Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kiszona dynia
Collapse
X
-
Kiszone arbuzy jadłem niedawno i smakują jak kiszone ogórki, więc też chętnie kiedyś powtórzę próby z dynią.
-
-
Ale mega przepis mi podpowiedzieliście teraz tylko czekać 3 miesiące na dynię i robię zapasy
Leave a comment:
-
-
a ja lubię dynię occtową zawsze robię zapas jak się aldi jesienią pojawiają
Leave a comment:
-
-
Ja dotychczas byłem negatywnie nastawiony do dyni w occie jaka stoi w sklepach, ale dostałem od teściowej (wersja z przyprawami, na słodko kwaśno) i takie mogę jeść. Sam mam dużo dyń w tym roku i jedyne które przetrwały (mimo krótkiej pasteryzacji) to te w occie.
Leave a comment:
-
-
Dla porządku warto wiedzieć, że autorką cytowanej przez Setę książki "Kucharz polski" była Pani Maria Śleżańska.
Zdecydowanie polecam wszystkim miłośnikom kulinariów. Nie wszystkie przepisy są ciekawe, ale każdy znajdzie dla siebie jakąś perełkę.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi568. Dynia w occie
Dynią obrać, przekroić, wyjąc pestki i pokrajać w kwadratowe kawałki lub wydrążać łyżeczką od wydrążania kartofli małe kulki. Na 3 kilo wydrążonej dyni wziąć 2 kilo cukru i kwaterkę octu. Ocet zagotować, wrzucić dynię i obgotować tak, jak gruszki. Następnego dnia ułożyć w słoje i zalać jeszcze raz przegotowanym, gorącym octem. Chcąc tej konserwie nadać większą ostrość, można do octu dodać 5 dkg• imbiru utartego.
Leave a comment:
-
-
seta,
te przepisy to na dynie marynowane. Wydaje mi się, że kiszenie to proces bez udziału dodawanego przez nas octu.
W zeszłym roku robiłem kiszoną dynię i cukinię - w obu wypadkach zastosowałem przepis jak przy ogórkach kiszonych.
Cukinia wyszła dobra, dynia mniej ale obie były oryginalnymi dodatkami zarówno do tzw. drugich dań jak i kanapek
Leave a comment:
-
-
Kucharz polski (rok wydania 1932)
855. Dynia
Dynia jest wprawdzie bardzo pospolitą jarzyna, którą jada u nas przeważnie lud wiejski, lub nawet dają bydłu, jednak przyrządzona odpowiednio, jest wcale smaczną i delikatną, a że jest bardzo lekko strawną, nadaje się przede wszystkim dla osób ze słabym żołądkiem. Jest jeden szlachetny gatunek dyni zwanej szparagową o specjalnie przyjemnym smaku, jakkolwiek i pospolita może być równie dobrze użytą na jarzynę. Przekroiwszy dynię na wpół, wygarnąć ze środka łyżką pestki i wodę, okroić kawałek z wierzchniej grubej skóry, sparzyć wrzącą wodą i poszatkowaną lub pokrajaną w kostkę, przyrządzić jednym z podanych poniżej sposobów.
856. Dynia duszona
Pokrajać kawałek dyni w cienkie plasterki, jak kalarepkę, dodać łyżkę masła, pół łyżeczki cukru, posolić, wsypać garść usiekanej zieleniny, t. j. pietruszki, kopru, szczypiorku i estragonu, obsypać lekko mąką, poddusić pod przykryciem i wydać na jarzynę, obłożoną grzankami. 857. Dynia smażona. Dynię smażyć można tylko młodą, dopóki ma miękkie ziarnka. Kraje się ją w talarki, macza w mące i smaży na maśle, soli i podaje gorącą.
858. Dynia na kwaśno
Kawałek oczyszczonej dyni poszatkować jak marchew, a zagotowawszy w słonej wodzie, odcedzić na sicie. Zrobić białą zaprażkę z łyżki mąki i masła, rozprowadzić ćwierć litrem kwasu ogórkowego lub barszczu żytniego i ćwierć litrem kwaśnej śmietany, włożyć dynię, wsypać usiekanego kopru i pietruszkę, a gdy się poddusi, wydać.
