Baranina, jagnięcina

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Lesnick
    replied
    Jagnięcinę i baraninkę przed marynowaniem dobrze jest na noc namoczyć w mleku. Do marynaty proponuję flaszkę portera - nadaje mięsu ciekawy aromacik.

    Leave a comment:


  • MaszynaDoPiwa
    replied
    A może by tak kebab z baraninki :P. A tak poważnie, jedynego jakiego jadłem to był pieczony nad ogniskiem. W smaku nawet dobry. Innych przepisów nie próbowałem bo baraninka troszkę droga

    Leave a comment:


  • Cyrkonia
    replied
    a ja prościej...........
    udziec barani/jagnięcy (ok. 1kg) natrzeć solą (1 łyżka stołowa - może być trochę więcej). Wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Wyjąć z lodówki. 2 ząbki czosnku pokroić i naszpikowac nim mięso.
    Na patelni roztopic masło i na tym maśle zrumienić udziec.
    Dolać około 1/2 szklanki wody.
    Całośc przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, często podlewając.

    Ja taką pieczeń (to co zostało) na drugi dzień pokroiłam w plastry, w waliłam do gara, dolałam trochę wody i soli i zagotowałam. Mały urwis zjadał aż się uszy trzęsły

    Leave a comment:


  • czeresienka4
    replied
    Zapomniałam dodać że to co zostało z tego udźca (czyli niewiele) przygotowałam następnego dnia na zimno z sosem zaziki i też było fantastyczne

    Leave a comment:


  • czeresienka4
    replied
    Wiem że ten konkretny baran to już raczej nieaktualny jest, ale może mój przepis też się komuś przyda - ostatnio mój teść obdarował nas ćwiercią jagnięcia, z czego większość została zamrożona, ale pokaźny udziec zdecydowałam się upiec. poszperałam trochę po internecie żeby się zorientować "z czym to się je" ale ostatecznie i tak zdecydowałam się na własną kompozycję aromatyczno- smakową:
    Jagnięcinę (baraninę) umyć, osuszyć i jak najdokładniej oczyścić ze ścięgien.
    Marynata:
    2-3 ząbki czosnku pokroić w drobniuteńką kostkę
    2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 goździki i 6-10 ziaren pieprzu czarnego zgnieść w moździerzu lub grubo zmielić
    tak przygotowane przyprawy wsypujemy do naczynia i dodajemy:
    -1,5 łyżki oliwy z oliwek (ja akurat miałam truflową bo kupiłam z ciekawości i jej aromat ładnie się komponował z resztą ale oczywiście może być zwykła)
    -1 łyżkę octu balsamicznego
    -1 łyżkę powideł śliwkowych (najlepsze rzecz jasna domowe)
    -1 łyżeczkę sosu sojowego lub teriyaki (myślę że jak ktoś nie ma to spokojnie można z niego zrezygnować, ale również ładnie się komponuje)
    - 1/3 łyżeczki przyprawy 5 smaków (też można zrezygnować ale akurat do jagnięciny i powideł pasuje wybitnie więc gorąco polecam)
    -1 łyżeczkę soli zmiękczającej mięso
    Wszystko razem wybełtać i natrzeć tym mięso. Następnie polizać (nie trzeba bezpośrednio, może być za pośrednictwem palca...) Powinno być solidnie słone bo sól wniknie nam w mięso, jeśli nie jest to dosolić, ale już zwykłą solą. Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w worek foliowy, a dla pewności w dwa i wkładamy do lodówki na minimum 2 doby (najlepiej 3). Po upływie tego czasu mięso wyciągamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym początkowo do 200 stopni przez jakieś 20 minut (aż się zrumieni). Potem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy często polewając powstałym sosem. Sos ze względu na powidła i ocet balsamiczny jest lekko słodkawy i ma tendencję do przypalania dlatego w razie czego na bieżąco rozcieńczamy go nieco wodą. Pieczemy do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Przed podaniem sos można zagęścić mąką.
    Mięso to wyszło rewelacyjnie, pierwszy raz w życiu jadłam jagnięcinę i byłam naprawdę zachwycona, mój chłopak również. Fantastycznie komponuje się z kaszą gryczaną lub świeżo upieczonym chlebem na zakwasie, jako zieleninę mogę polecić do tego ogórki małosolne lub sałatę w sosie winegret. No i oczywiście kufelek chłodnego piwa, ja spożywałam to z India Pale Ale i bardzo sobie chwalę...

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
    Googlarka... googlarką, ale jak ktoś wrzuci tu przepis, to zawsze mam okazję dopytać.

