Faworki na piwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #1

    Faworki na piwie

    Za ugotuj.to

    6 żółtek
    piwa tyle ile wynosi objętość żółtek
    3 łyżki cukru
    20-25 dag mąki
    1 kg smalcu do smażenia
    1/2 szklanki cukru pudru do posypania

    Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać piwo, a potem mąkę (ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem faworki. Smażyć w gorącym smalcu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

Related Topics

Collapse

  • Mar11111
    Początki z brewkitem...
    Mar11111
    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
    2024-04-20, 15:46
  • darekd
    Wieninger, Kerndl-Kini
    darekd
    Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

    Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
    W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
    2024-03-21, 22:52
  • Javox
    Dogma, S.M.A.S.H. Idaho 7
    Javox
    Session IPA z alko 4.7%

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - lekko zamglony żółty.
    Aromat - aromat do ciasta, ciasto z owocami (cwibak).
    Smak - słodkawe, ciasto cwibak, owocowość, mini goryczka....
    2024-03-07, 18:33
  • bimb
    Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
    bimb
    Cześć.
    Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

    Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
    2025-07-13, 18:23
  • ART
    Humleland, Granvoksen
    ART
    9ABV / ? P
    Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
    33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


    Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

    Pędy wyczuwalne,...
    2025-05-18, 10:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...