Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kombucha - czy ktos próbował ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Kombucha - czy ktos próbował ?

    Ostatnio natknąłem się na taki http://pl.wikipedia.org/wiki/Kombucha wynalazek, produkcja haczy o fermentację więc może być ciekawie.
    Wygląda to na zapomniany napitek , ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów próbował i wie jak to smakuje. Uwaga zdjęcia monstrualnych kożuchów
    Last edited by mark33; 13-11-2009, 19:12.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Moje warzenie
    Termometr piwowara

    Moja galeria

    Piwo z rana jak śmietana ;)

  • #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    A fuj!
    Toruń przeprasza za Radio Maryja
    www.bobofruty.pl

    Comment


    • #3
      Chyba nie byłabym w stanie....Fuuuuujj!!
      Młode koty mają adhd, niestety.
      Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
      Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
      Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

      Comment


      • #4
        Wygląda jak resztka piwa na dnie butelki po paru miesiącach bleeeeeeeeee
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment


        • #5
          Szkoda,ze grzybek jest dosyc drogi a wynik może być sporą niewiadomą.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
            Szkoda,ze grzybek jest dosyc drogi a wynik może być sporą niewiadomą.
            Właśnie zamówiłem na allegro. Najpierw znalazłem za około 45 zł ale potem odkryłem, że i po 6 sprzedają

            Comment


            • #7
              No co Wy - to się je?? oj nie dam dary...
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment


              • #8
                Na zagrychę wszystko wejdzie...

                Seta, to jest napitek
                na to wylata z bufetu dama
                pierwś jej z biusthaltra wytryska
                mówi że ze mnie jest kawał chama
                i grabe w oko mnie wciska

                Comment


                • #9
                  Pierwsza próba. Jestem pozytywnie zaskoczony. Smakuje jak oranżada, choć pachnie mocno octowo. Jednak w smaku słodka. Polecam.

                  Comment


                  • #10
                    Od mniej więcej tygodnia pijam. Też mi smakuje. Zapach faktycznie lekko octowy, ale zauważyłem, że on pojawia się koło 5 dnia fermentacji by po 10 być o połowę mniej intensywny. Mam już 4 grzyby. Gdyby ktoś był chętny to oddam w dobre ręce.
                    Posiadam też rozrastającą się kolonię grzybka tybetańskiego. Jeśli ktoś chciałby mieć codziennie świeży domowy kefir, to też się podzielę.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment


                    • #11
                      Też miałem kombuchę jednak została ona mi wyrzucona do kibla przez matkę! A miałem jeszcze jeden plan w związku z nią- fermentacja brzeczki. Pod rurką fermentacyjną żeby bakterie octowe nie miały tlenu do utlenienia alkoholu do kwasu octowego...

                      A Tybetańskie, jeśli mam kupować mleko UHT żeby przerobić je na kefir to lepiej jak od razu kupię kefir. No chyba, że miałbym krowę to mógłbym się w kefir bawić chociaż wtedy nadmiar mleka wolałbym chyba przerabiać na sery

                      Comment


                      • #12
                        A dlaczego zaraz UHT? Ja kupuję zwykłe 3,2%, czyli pasteryzowane (niestety) ale nie UHT.
                        Akurat mam w Biedornce dość dobre - z Ostrołęki, natomiast to z Mlekovity najzwyczajniej śmierdzi i to zaraz po otwarciu. Gdybym miał możliwości lokalowe (dojrzewalnia) , to już dawno zabrałbym się za produkcję serów

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment


                        • #13
                          kombucha

                          czy ktoś z Wrocławia ma odsprzedać kombuchę? mój grzyb mi zdechł niestety
                          Last edited by arkawroc; 11-05-2013, 11:52.
                          zapraszam na : wedlinydomowe.pl

                          Comment


                          • #14
                            Kombucha - jak zrobić? - wideo poradnik

                            Ja przygotowałem wideo poradnik oraz poradnik PDF o kombuczy. Być może komuś się przyda. Tu jest link: http://naturalnienaturalni.pl/jak-zr...y-wlasciwosci/

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marecki1410 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Też miałem kombuchę jednak została ona mi wyrzucona do kibla przez matkę! A miałem jeszcze jeden plan w związku z nią- fermentacja brzeczki.
                              Chciałeś się upić kombuchą? Nie wydaje mi się, aby to był dobry pomysł, zresztą badania wykazują, że jest to mało prawdopodobne. Kliknij sobie i sprawdź, dlaczego http://www.biomedical.pl/dieta-i-odz...na-a13488.html Kombucha nie jest zresztą jeszcze dokładnie przebadanym produktem, dlatego powinno się z nią postępować ostrożnie.

                              Comment

                              Working...
                              X