Cześć Wszystkim!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bachi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.11
    • 17

    #1

    Cześć Wszystkim!

    Jestem z Warszawy i mam na imię Łukasz!
    Przygoda z piwem zaczęła się od browarów restauracyjnych jakąś dekadę temu (wcześniej była pustynia jak okiem sięgnąć). Mniej więcej cztery lata temu odkryłem wielokrany. Początkowo, odwiedzając moją obecną Żonę w Poznaniu. Z czasem zobaczyłem, że u mnie w mieście jest w tym temacie niezły wybór. Zacząłem to zgłębiać. Bywałem na festiwalach, targach piwnych. Pojawiło się pytanie- dlaczego nie uwarzyć swojego piwa w domu (w moim przypadku-mieszkaniu)? Wchodziłem na browar.biz, piwo.org, w międzyczasie oglądałem Tomka Kopyrę, przeglądałem blog Doroty Chrapek. Pod koniec września nabyłem podstawowy zestaw z 2'ma fermentorami i zrobiłem z brewkitu bittera. Ostatnio zaopatrzyłem się w duży garnek i uwarzyłem z ekstraktów double ipa (z samodzielnym chmieleniem). W poniedziałek będę zlewał na cichą. Jestem teraz w trakcie kompletowania sprzętu do warzenia z zacieraniem.
    Tyle na wstępie Mam nadzieję czerpać wiedzę z zakresu piwowarstwa od bardziej doświadczonych. Jeśli jest tu ktoś z Warszawy, kto ma w planach w nadchodzących dniach warzenie, chętnie zaczerpnę wiedzy praktycznej. Oczywiście również zapraszam na robienie mojego pierwszego Piwa że słodów!
    Wasze zdrowie!
  • Bachi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.11
    • 17

    #2
    Człowiek się naprodukuje...

    ...a tu cisza.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24281

      #3
      Ludzie są onieśmieleni rozbudowanym wstępem

      Jakie miasto zyskało nowy browar domowy?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Bachi
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.11
        • 17

        #4
        Hej!

        Warszawa, a konkretniej Wilanów.
        Wczoraj dostałem przesyłkę zest. z ziarnem na dry south i witbier. W weekend jak się plany nie zmienią, będzie pierwsze zacieranie. Jeszcze tylko muszę zabutelkować IIPA (ekstrakty z samodzielnym chmieleniem.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 13307

          #5
          Zdrowie i powodzenia!

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Pietiawie
            Podchmielona historia Warszawy
            Pietiawie
            Z różnych perspektyw opowiadano już historię Warszawy. Ale żeby podążać w niej za zapachem piwa – tego jeszcze nie było!

            W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy...
            2018-04-25, 11:32
          • Ahumba
            2025.04.02 - WARSZAWA, Prapremiera Grodziskich w Samych Kraftach
            Ahumba
            W przeddzień WFP w samych Kraftach można będzie spróbowaćpo raz pierwszy:
            Forever Young — Modern Grodziskie — uwarzonego wspólnie z Tomaszem Kopyrą.
            Red Grodziskie z serii a’la Grodziskie, uwarzonego w kooperacji z Browamatorem.
            Atmosferę wędzonki podkręci nowa warka Viva Śliwa,...
            Start
            2025-04-02
            Koniec
            2025-04-02
            Adres
            Warszawa Same Krafty
            2025-03-20, 15:46
          • Serokomlak
            Islandia, Djúpivogur, Búð 3, Faktor Brewery Brewpub
            Serokomlak
            Ten BrewPub nie był oznaczony na wyszukanej w sieci mapie browarów Islandii.Niemniej coś nam podpowiadało, że miejscowość, która ma w nazwie "pivo" musi posiadać browar. Tym tropem trafiliśmy do Faktor Brewery w Djúpivogur - miasteczku liczącym około pół tysiąca mieszkańców, położonym...
            2024-09-26, 19:20
          • pebejot
            Gorzów Wielkopolski, Targowa 2, Hotel & Browar Pavco
            pebejot
            Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
            Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....
            2024-09-08, 23:21
          • dadek
            Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
            dadek
            W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
            2024-09-03, 02:08
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...