Dzień Dobry

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czeri
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 4

Dzień Dobry

Bardzo miło jest tu być, czytać materiały, podziwiać, że komuś się chciało. Jestem po jednej warce, english bitter z puchy. Mieszkam w Sulejówku, browarników z okolic zapraszam do kontaktu, chętnie się zapoznam osobiście i nauczę czegoś może?

Dezynfekowałem płynem i wrzątkiem - wystarczyło. Dezynfekowałem dłuugo, szczególnie mycie butelek szczotą trwało. Będę więc szukał lepszych sposobów.

Dodałem cukier+ekstrakt płynny (1kg) na standardową ilość wody - piwo wyszło stosunkowo mało intensywne w smaku i pewnie lekkie % (nie sprawdzałem jeszcze). Będę kombinował z ilością wody.

Fermentacja ustała po 2 dniach w temperaturze 23 C. Od razu zlałem do butelek. Teraz poczekam dłużej.

Do butelek dodałem ekstrakt słodowy rozpuszczony w małej ilości wody. Teaz zrobię tak samo, albo dam glukozę.

Piwo smakuje drożdżowo. Czekam, aż dojrzeje.

Następne dwie puchy: Gozdawa Ambel Ale i IPA Coopers. Chyba z cichą fermentacją przed butelkowaniem.

I tak. Wnioski i dalsze kroki. A, i ciekawi mnie możliwość dodania do brzeczki np płatków dębu itp. Dodania aromatu jakimś chmielem w trakcie. Na razie zostaję przy puszkach.

Wszystko to na pewno znajdę na forum. A jak ktoś z szanownych to przeczytał i kojarzy wątek, służy poradą - bardzo będę wdzięczny za każdą inspirację.

Pozdrowienia,

Łukasz (Czeri)
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19326

Witaj i oby zabawa wciągnęła, a może kiedyś będzie mi dane spotkać i degustować ambitniejsze wytwory.

Comment

Related Topics

Collapse

• SyLwIaFamatAukcje
      Sprzedam linię do produkcji piwa rzemieślniczego
      SyLwIaFamatAukcje
      Oferujemy Państwu,
      linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...
      2025-06-05, 10:53
    • dadek
      Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
      dadek
      Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
      2023-12-05, 01:56
    • dadek
      Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
      dadek
      Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
      2025-01-10, 01:48
    • dadek
      Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
      dadek
      Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
      Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
      2023-12-10, 23:39
    • dadek
      Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
      dadek
      Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
      Start
      2024-10-15
      Koniec
      2024-10-15
      2024-10-16, 03:03
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...