              • huanghua
                Senior
                • 10-2005
                • 1910

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale hard core. Pozwolisz, że zrobię z tego etykietę na kolejnego kwasiżura
                A ja moge wymyślić nazwę? Plis...plissss...

                Charles Manson's Beer
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • Bombadil13
                  • 05-2005
                  • 2479

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                  A ja moge wymyślić nazwę? Plis...plissss...

                  Charles Manson's Beer
                  E tam! Reek of Putrefaction brzmi lepiej i z hołdem
                  Last edited by Bombadil13; 20-01-2008, 19:14.
                  Poszukuję

                  Comment

                  • huanghua
                    Senior
                    • 10-2005
                    • 1910

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                    E tam! Reek of Putrefaction brzmi lepiej i z hołdem
                    Eeee... przegięcie
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Senior
                      • 07-2004
                      • 2287

                      #11
                      To może po prostu Carcass ?
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • Bombadil13
                        • 05-2005
                        • 2479

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                        To może po prostu Carcass ?
                        Zbyt oczywiste
                        Poszukuję

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Senior
                          • 07-2004
                          • 2287

                          #13
                          No tak, nie ma tej nutki artyzmu
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • Bombadil13
                            • 05-2005
                            • 2479

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                            [B]Charles Manson's Beer
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Reek of Putrefaction
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                            Eeee... przegięcie
                            Co przegięcie Moja etykieta, mój kwasiżur
                            A co mam Manson wspólnego z rybami, co?
                            Poszukuję

                            Comment

                            • kuczman
                              Senior
                              • 01-2008
                              • 146

                              #15
                              Wystarczy "mocne".

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