Trafiłem tu przypadkowo ponieważ buduje piwniczke wolnostojącą tzn ziemiankę i aby podejrzeć zdjęcie podobnej budowli na Waszym forum musiałem się zarejestrować.
Natomiast muszę przyznać że cała strona bardzo mnie zinteresowała ponieważ piweczko to mój ulubiony napój. Myslę także o próbie własnej produkcji (o czym na ten czas nie mam zielonego pojęcia) więc zostanę tu dłuzej.
Natomiast muszę przyznać że cała strona bardzo mnie zinteresowała ponieważ piweczko to mój ulubiony napój. Myslę także o próbie własnej produkcji (o czym na ten czas nie mam zielonego pojęcia) więc zostanę tu dłuzej.
- ja również na forum jestem początkujący, natomiast w temacie piwka i jego robienia już całkiem nie ... naziemna piwniczka powiadasz ... i piwa nie warzysz
? przeca piwniczka jest do trzymania (lezakowania) piwa - namawiam do podjęcia prób (zaraz po zakończeniu budowy, żeby sie przyzwoita PIWnica ziemniakami i rupieciami nie wypełniła
... aczkolwiek część z tego "sprzętu" zapewne juzposiadasz w domu (drewniana łycha, biay tależyk, butelki) a część jest dostępna w sklepach gospodarstwa domowego lub w marketach (np. praktiker) na stoiskach biowinu ... u mnie sprzęt zajmuje tyle ile zajmuje garnek 40 litrowy (trzymam go w szafie
) i taka sama mniej wiecej powierzchnię zajmują fermentory plastikowe (jak sa nieużywane to pakuje to jedno w drugie i jeszcze do środka kilka gadzetów i wszystko ergonomicznie spakowane. I to jest sprzęt do takiego najbardziej pracochłonnego sposobu warzenia z zacieraniem ... bo jezeli np. nie chcesz na razie kupować całej graciarni, bo np. moze wcale ci się nie spodoba takie pichcenie piwa i potem cała zabawa z jego rozlewem itd itp ... to na poczatek można sobie kupic jakis gotowy zestaw (brew-kit) - na wspomnianych powyzej serwisach jest coś takiego (z pewnością jest na browamatorze) - i do takiej zabawy potrzebujesz garnka który na pewno znajdziesz w domu ... jedyne co ponad domowy sprzęt to fermentor ... a może jakis znajomy w okolicy albo ty sam macie duzego psiaka karmionego eukanubą? - pojemnik po tej karmie idealnie nadaje sie na fermentor ... w razie czego pytaj dalej 
Comment