    Baran za jakieś dwa tygodnie ducha wyzionie.
    Ja raz robilem baranine. Ogolnie mam nadzieje, ze masz dobre mieso, bo jak baran byl stary to potrzebujesz duuuuuuuuuuuuuzo przypraw (i miety ). A jak nie to wystarczy masa warzyw i do piekarnika z sola i pieprzem. Podawac na kaszy.

    Leave a comment:


  • huanghua
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Nie no jasne, a nie zepsuje się ten baran?

    googlarka taką stronę znalazła: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/baranina.html
    Googlarka... googlarką, ale jak ktoś wrzuci tu przepis, to zawsze mam okazję dopytać.

    Baran za jakieś dwa tygodnie ducha wyzionie.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
    Ja jednak poczekam na jakieś konkretne przepisy
    Nie no jasne, a nie zepsuje się ten baran?

    googlarka taką stronę znalazła: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/baranina.html

    Leave a comment:


  • huanghua
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    długo się piekł. Pierwszy raz jadłem baranine więc nie mam porównania. Ale mięso całkiem fajne.

    Podobno, jak są duże kawały mięsa, lepiej opiec je najpierw w piecu chlebowym.
    Ja jednak poczekam na jakieś konkretne przepisy

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    długo się piekł. Pierwszy raz jadłem baranine więc nie mam porównania. Ale mięso całkiem fajne.

    Podobno, jak są duże kawały mięsa, lepiej opiec je najpierw w piecu chlebowym.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2008-10-10, 20:05.

    Leave a comment:


  • huanghua
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Byłem na imprezie gdzie baran leżał sobie w warzywach. Dużo marchewki.

    Potem piekł się na ruszcie nad ogniskiem.
    Smakowite to to?

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Byłem na imprezie gdzie baran leżał sobie w warzywach. Dużo marchewki.

    Potem piekł się na ruszcie nad ogniskiem.

    Leave a comment:


  • huanghua
    utworzył/a temat Baranina, jagnięcina

    Baranina, jagnięcina

    Podzielcie się proszę swoimi przepisami na zagospodarowanie dwóch ćwierci barana.

Related Topics

Collapse

  • Ahumba
    2025.03.17 - Sopot, St. Patrick’s Day 2025
    Ahumba
    GUINNESS BEZ LIMITU za 89 PLN, pyszne irlandzkie jedzenie i świetna muzyka na żywo w wykonaniu Kamila Badziocha!. W menu min. Irish Stew z jagnięciną, Kidney Pie na Guinnessie i Biodrówka jagnięca w sosie miętowym.
    Start
    2025-03-17
    Koniec
    2025-03-17
    Adres
    Sopot, Mamuszki 14, Pub Bulaj
    2025-03-07, 11:56
  • kosher
    Warszawa, Trocka 10, Topaz
    kosher
    Supermarket z sieci Topaz położony tuż przy wyjściu z krańcowej stacji linii metra M2 warty odnotowania ze względu na regularny asortyment piw z siedleckiego browaru restauracyjnego Brofaktura.
    Mają także zwykle kilka różnych piw z Maryensztadtu.
    Obecnie m.in. spory wybór różnych...
    2021-02-16, 23:05
  • bastion
    Ukraina, Kvasy, Centralna 163, Huculska Kraftowa Browarnia Tsypa.
    bastion
    Кваси - Гуцульська крафтова пивоварня «Ципа» - вул. Центральна, 163.

    Kvasy, to spora wieś położona w dolinie Czarnej Cisy, w otoczeniu pięknych karpackich krajobrazów.
    Wieś słynie ze źródeł wód mineralnych, od czego...
    2018-07-13, 21:59
  • grodek
    Křinický, Falkenštejn 13° Zkouřená Čarodejnice (Rauchbier)
    grodek
    KOLOR: bursztynowy, klarowne.
    PIANA: jasnobeżowa, drobnopęcherzykowa, średnio obfita i dość nietrwała.
    ZAPACH: ogniskowo-oscypkowy, wyraźna nuta wędzonej śliwki i aromat słodowy.
    SMAK: słodowe, początkowo lekka słodycz, delikatny karmel, intensywna wędzona śliwka,...
    2018-05-21, 13:48
  • Cooper
    Mescan, Westport Red tripel
    Cooper
    Kolejny Belg w wykonaniu tego browaru sympatyzującego ostro z belgijskim piwowarstwem.

    PIANA: mniej żywiołowa niż w Westport Extra ale też lubiąca zakipieć w trakcie nalewania. Później oczywiście szybko „stygnie” i brudząc szkło pozostaje w postaci białej, równomiernej...
    2015-12-03, 13:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...