Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gulasz z grzybami

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    Gulasz z grzybami

    Składniki:
    - 1/2 kg wołowiny pokrojonej w kawałeczki
    - 1/2 kg świeżych grzybów (ja mam obgotowane i zamrożone, tzn. teraz już odmrożone)
    - 10 dkg boczku, ew. baleronu
    - 4 cebule
    - 0,5 l ciemnego piwa (u mnie warka, która wyłazi z butelki i nie chce mi się jej na 3 kufle lać, to ostatnio wlewam ją do rondla)
    - 2 listki laurowe, parę ziarenek ziela ang.
    - sól, pieprz, sos sojowy, inne przyprawy jak dusza zapragnie

    Boczek wytapiamy i obsmażamy, dorzucamy cebulę, rumienimy. Przerzucamy z patelni do rondla, zalewamy piwem i stawiamy na mały gaz do duszenia.
    Na patelni po cebulce obsmażamy na dużym ogniu kawałki wołowiny - możemy je wcześniej lekko oprószyć mąką. Obsmażamy w celu przede wszystkim zatrzymania w środku soków, ale też i opieczenia "skórki".
    Mięcho dodajemy do cebulki, boczku i piwa, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości mięsa.
    Pod koniec można dodać mąki i śmietany w celu zagęszczenia i zabielenia, ale niekoniecznie, jak jest dużo cebuli, to rozpada się ona i tworzy dość gęsty sosik.

    Podawać z ziemniakami, kopytkami, makaronem, kaszą, chlebem... no i piwem oczywiście
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