859. Dynia szparagowa z bułeczką i z masłem
Kawałek oczyszczonej dyni szparagowej pokrajać w podłużne na palec grube kawałki, ugotować sparzywszy wprzód w słonej wodzie z dodaniem paru kawałeczków cukru i podać polaną suto zrumienioną bułeczką z masłem.
537. Dynia (konfitura)
Dynię należy brać niezupełnie dojrzałą. Obrawszy, pokrajać ją w równe, nieduże paseczki lub wydrążyć łyżeczką, służącą do wydrążania owoców, okrągłe kulki, które pierwej sparzyć wodą wrzącą. Na kilo obranej dyni wziąć 1 1/2 kilo cukru, 2 szklanki wody i sok z całej cytryny. Smażyć tak długo, aż konfitura będzie przezroczysta.
568. Dynia w occie
Dynią obrać, przekroić, wyjąc pestki i pokrajać w kwadratowe kawałki lub wydrążać łyżeczką od wydrążania kartofli małe kulki. Na 3 kilo wydrążonej dyni wziąć 2 kilo cukru i kwaterkę octu. Ocet zagotować, wrzucić dynię i obgotować tak, jak gruszki. Następnego dnia ułożyć w słoje i zalać jeszcze raz przegotowanym, gorącym octem. Chcąc tej konserwie nadać większą ostrość, można do octu dodać 5 dkg• imbiru utartego.
Leave a comment:
-
-
Dynia po śląsku
Składniki:
1 kg dyni (bez skóry i pestek) szklanka octu winnego 6-proc. szklanka wody 2 - 3 gałązki
estragonu lub rozmarynu 5 - 6 goździków kawałek cynamonu 5 dag cukru 1 dag soli
Sposób wykonania:
Pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucić na 3 - 4 minuty do lekko osolonego
wrzątku, wyjąć na sito, przelać zimną wodą, osączyć. Zagotować wodę z octem, solą,
cukrem, goździkami i cynamonem. Dynię włożyć do słoiczków, do każdego dodać kilka
listków świeżego estragonu lub rozmarynu, wlać gorącą zaprawę, zamknąć,
pasteryzować około 10 minut.
Leave a comment:
-
-
Dynia w imbirowej marynacie
Nie próbowałem - tylko wklejam niesprawdzony przepis!
Składniki:
4 kg dyni półtora litra octu z białego wina cytryna laska wanilii kawałek świeżego
korzenia imbiru 1,5 kg cukru 1 - 2 laski cynamonu łyżka goździków
Sposób wykonania:
Dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić na plasterki i przełożyć do miski. Połowę
szklanki octu rozcieńczyć taką samą ilością wody, zalać dynię, odstawić na noc w
chłodne miejsce. Cytrynę obrać, wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ wanilii, strąk pokroić na
cztery części. Zalać 1,5 szklanki wody, resztą octu i sokiem z cytryny, dodać obrany
imbir, cukier, skórkę cytrynową, godziki i cynamon. Zagotować. Dynię osączyć i wkładać
porcjami do wrzącej zalewy. Wyjmować natychmiast, gdy stanie się szklista. Zalewę
zdjąć z ognia i ostudzić. Dynię przełożyć do słoików, polać zimną zalewą. Szczelnie
zamknąć słoiki, ustawić je na blasze piekarnika wypełnionej gorącą wodą. Pasteryzować
godzinę w temperaturze 200ºC. Piekarnik wyłączyć, słoiki pozostawić w nim jeszcze
przez pół godziny.
Leave a comment:
-
-
Kiszona dynia
Wujek gugl mnie rozczarował. Wiem, że można kisić dynię, ale nie mogę znaleźć przepisu (a do książek kucharskich polskich setki kilometrów).
Czy któryś z współforumowiczów ma jakieś pomysły w tej sprawie?Tagi: brak
-
Leave a comment: